Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padł był termostat ...?

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich!

Mam mały problem z temperaturą w aucie i chciałbym to skonsultować z Wami.

W zimie w 2003 roku wymieniłem termostat /silnik był permanentnie niedogrzany/ oraz chłodnicę /ciekła/. Po wymianie wskazówka wskaźnika temp. znajdowała się ciut poniżej połowy niezależnie od warunków. Ostatnio zauważyłem, że gdy silnik jest obciążony /jazda pod górkę lub w korku/ wszystko jest ok. Wskazówka dochodzi ciut powyżej połowy i włącza się wentylator -nigdy nie ma zagrożenia przegrzania silnika. Ale gdy jadę szybciej z górki wskazówka spada znacznie poniżej połowy, nawet do 1/4 skali. Gdy tylko dodam gazu i obciążę trochę silnik wskazówka szybko wędruje w górę skali. W "normalnych" warunkach - umiarkowana temperatura zew. średnio obciążony silnik, płaski odcinek drogi - wskazówka znajduje się poniżej połowy /niżej niż zaraz po wymianie termostatu/. Czy wymieniać termostat? Wydaje mi się, że termostat nie zamyka dużego obiegu. Co wy na to?

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam dokładnie takie same objawy, podczas normalnej jazdy wskazówka temp trzymie się na ciut nad pierwszą od dołu kreską wskaźnika. Jeśli zatrzymie się na postoju lub wjade do garażu w bardzo szybkim tempie wskazówka przechodzi na stronę powyżej połowy wskaźnika (trzecia kreska) i załącza się wentylator na szybszą predkość - na chwilę bo zaraz się to schładza i wraca do normy czyli ponizej połowy wskaźnika.

Zignorowałbym sprawę gdyby nie to że wydaje mi sie że spalanie mi w ostatnim miesiacu wzrosło i to znacznie - nawet w trasie.

Już wertuje forum w poszukiwaniu informacji na temat diagnostyki ale ciężkoprzez to przebrnać. Tomassco pisał cos o wymiennych wkładkach, ktoś inny że wystarczy lepiej masę do tablicy dopoiąć itd. MOże któryś z mechaników napiszą jak zakwalifikować termostat do wymiany. A może jest gdzieś referat którego nie znalazłem.

Napisano

> Mam dokładnie takie same objawy, podczas normalnej jazdy wskazówka

> temp trzymie się na ciut nad pierwszą od dołu kreską wskaźnika.

> Jeśli zatrzymie się na postoju lub wjade do garażu w bardzo

> szybkim tempie wskazówka przechodzi na stronę powyżej połowy

> wskaźnika (trzecia kreska) i załącza się wentylator na szybszą

> predkość - na chwilę bo zaraz się to schładza i wraca do normy

> czyli ponizej połowy wskaźnika.

> Zignorowałbym sprawę gdyby nie to że wydaje mi sie że spalanie mi w

> ostatnim miesiacu wzrosło i to znacznie - nawet w trasie.

> Już wertuje forum w poszukiwaniu informacji na temat diagnostyki ale

> ciężkoprzez to przebrnać. Tomassco pisał cos o wymiennych

> wkładkach, ktoś inny że wystarczy lepiej masę do tablicy dopoiąć

> itd. MOże któryś z mechaników napiszą jak zakwalifikować

> termostat do wymiany. A może jest gdzieś referat którego nie

> znalazłem.

Mi rowniez wydaje sie ze nie zamyka Ci duzego obiego stad te skoki temperatrury - mi po wymianie termostatu wskazówka utrzymuje sie w okolicy polowy skali (1 kreseczka w gore lub w dol w zaleznosci od jazdy czy pod gore czy z gory:)

Przed wymiana termostatu wskazowka malo kiedy wogole dochodzila do polowy!!!

spróbuj jeszcze odpowietrzyc uklad!!!

Napisano

Ja również zalecam porządne odpowietrzenie układu chłodzenia, jeśli nie pomoże to znaczy, że termostat się przycina i niedługo nastąpi jego kres. W moim 1.6 miałem identyczne objawy. Normalka w naszych mobilach.

Napisano

na początku tego roku wymieniłem termostat (w ASO, nie wiem dla czego, chyba miałem za dużo kasy) i normalnie utrzymuje mi temperature ciut poniżej połowy, w extremalnych warunkach (klima+korek+35 st w cieniu) mam troszke poza połowę. Jeśli w czasie jazdy masz temperaturę znacznie poniżej połowy to pewnie termostat puszcza ci cały czas na duży obieg. Musiałbyś pomacać węże od chłodnicy, zaraz po uruchomieniu samochodu, na zimnym silniku. Te od dużego obiegu nie powinny się nagrzać.

Napisano

Quote:

Musiałbyś pomacać węże od chłodnicy, zaraz po uruchomieniu samochodu, na zimnym silniku. Te od dużego obiegu nie powinny się nagrzać.

Pomacałem wink.gif Jeszcze nie wiem który obieg to duży, a który to mały, ale... Chyba mały obieg to ten z krótkimi grubymi wężami od termostatu do chłodnicy, a duży obieg to ten z cienkimi wężami m.in. prowadzącymi do zbiornika wyrównawczego cieczy chłodzącej.

Zaobserwowałem:

Cienkie węże nagrzewają się od początku, a te grube połączone do chłodnicy troszkę później. Troszkę później znaczy w moim przypadku od chwili kiedy wskaźnik temp na cyferblacie dociera tuż nad pierwszą kreskę.

Przypomnę że mój problem polega na tym, że bardzo często wskazówka temp u mnie zostaje pomiędzy pierwszą a drugą kreską od dołu nawet na długie odcinki trasy. Czasem też na postju gwałtownie podnosi sie ponad połowe licznika i załącza się wtedy wentylator.

Pytanie czy możecie napsać jakie wnioski wysunąć na podstawie tej obserwacji?

Napisano

> Pytanie czy możecie napsać jakie wnioski wysunąć na podstawie tej

> obserwacji?

termostat se wymień

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.