Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o pomoc. Bravka 1,6 LPG się popsuła

Featured Replies

Napisano

Proszę Was o pomoc z moją Bravką 1,6 LPG coś sie stało. Zaczęło się od tego że w sobotę jak jechałem na gazie auto zachowało się takjakby gaz sie kończył. Silnik stracił moc i zaczął się dławić. Zatankowałem gaz do pełna i działo się to samo na gazie i na benzynie. Przy zapalaniu miał kłopoty ale jak pokręciłem to za którymś razem zapalał, jednak jak dodawałem gazu to sie dławił, na wolnych obrotach silnik pracował równomiernie ale po gwałtowniejszym naciśnięciu na pedał przyspieszenia już nie. W czasie jazdy delikatnie musiałem go rozbójać bo jak szybciej dodałem gazu to sią dławił i tracił moc. Piszę w czasie przeszłym bo jak jechałem nim w niedziele to zgasł w czasie jazdy i już nie zapalił, musiałem go zaciągnąć na podwórko i tam stoi. Odłączałem klemy aby sie komputer zresetował ale to nic nie pomogło, zajrzałem do rozrządu czy pasek nie pękł, na szczęście jest cały. Auto ma 150tyś przejechane pasek wymieniałem po 90tyś z napinaczami cały komplet, Bravka jest z 1996 i mam ją od 7 lat. Błagam pomóżcie co to może być, ile kasy mam szykować na naprawę? Acha rozrusznik kręci ale nie odpala ani na gazie ani na benzynie, przypomniało mi się jeszcze jedno kiedy pierwszy raz poczułem spadek mocy jechałem z przyczepką, w której zrobiło się zwarcie bo światła coś zaczęły w niej głupiec. Z góry dziękuje za każdą radę, Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

moze sonda lambda albo cos? Musialbys sie na egzaminer wybrac

Napisano

Katalizator ma ??

Jak się zatkał to w skrajnych przypadkach nie uruchomisz auta....

Są też inne możliwości:

- padł element zapłonowy (cewka)

- zatarłeś silnik smile.gif

Sprawdz po koleji i wyeliminuj proste rzeczy ( iskra na świecach, olej, dopływ paliwa, wydech)

Napisano

> Proszę Was o pomoc z moją Bravką 1,6 LPG coś sie stało.

witam

mozna sprawdzic czy cos sie z katalizatorem nie stalo, najprosciej wykrecic sonde i odpalic auto, teraz takie temperatury i auto na gazie wiec mogl sie katalizator wytopic i pozapychac wydech

Napisano

przyczepka zrobila zwarcie ?....

posprawdzaj bezpieczniki - moga byc przepalone - nie tylko od oswietlenia przyczepy...

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki, do serwisu będę mógł jechać dopiero w piątek bo wtedy wrócę z pracy, ale aż sie boje o koszty naprawy. wszystkim dziekuję za dobre rady. pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam wszystkich furowiczów

chciałbym sie z Wami podzielić moimi przeżyciami przy naprawie mojego autka.

Kiedy wróciłem z pracy po tygodniu Pan z warsztatu zakomunikował mi, ze jest popsuty komputer sterujacy pracą wtryskiwaczy ale pierw musze udać sie do "gazownika' ponieważ gaz jest też popsuty. Kiedy będzie naprawiony gaz to on zajmie sie naprawą komputera. Pan dodał do tego, że zrobił tak, że auto odpali na benzynie i dojadę do warsztatu. Oczywiscie udało mu się uruchomis samochód (przy czm strzelał jak z karabinu i nie wchodził na obroty). Po 100 metrach po wyjechaniu od niego zgasł i koniec.

Zaholowałem go do "gazownika" który mi pokazał jakies lewe pradowe przewody podłączone do ist. gazowej. stwierdził, że jest spalony przełącznik do gazu pod kierownicą, emulator i silniczek krokowy od gazu stoi. podłaczył instalacje na krótko tzn założył zawór za sprężyną (jak w polonezie) i auto odpaliło. Tak wiec byłem szczesliwy. Zostawiłem w tym warsztacie do naprawy przy okazji powiedzieli , że benzynę tez zreperują.

Po tygodniu oczywiscie (byłem w pracy a pracuje na wyjeździe) odebrałem auto sprawne tylko na gazie. Szef powiedział, ze za bezynę jest odpowiedzialna pompka paliwa, która jest przytarta i raz działa a raz nie. Koszt 350 zł. dodam że na alegro są po 115 a ja juz rok temu wymieniłem na nowa ze sklepu i nie wydaje mi się że to moze być 100% przyczyna bo nie jeździłem bez benzyny w baku. Nie wiem komu wierzyc czy pompa czy komp? Auto na benzynie sie muli niby na gazie jeździ, ale ja go muszę usprawnić. powiedzcie mi drodzy co o tym myslicie.

Pozdrawiam Was serdecznie. ZbigniewL

Acha zapomniałem dodać, że przy okazji naprawy inst. gazowej została też wymieniona sonda lambda (jej cena 350 zł- trochę drogo - alegro 89zł) bo podobno auto spalało jednocześnie gaz i benzynę. O tym też nie wiem co myśleć?

Pozdrawiam

Napisano

Cześć

Uważam, że przyczyną dławienia się samochodu może być przepalona jedna ze świec. Sprawdź stan świec i kable.

Co do problemów z odpalaniem, kiedyś w Corsie 1992r. samochód potrafił mi sam zgasnąć i już nie mogłem go odpalić, a następnego dnia było wszystko OK, oczywiście aż znowu nie nawalił. Elektryk stwierdził, że popsuło mi się urządzenie w aparacie zapłonowym zwane "halotronem" czy jakoś takoś. Skasował mnie na 250 zł.

Powodzenia

cool.gif

Napisano
  • Autor

> Cześć

> Uważam, że przyczyną dławienia się samochodu może być przepalona

> jedna ze świec. Sprawdź stan świec i kable.

> Co do problemów z odpalaniem, kiedyś w Corsie 1992r. samochód

> potrafił mi sam zgasnąć i już nie mogłem go odpalić, a

> następnego dnia było wszystko OK, oczywiście aż znowu nie

> nawalił. Elektryk stwierdził, że popsuło mi się urządzenie w

> aparacie zapłonowym zwane "halotronem" czy jakoś takoś. Skasował

> mnie na 250 zł.

> Powodzenia

Wielkie dzięki za podpowiedź ale wydaje mi się, że świece i przewody powinny buć OK ponieważ na gazie jeżdzi idealnie a muli się po przełaczeniu na benzynę . Co o tym myślisz? Pozdrawiam

Napisano

Hej

Jednyne, co mi przychodzi do głowy, to albo filtr paliwa, albo coś ne tak z pompą paliwową. Mogła się lekko przytkać i i nieregularnie doprowadać paliwo. Ale spróbój najpierw z filtrem paliwa - bo to tanie i wymiana też mało kosztuje.

Trzymaj się.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hej

> Jednyne, co mi przychodzi do głowy, to albo filtr paliwa, albo coś ne

> tak z pompą paliwową. Mogła się lekko przytkać i i nieregularnie

> doprowadać paliwo. Ale spróbój najpierw z filtrem paliwa - bo to

> tanie i wymiana też mało kosztuje.

> Trzymaj się.

Filtr paliwa? Oki, dzieki, za otuchę too, trzymał się będę a Bravce nie popuszczę, bedzie chodzić tak jak ja bedę chciał, może to troche mnie bedzie kosztować, ale tak bedzie. Pozdrawiam

Napisano

> Filtr paliwa? Oki, dzieki, za otuchę too, trzymał się będę a Bravce

> nie popuszczę, bedzie chodzić tak jak ja bedę chciał, może to

> troche mnie bedzie kosztować, ale tak bedzie. Pozdrawiam

Może wtryskiwacze się przytkały jeżeli jeżdziłeś długo na LPG to nie pracowały i może trzeba je wyczyścić?

Tak se gdybam

Napisano
  • Autor

> Może wtryskiwacze się przytkały jeżeli jeżdziłeś długo na LPG to nie

> pracowały i może trzeba je wyczyścić?

> Tak se gdybam

Dzięki, wtryskiwacze raczej nie bo odpalałem na gazie, a kiedyś jak mi jeden wysiadł to silnikiem rzucało i nierówno pracował. Ale jak zatankowałem 20 literków benzynki do baku to jakby sie mniej dławi. To moze jednak pompka. pompke chce kupić na alegro ale muszę wyjąć starą aby ja zmierzyć bo sa różne typy. Dla pocieszenia instalacja gazowa wczoraj mi wysiadła i jestem ugotowany. Przypomnę, że w sobotę odebrałem auto z warsztatu. Musze jechać na reklamacje. Tylko się pociąć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.