Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Serwis KIA - podejście do instalacji akcesoriów

Featured Replies

Napisano

Cześć,

w domu zawitała Kimchi i nosi mnie, żeby ją nieco zindywidualizować.

Trzy mody są rozważane - jeden użytkowy, dwa nazwijmy to użytkowo-wizualne

1. moduł firmy EMG - wyłączenie SS i włączenie Autohold.

2. logo po otwarciu drzwi

Stonic.png

3. oświetlenie przestrzeni na nogi

s-l1200.jpg

re. 1 Moduł można kupić bezposrednio od producenta lub u dealera - jeden z nich ma wystawiony w e-sklepie za 315, na allegro 225 - kwotowo niewielka roznica, procentowo juz zacna. No i z tego co widzialem na forach dealerzy liczą od 400 do nawet 1000 za montaż. Troche srogo - instrukcja jest dostępna - 2 kable do masy i wpięcie w dwa inne - po ich przecięciu, no i pare plastików do zdjęcia.

re. 2 2 kabelki do wpięcia w OEM instalacje, ale z uwagi na cenę OEM, kusi AEM (czyli Aliexpress)

re. 3 Tu podobnie jak 2 - trzeba przewiercić 2 osłony w nogach i wpiąć się w wiązkę podsufitki. Podobnie jak nr 2 z uwagi na cenę (~450 zł za 2 pkt LED) rozwazam wstawienie poprostu jakiegoś modułu z kilkoma LEDami - nawet bez wiercenia - i będzie można dobrać kolor np żółty pod dekory w środku (oem jest tylko biały i czerwony)

No i do brzegu. Ktoś ma doświadczenie jak podchodzą serwisy do aut, w ktorych cos nie jest OEM i nie jest wbite do ksiazki serwisowej? Będzie marudzenie przy przeglądzie czy dopiero jak coś tfu tfu by się podziało w kwestii elektryki

Auto ma jeszcze 2,5 roku gwarancji wiec pewnie warto by ją było zachować.

• 5 tygodni później...
Napisano

Ja w Picanto wymieniłem lusterka na takie z kierunkowskazami. Okazało się, że mają też opcję składania, ale Pikuś nie miał przycisku, bo firmowo miał zwykłe lusterka.

Kupiłem w Chinach moduł automatycznie składający i rozkładający lusterka e zależności od zamknięcia samochodu.

Dołożyłem też tempomat (to byłą kwestia wymiany przycisków w kierownicy).

Ani do lusterek, ani do modułu, ani do tempomatu nikt się nie przyczepił, a na przeglądzie gwarancyjnym był parę razy.

Napisano

Pies z kulawą nogą na to nie spojrzy. Gwarancja tylko dwa lata na większość rzeczy więc instaluj co możesz. 

Edytowane przez wujek

Napisano
W dniu 9.11.2024 o 19:44, Filipfm napisał(a):

1. moduł firmy EMG - wyłączenie SS i włączenie Autohold.

jakby co to możesz sam wyłączyć SS kawałkiem papierka

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

jakby co to możesz sam wyłączyć SS kawałkiem papierka

Czytalem o tym. Musze przetestowac. 

W wypadku rodziny *ceed jest bryndza z dostępem do ciekawych rzeczy przez fakt wystepowania tylko w Europie. 

Do swojej hondziny kupilem od chinola moduł SSkiller 3 lata temu - z montażem bez cięcia kabelków, a teraz go podmieniłem na rozszerzony moduł włączający też brake holda - montaż również nieinwazyjny na oryginalnych złączkach. 3 przejściówki - 2 do klawiszy SS i BH + trzecia do wiązki zapiętego pasa - i to jest triggerem dla BH (bo faktycznie nie da się włączyć BH bez zapiętego pasa). Ale to dlatego, ze po 2 generacjach Civic znowu jest globalny - do hatcha 8 i 9 gena Chinol w zasadzie nic nie robił. 

Do Kijanki też są SS killery ale do innych globalnych i azjatyckich modeli - też na zasadzie wtyczka-bypass-gniazdko wpinanych w OEM wiązkę. Nawet wtyczki wyglądają tak samo jak w ceedzie ale oni te wtyczki mają do całych modułów z kilkoma klawiszami i jest ryzyko, ze logika jest akurat na innych pinach 😄 i będę np miał killera czujników parkowania :hehe:

Napisano
19 minut temu, Filipfm napisał(a):

Czytalem o tym. Musze przetestowac. 

U mnie działa bardzo dobrze ;] . Niestety patent nie sprawdził się w kontekście guzika utrzymania pasa ruchu ;] 

9b0704d39a3caf4afb5136fe4969e3c2.jpg

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bielaPL napisał(a):

U mnie działa bardzo dobrze ;] . Niestety patent nie sprawdził się w kontekście guzika utrzymania pasa ruchu ;] 

To ja jeszcze sprawdze czy z BH zadziała :hehe:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 19.12.2024 o 15:22, bielaPL napisał(a):

Ja wsadziłem od góry pod ten srebrny separator także nie widać wcale. Genialne rozwiązanie 😁👍