Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno pojazdu na zoltch tablicach

Featured Replies

Napisano

Powoli przymierzam sie do zakupu auta/motocykla na zoltych tablicach rejestracyjnych. Czy powinienem dostac jakies dodatkowe dokumenty od sprzedajacego? Czy sa wymagane jakies dodatkowe formalnosci przy przerejestrowaniu?

I rzucilo mi sie w oczy gdzies w dyskusjach w komentarzach pod ogloszeniami, ze ludzie czasem zaznaczali, ze to normalny zabytek, a nie wpis przez muzeum - o co chodzi i czy mozna sie wpakowac na mine w tym drugim przypadku?

Napisano
13 godzin temu, Josyp napisał(a):

Powoli przymierzam sie do zakupu auta/motocykla na zoltych tablicach rejestracyjnych. Czy powinienem dostac jakies dodatkowe dokumenty od sprzedajacego? Czy sa wymagane jakies dodatkowe formalnosci przy przerejestrowaniu?

I rzucilo mi sie w oczy gdzies w dyskusjach w komentarzach pod ogloszeniami, ze ludzie czasem zaznaczali, ze to normalny zabytek, a nie wpis przez muzeum - o co chodzi i czy mozna sie wpakowac na mine w tym drugim przypadku?

Napisano
14 godzin temu, Josyp napisał(a):

Jak pojazd będzie obiektem muzealnym to Ty nie będziesz mógł go zarejestrować na siebie nie posiadajac muzeum.

Napisano

Kupno pojazdu zabytkowego tj. wpisanego do rejestru zabytków nie różni się niczym od zakupu normalnego auta- umowa kupna sprzedaży plus DR. Dodatkowy element jest taki iż zgłaszamy zmianę właściciela właściwemu WKZ. Tutaj różne są szkoły - jedne WKZ żądają zgłoszenia przez sprzedającego inne przez sprzedającego lub kupującego. temat przeze mnie przerabiany - zrobiłem renowację i rejestrację Komara 2351 z 1978 r. oraz Komara 2350 z 1974 r.

Napisano
5 godzin temu, dobromir napisał(a):

Jak pojazd będzie obiektem muzealnym to Ty nie będziesz mógł go zarejestrować na siebie nie posiadajac muzeum.

nie do końca - wpis w rejestrze zabytków nie przesądza o prawie do rejestracji.  Wiele osób się przekonało kupując pojazdy, robiąc renowacje pojazdu bez papierów lub z niepełnymi kwitami- tj. takimi gdzie nie ma ciągłości umów.

Problem polega na tym że owszem zarejestrujecie taki bolid pod warunkiem że nie ma go w CEPIK-u.Inaczej nici z rejestracji. Taka sytuacja jest możliwa bo kilkukrotnie w ostatnich 40 latach nasz ustawodawca dopuszczał możliwość czasowego lub stałego wyrejestrowywania pojazdów.

Przerabiałem temat - najpierw sprawdzałem czy nr ramy nie ma w CEPIK dopiero potem zabierałem się za zakup.

Wiele takich ogłoszeń sprzedaży pojazdów "zabytkowych" wisi z dopiskiem - możliwość rejestracji na zabytek". tego typu ogłoszenia na 99% to "wał" - po prostu ktoś trafił w ścianę w WK.

inny :wabik" to przedłożenie posiadania tzw białej karty (tj opinii rzeczoznawcy) i wpisu do rejestru zabytków.

Inny typ ogłoszeń to "usługa pomocy w rejestracji na zabytek" - też ostrzegam - może skończyć się prokuratorem. Mówiąc wprost - ktoś wykorzystuje swoje "układy" w WK, rejestruje na siebie bez wymaganych papierów czy umów i potem odsprzedaje. Nie trudno przy pierwszej kontroli takie wydziału komunikacji odkryć fakt rejestracji wielu zabytków na jedną osobę i następnie ich szybkiej sprzedaży. CEPIK to już nie zeszyt w biurku urzędasa.

Edytowane przez Dareek

Napisano

Jeśli chodzi o wpisy do rejestru zabytków to każdy WKZ jak to zawsze w tym kraju "dorobił sobie" własne warunki oprócz ustawowych . Dlatego słuchanie poradników z youtube nijak się ma do rzeczywistości - lepiej zapytać w konkretnym WKZ . Niekóre WKZ podniosły wiek jako warunke do rejestracji, inne czas od zakończenia produkcji. Zdarzały sie kurioza że zabytkiem nie mógł być pojazd seryjny- czyli stary SAM owszem ale odrestaurowany w 100% Ford T już nie bo ...był seryjny. Debilizm w czystej postaci powoli prostowany przez sady administracyjne.

Napisano
  • Autor
W dniu 21.12.2024 o 18:10, dobromir napisał(a):

A jest o tym jakaś adnotacja w dowodzie, żeby nie wbić się na takową minę?

Napisano
40 minut temu, Josyp napisał(a):

A jest o tym jakaś adnotacja w dowodzie, żeby nie wbić się na takową minę?

W samym dowodzie nie ale auto musi mieć wypis od konserwatora zabytków i tam jest określone co to jest.