Jump to content

Awaria napędu do bramy


bielaPL

Recommended Posts

SOMMER RUNner+ - takie cudo mam zamontowane. Było ok do wczoraj.

Przestał reagować na piloty. Zdjąłem obudowę i na płytce elektronicznej widać że reaguje na sygnał z pilota. Zapala się dioda i słychać cyknięcie. I koniec reakcji. Co ciekawe na noc zamknąłem zamek żeby nikt bramy ręcznie nie otworzył a rano była otwarta. Także jakoś sam z siebie się odpalił i otworzył bramę. Jednak dalej nie chciał reagować na sygnał z pilota żeby zamknąć bramę po nocnej akcji...

 

Ktoś jakiś pomysł ma czy serwisanta wołać? 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, open napisał(a):

1. Fotokomórki? :hmm:

Może coś przysłania i się nie widzą.

 

2. Na płycie głównej nie masz przycisków aby bez użycia pilota sprawdzić działanie? 

1. Kombinowałem tutaj bo czytałem że coś mogło się przesunąć i się nie widzą ale nic nie wskazuje żeby z tym był problem. Jakoś można wykonać test z tym?

2. Dobrałem się do płytki małej, są przyciski (jeżeli to te, przy diodzie która się świeciła jak sygnał z pilota był), naciskałem i nic.

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, bielaPL napisał(a):

SOMMER RUNner+ - takie cudo mam zamontowane. Było ok do wczoraj.

Przestał reagować na piloty. Zdjąłem obudowę i na płytce elektronicznej widać że reaguje na sygnał z pilota. Zapala się dioda i słychać cyknięcie. I koniec reakcji. Co ciekawe na noc zamknąłem zamek żeby nikt bramy ręcznie nie otworzył a rano była otwarta. Także jakoś sam z siebie się odpalił i otworzył bramę. Jednak dalej nie chciał reagować na sygnał z pilota żeby zamknąć bramę po nocnej akcji...

 

Ktoś jakiś pomysł ma czy serwisanta wołać? 

czy bramę da się otworzyć z domu np: przyciskiem? czy reaguje?

jeżeli nie masz przycisku to zewrzyj na krótko styk 22 i 26 to wg instrukcji sygnał impulsowy z włacznika 

\image.png.92b3279d17ff4750bfad0c5b144dd1ea.png

 

image.png.2d5987cc6605f45e7738e93dffb5ae20.png

 

i sprawdź miganie diód STATUS i SAFETY - może coś Ci to podpowie

image.png.a15f14a2981b5e82ab7db9b66d44749b.png

Edited by DZIDA
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Działało I nagle przestało?

Ja u siebie tak miałem z nice 20letnim. Najpierw zaczął jakby wolniej jeździć aż w końcu stanął i przestał reagować.

Okazało się że kondensator już nie dał rady dłużej bo spuchł. Po wymianie kondensatora śmiga jak nowa :)

proponuję sprawdzic.

ostatnio to jakaś plaga.

przestała działać kamera... Zaglądam do środka a tam spuchnięty kondziol... Po wymianie śmiga.

Link to comment
Share on other sites

Ja w Somfy raz miałem, że tam gdzie się wpuszcza w listwę przewody i przykręca to po kilku latach zrobiły się luzy (utlenianie?)  i po dokręceniu zaczęło działać.  

Link to comment
Share on other sites

Dobra wiem co jest ale raczej sam tego nie naprawię...

Niedawno zdjąłem obudowę domofonu do malowania słupków i tutaj jest problem właśnie. Kabelki od sygnałów do domofonu odpowiadają na brak reakcji pilota. Udało mi się ze dwa razy tak je poruszać że pilot reagował ale po minimalnym przesunięciu znowu nie działa. Któryś kabelek od obsługi bramy z domofonu coś nie styka, gdzieś jest przyłamany i powoduje te problemy.

 

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, bielaPL napisał(a):

Dobra wiem co jest ale raczej sam tego nie naprawię...

Niedawno zdjąłem obudowę domofonu do malowania słupków i tutaj jest problem właśnie. Kabelki od sygnałów do domofonu odpowiadają na brak reakcji pilota. Udało mi się ze dwa razy tak je poruszać że pilot reagował ale po minimalnym przesunięciu znowu nie działa. Któryś kabelek od obsługi bramy z domofonu coś nie styka, gdzieś jest przyłamany i powoduje te problemy.

 

No to jak nie naprawisz, wymień kawałek kabla, obetnij i zarób od nowa, przecież one są kolorowe, podłączasz jak było i działa 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, mayster_tcz napisał(a):

No to jak nie naprawisz, wymień kawałek kabla, obetnij i zarób od nowa, przecież one są kolorowe, podłączasz jak było i działa 

 

przyłamanie wyglada  ze jest gdzieś blisko betonu, kabla już nie wyciągne bardziej, trzeba by było podkop robić, namierzyć pesel ze skrętką i zastąpić całość, ciężka sprawa ;] 

 

może jakoś inny sposób będzie na obejście tego?

 

image.png.1ef55f8e438f104b6f7586285818b932.png

 

Edited by bielaPL
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

przyłamanie wyglada  ze jest gdzieś blisko betonu, kabla już nie wyciągne bardziej, trzeba by było podkop robić, namierzyć pesel ze skrętką i zastąpić całość, ciężka sprawa ;] 

Nieruchome kable się złamały, no moze tak być ale to jakiś wyjątek od reguły...

Moze jakieś gryzonie się tam dostały;]

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, volf6 napisał(a):

Nieruchome kable się złamały, no moze tak być ale to jakiś wyjątek od reguły...

Moze jakieś gryzonie się tam dostały;]

 

ciężko powiedzieć, kilka dni obudowa była zdjęta, może jak trochę przekręciłem obudowę w lewo lub w prawo żeby dobrze podmalować to przeciąłem kabel... 😕 tak myślę że to jest najbardziej prawdopodobne

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.