Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile biorą za nibicie klimy?

Featured Replies

Napisano

> Gdzie konkretnie??? Bom też w potrzebie.

Tak jak powiedział gustaw. Jeżdżę tam od dwóch lat na przegląd i odgrzybianie. To miejsce polecali koledzy z kącika, pojechałem i mogę polecać każdemu.

Tak na marginesie - może warto by było próbować pogadać z właścicielem na temat jakichś zniżek dla kącikowców?

Napisano

> j.w

ja niemam ale w Częstochowie za samo nabicie 100zł

Napisano

Gadalem z konserwatorem klim w naszej firmie. Powiedzial, ze brak czynnika chlodzacego oznacza nieszczelny uklad. Mowil, ze nabicie klimy proponowane w serwisach to tzw nabicie klienta w butelke. Jesli klima jest szczelna - nie trzeba jej ladowac, a konserwacja powinna ograniczac sie do czyszczenia (odgrzybiania), sprawdzenia cisnienia i cos tam jeszcze. Hmm, nie znam sie wiec nie wiem ile w tym prawdy, ale dziele sie tymi informacjami - moze ktos potwierdzi ?

Napisano
  • Autor

> Gadalem z konserwatorem klim w naszej firmie. Powiedzial, ze brak

> czynnika chlodzacego oznacza nieszczelny uklad. Mowil, ze

> nabicie klimy proponowane w serwisach to tzw nabicie klienta w

> butelke. Jesli klima jest szczelna - nie trzeba jej ladowac, a

> konserwacja powinna ograniczac sie do czyszczenia

> (odgrzybiania), sprawdzenia cisnienia i cos tam jeszcze. Hmm,

> nie znam sie wiec nie wiem ile w tym prawdy, ale dziele sie tymi

> informacjami - moze ktos potwierdzi ?

A wiec byłem na nabiciu, mialem w autko 180g wiec spadla skutecznosc, nabita juz to chlodzi elegancko smile.gif bajerka, ukladzik bardzo ładny i chwalili ze auto bardzo zadbane, koszt 150zl vibra.gif

Napisano

> czynnika chlodzacego oznacza nieszczelny uklad. Mowil, ze

> nabicie klimy proponowane w serwisach to tzw nabicie klienta w

> butelke. Jesli klima jest szczelna - nie trzeba jej ladowac, a

> konserwacja powinna ograniczac sie do czyszczenia

> (odgrzybiania), sprawdzenia cisnienia i cos tam jeszcze.

Sam tak myślałem - przez 2 czy 3 sezony od zainstalowania klimy nic z nią nie robiłem, później była jakaś promocja w ASO to dobili czynnika (z tego co pamiętam to najpierw opróżniają ten co jest, sprawdzają ile brakuje do objętości tej, która powiunna w danym układzie być i dopełniają, wpuszczając znów do układu całość).

No więc wtedy ok 1/3 brakowało, klima chłodziła, choć słabiej i dziwnie syczała przedtem. Po dobiciu - nie syczała i chłodziła ok. To było ok rok temu.

Tego lata na początku chodziła bez problemów, ale tak się złożyło, że auto stało 3 tyg na parkingu. Po tym postoju - po prostu nie chłodziła wcale, no i syczała niemiłosiernie.

W serwisie stwierdzili prawie całkowity brak czynnika (wyssali go 0,080 a powinno być 0,650!).

Szukając nieszczelności podłączyli pod duże ciśnienie cały układ na 20min, tłumacząc, że jeśli jest nieszczelność gdzieś, to ciśnienie będzie spadać. No ale nie spadało!?

Dobili więc do pełna czynnika i tyle. Na razie (2tyg) chłodzi. Ale sam zachodzę w głowę jak przez 3 tyg wyparował ten czynnik chłodzący bez nieszczelności ??

Żeby nie było nie na temat - w Rzeszowie (nieASO): ok 160zł to kosztowało (czynnik+olej+spr szczelności tą w/w metodą).

Pozdrawiam

Andrzej

Napisano

> Szukając nieszczelności podłączyli pod duże ciśnienie cały układ na

> 20min, tłumacząc, że jeśli jest nieszczelność gdzieś, to

> ciśnienie będzie spadać.

boje_sie.gif

Żeby sprawdzić szczelność klimy zapodaje się do układu czynnik UV (jednorazowo!!!!) i po ok. tygodniu jazdy z klimą kontrola układu za pomocą lampy UV. Dopiero wtedy możesz mieć pewność czy jest szczelna - każda nieszczelność wyłazi pod światłem UV.

Po podaniu UV powinni przykleić naklejkę informacyjną, że środek został zapodany do układu.

Dlatego każdemu polecam Ultra-Car. brawo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.