Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra K 1.6 CDTI - problem z DPF

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Asterka jak w temacie, 1.6CDTI 136KM, w moich rękach od 5 lat. Do tej pory zero problemów z autkiem, DPF wypalał się w trasie co 400 do nawet 1000km, w ruchu miejskim w zależności od pory roku od 100 do 200-300km (latem) - Car scanner średni interwał pomiędzy wypaleniami podaje 420km. Jakiś czas temu podczas jazdy wyskoczył błąd związany z EGR (P0401 o ile dobrze pamiętam), po skasowaniu wszystko ok, ale mając przykre doświadczenia z tym zaworem zdecydowałem się na wyprogramowanie i zaślepienie (EGR odłączony, podobno przy moim sterowniku podłączony robi bałagan). Auto dalej chodzi bezproblemowo, nawet ciut lepiej niż wcześniej, ale... DPF w cyklu miejskim zaczął wypalać się co ok. 100-150km, w trasie 250-280km. Zapełnienie DPF wg OPL Monitor po wypaleniu 26%, wypalanie włącza się w trasie przy 38-39%, w mieście przy 28-29%. Liczyłem się z tym, że bez EGR interwały między wypaleniami mogą być krótsze, ale nie aż tak. Wiem, że podobne interwały w tych silnikach między wypaleniami  pojawiają się przy uaktualnieniu softu przez Opla, dlatego nie skorzystałem z zaproszenia do serwisu. Jakieś sugestie, propozycje?

Napisano

Widzę tu trzy możliwości.

1. Instalujesz egr

2. Wywalasz dpf

3. Olewasz to.

Napisano
  • Autor

Chyba pozostanie mi pogodzić się z tym częstszym wypalaniem w takim razie.

Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Napisano

Cześć, mam podobne objawy z wyprogramowanym EGR w silniku B16DTE, dodatkowo obserwowałem interwały czasu między wypalenia mi i okazało się że bez względu na tryb jazdy jest to mniej więcej 254min, w ciągu których jadąc nad morze przeleciałem 450km, albo dojeżdżając do pracy autostradą 220-270km, albo jeżdżąc po mieście podobnie jak u Ciebie 160km lub więcej ale zawsze interwał czasu jest praktycznie taki sam 254 minuty, różnice robi średnia prędkość i stąd różne odległości przejechane między wypaleniami. Zapełnienie DPF spada zwykle do 23%. Lepiej to obserwować w CarScanner Pro tam jest więcej danych (zapisują się interwały z ostatniego przebiegu czasu i dystansu, dane średnie, średnia temperatura DPF z wypalania i wiele innych - nie żebym reklamował czy namawiał). Ja takie auto kupiłem 2 lata temu i nic się praktycznie przez te 2 lata nie zmienia po jakiś 24 tys km wiecej. Nie wiedziałem czego to jest powodem czy własnie wyprogramowanym EGR czy wgrania przez wcześniejszych właścicieli aktualizacji softu w akcji serwisowej w każdym razie ewidentnie ECU jest w jakimś trybie "adaptacyjnym" prawdopodobnie przez brak danych z EGR, w którym komputer kompletnie nie patrzy na wyliczane zapełnienie filtra DPF tylko uruchamia wypalanie z zegarkiem w ręku po przejechaniu określonego interwału czasu. Towarzyszy temu zero błędów, brak zapalania check engine, innych kontrolek czy komunikatów na ekranie. Ale mnie ta częstotliwość już męczy, wychodzi mi raz na tydzień że się wypala, akurat na odcinku 20km praktycznie samą autostradą nie mam z tym problemu ale ciągle mam to z tyłu głowy, średnie spalanie z dystrybutorów 5L/100km oleju nie przybywa. Co zrobiłeß i siebie przywrociłes EGR, interwały wrociły do tych sprzed wyprogramowania?