Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dach garażu

Featured Replies

Napisano

Przymierzam  sie do zmiany dachu w garazu - obecnie eternit przeciekajacy. Chcialbym blachodachowke zwykla, ale ze szczegolnym uwzglednieniem szczelnosci - chodzi o mozliwosc lakierownia pojazdu w srodku rowniez przy niesprzyjajacej pogodzie,  co teraz jest niemozliwe. Widzialem garaze ze zwykla gola blacha ale rowniez sa takie z warstwa folii czy jakichs membran itp. Co lepiej zastosowac majac na wzgledzie, zeby wlasnie zadna kropla wody nie spadla z gory? Czy jak dam folie, nie bedzie sie na niej zbierac wilgoc i kapac?

A drugie pytanko - bede robil rozeznanie w cenach materialu i uslug i tu pytanko - jak oszacowac ile ja tej blachy potrzebuje? Garaz ma jakas swoja powierzchnie, ale chyba uklada sie to na zakladki we wszystkich kierunkach? Czy ulozenie na jakas wieksza zakladke poprawic moze jego totalna wodoszczelnosc?

Wszelkie porady mile widziane, jak kiedys wstawie tam jakis piecyk to i tak do okazjonalnych zastosowan,wiec kwestia trzymania temperatury w zasadzie bez znaczenia, totalny priorytet, zeby ani kropla wody nie spadla z gory.

Napisano

Jak ma być na wypasie a nie musi wyglądać jak dachówka/blachodachówka to płyta warstwowa:)

Napisano
4 godziny temu, Josyp napisał(a):

Przymierzam  sie do zmiany dachu w garazu - obecnie eternit przeciekajacy. Chcialbym blachodachowke zwykla, ale ze szczegolnym uwzglednieniem szczelnosci - chodzi o mozliwosc lakierownia pojazdu w srodku rowniez przy niesprzyjajacej pogodzie,  co teraz jest niemozliwe. Widzialem garaze ze zwykla gola blacha ale rowniez sa takie z warstwa folii czy jakichs membran itp. Co lepiej zastosowac majac na wzgledzie, zeby wlasnie zadna kropla wody nie spadla z gory? Czy jak dam folie, nie bedzie sie na niej zbierac wilgoc i kapac?

A drugie pytanko - bede robil rozeznanie w cenach materialu i uslug i tu pytanko - jak oszacowac ile ja tej blachy potrzebuje? Garaz ma jakas swoja powierzchnie, ale chyba uklada sie to na zakladki we wszystkich kierunkach? Czy ulozenie na jakas wieksza zakladke poprawic moze jego totalna wodoszczelnosc?

Wszelkie porady mile widziane, jak kiedys wstawie tam jakis piecyk to i tak do okazjonalnych zastosowan,wiec kwestia trzymania temperatury w zasadzie bez znaczenia, totalny priorytet, zeby ani kropla wody nie spadla z gory.

to ile potrzebujesz na zakładkę to musisz sprawdzić w specyfikacji blachy którą wybierzesz. Tutaj dam Ci linka tylko jako przykład LINK. W zależności od kąta spadku taką musisz dać "zakładkę" jak producent przewiduje (to jest w specyfikacji).

Pomysł z filią odpuść, jakbyś delikatnie nawet z zimie podnosił temperaturę to zimna blacha będzie powodowała skraplanie się i kapanie z folii.

Ten filc jest dobry ale do pewnego momentu, jak przekroczysz  granicę - odpalisz jakąś "dużą kozę" albo włączysz taką grzejącą turbinę gazową to dopiero będzie z tego strasznie kapało zamiast spływać po powierzchni w dół.

Napisano
  • Autor
43 minuty temu, bengamin napisał(a):

to ile potrzebujesz na zakładkę to musisz sprawdzić w specyfikacji blachy którą wybierzesz. Tutaj dam Ci linka tylko jako przykład LINK. W zależności od kąta spadku taką musisz dać "zakładkę" jak producent przewiduje (to jest w specyfikacji).

Pomysł z filią odpuść, jakbyś delikatnie nawet z zimie podnosił temperaturę to zimna blacha będzie powodowała skraplanie się i kapanie z folii.

Ten filc jest dobry ale do pewnego momentu, jak przekroczysz  granicę - odpalisz jakąś "dużą kozę" albo włączysz taką grzejącą turbinę gazową to dopiero będzie z tego strasznie kapało zamiast spływać po powierzchni w dół.

oki, a chociaz jakas membrana, czy tylko przykrecac do stelazu z desek jak teraz eternit lezy?

Napisano

Możesz dać blachę z filcem ale lepiej dać membranę paro przepuszczalną o grubości min 160. Skropliny sobie po niej swobodnie spłyną.Ile masz tego dachu garażu mkw, zostało mi tej membrany po dachu.

W lipcu dekarze kładli mi trapez liczyli za m2 60zł. Zakres prac: łata, kontrłata, membrana, deska czołowa, rynny, montaż blachy i obróbki. Obróbka kominów i montaż Velux zapłaciłem dodatkowo.

Chłopaki z Radomia, robią w okolicach Warszawy, zgrana ekipa.

Blachę trapezową T18 Hanbud kupowałem w SteelProfil

https://www.steelprofil.eu/#pll_switcher

Blacha w pierwszym gatunki o grubości 0,5 mm.

IMG_20240719_094459_HDR.jpg

Tu też leżał eternit.

Jak położysz blachę i chcesz grzać w zimę to musisz dać ocieplenie przynajmniej 5- 10cm wełny lub piany.

Możesz dać płytę warstwową z filcem, nie powinna woda kapać.

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
  • Autor

Zadzwoniłem dziś do pierwszej frmy - demontaż eternitu z utylizacją 45zl/m2, czyli tu cena całkiem spoko, ale spytałem też o robociznę - samo położenie blachy - 150zł/m2, czyli na moj garazyk 35m2 wychodzi ponad 5 kafli za robotę dla dwóch typów na jedno popołudnie...

Eternit zlecę, bo i tak legitny kwit mieć muszę, a z dotacji zwrot dostanę, to powiedzmy tylko koło 1 tysiaka stracę, ale blachę sam położę przy takich cenach... W sumie nawet przy cenie 10 krotnie niższej też bym wolał sam położyć :jem:

Napisano
58 minut temu, Josyp napisał(a):

Zadzwoniłem dziś do pierwszej frmy - demontaż eternitu z utylizacją 45zl/m2, czyli tu cena całkiem spoko, ale spytałem też o robociznę - samo położenie blachy - 150zł/m2, czyli na moj garazyk 35m2 wychodzi ponad 5 kafli za robotę dla dwóch typów na jedno popołudnie...

Eternit zlecę, bo i tak legitny kwit mieć muszę, a z dotacji zwrot dostanę, to powiedzmy tylko koło 1 tysiaka stracę, ale blachę sam położę przy takich cenach... W sumie nawet przy cenie 10 krotnie niższej też bym wolał sam położyć :jem:

Ja eternit sam z pracownikiem zdejmowałem, trochę kolega pomógł. Maska na twarz, łapka w dłoń i 525m2 zdemontowaliśmy w 26 h.

Żona zgłosiła do gminy, przyjechali, policzyli palety i zabrali. Żadnego kwitu z demontażu nie chcieli.

Ja blachy sam nie kładłem bo przy moim metrażu to musiała być zgrana ekipa. 3-6 chłopa miało co robić.

Tej membrany, która mi została to ci starczy na twój dach. Daj adres to ci wyślę kurierem za rudą na myszach lub inny zacny trunek.

Napisano
16 godzin temu, Josyp napisał(a):

Jeżeli 15zł/m już z góry było dla Ciebie NIEakceptowalne (10x mniej), to przepraszam, że pytam, ale ile jaśniepan był gotowy rzucić podwładnym za usługę?

Bowiem 35x15 to daje niewiele ponad 500 zł na conajmniej 2 osoby.

BTW powodzenia życzę w profesjonalnych pracach lakierniczych w lakierni 35m² 🤣

Edytowane przez technix

Napisano
15 godzin temu, Tre-Bor napisał(a):

Ja eternit sam z pracownikiem zdejmowałem, trochę kolega pomógł. Maska na twarz, łapka w dłoń i 525m2 zdemontowaliśmy w 26 h.

Żona zgłosiła do gminy, przyjechali, policzyli palety i zabrali. Żadnego kwitu z demontażu nie chcieli.

Ja blachy sam nie kładłem bo przy moim metrażu to musiała być zgrana ekipa. 3-6 chłopa miało co robić.

Tej membrany, która mi została to ci starczy na twój dach. Daj adres to ci wyślę kurierem za rudą na myszach lub inny zacny trunek.

Sądzę, że sam koszt wysyłki może być dla @Josyp przeinwestowaniem 😁

Napisano
  • Autor
18 minut temu, technix napisał(a):

Jeżeli 15zł/m już z góry było dla Ciebie NIEakceptowalne (10x mniej), to przepraszam, że pytam, ale ile jaśniepan był gotowy rzucić podwładnym za usługę?

Bowiem 35x15 to daje niewiele ponad 500 zł na conajmniej 2 osoby.

BTW powodzenia życzę w profesjonalnych pracach lakierniczych w lakierni 35m² 🤣

Moze po negocjacjach jakby zeszlo do 12 zeta z metra to bym przemyslal...

A co do lakierni - na moje potrzeby w zupelnosci wystarczajace, powiem wiecej, swego czasu jezdzilem jako kurier motoryzacyjny po wszelkich warsztatach/lakierniach w 3city i powiem Ci, ze komore lakiernicza to ja widzialem tylko na jutubie, a normalne warsztaty z szyldem - lakiernik to byl zwykly garaz, gdzie gosciu lal szlauchem po scianach przed malowaniem.

P.S. Klima mi dziala juz 5 rok bez zadnego serwisu za 500zl :jem: Że nie wspomne o tym, ze tylko odkrecilem zaworki bez zadnej prozni... 

Napisano
5 godzin temu, Josyp napisał(a):

P.S. Klima mi dziala juz 5 rok bez zadnego serwisu za 500zl :jem: Że nie wspomne o tym, ze tylko odkrecilem zaworki bez zadnej prozni... 

Cóż, dobry fachowiec, to i urządzenia pracują jak trzeba.

Ja tymczasem każdy weekend zawalony, w zeszłą sobotę 500, jutro też 500 + jeszcze pomiary elektryczne 5 letnie, kolejne 500, a w niedzielę też 500.

A dopiero skończyłem w firmie za 15kzl 

Dobrze chłopie, że Ty w domu siedzisz, soli w domu bym nie miał, gdybyś otoczył innym swoją fachową dłonią 👍

• 2 tygodnie później...