Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tpms T-Cross z grudnia 2024 Rline Plus na felgach 18" fabrycznie

Featured Replies

Napisano

Na wstępie Witam ;]

I o system czujników pytam... Pośredni z ABS, czy bezpośredni z czujników w kołach w tej pchełce jest?

Wersja Rline Plus na fabrycznych letnich 18 cali, produkcja grudzień 24 rok.

Przydałoby się kupić zimowe koła na felgach 16", stąd też pytanie o czujniki...

Pozdrawiam serdecznie :piwko:

Napisano
5 godzin temu, Pipper napisał(a):

Na wstępie Witam ;]

I o system czujników pytam... Pośredni z ABS, czy bezpośredni z czujników w kołach w tej pchełce jest?

Wersja Rline Plus na fabrycznych letnich 18 cali, produkcja grudzień 24 rok.

Przydałoby się kupić zimowe koła na felgach 16", stąd też pytanie o czujniki...

ABS. Śmiesznie wygląda na 16.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, sdss napisał(a):

ABS. Śmiesznie wygląda na 16.

Ok, dziękuję za info :piwko:

Co do śmieszności, to wiem, ale drogi u mnie w rejonie nowe wybaczają niskiego profilu opony a fabrycznie mam 215/45/18, będą na sprzedaż, bo lato max 17 założę :swiety:

Napisano
  • Autor

Przedłużona gwarancja na 5 lat i pakiet przeglądów 4 lata lub 60kkm.

O ile gwarancja ok, 1890zł, 5 lat spokoju, przeglądy i tak ASO, ale... no właśnie, jak wygląda harmonogram i zakres prac w T-cross 24 rok 1.5tsi z dsg?

Czy opłaca się wyrzucić 3690zł na 4 lata, czy lepiej co serwis...

Zakładam wymianę oleju silnikowego i filtra po max 5kkm i później 12-15kkm lub co rok pomiędzy standardowymi przeglądami, bo słyszałem, że 30kkm/2 lata, ale czy to prawda?

Napisano
28 minut temu, Pipper napisał(a):

Przedłużona gwarancja na 5 lat i pakiet przeglądów 4 lata lub 60kkm.

O ile gwarancja ok, 1890zł, 5 lat spokoju, przeglądy i tak ASO, ale... no właśnie, jak wygląda harmonogram i zakres prac w T-cross 24 rok 1.5tsi z dsg?

Czy opłaca się wyrzucić 3690zł na 4 lata, czy lepiej co serwis...

Zakładam wymianę oleju silnikowego i filtra po max 5kkm i później 12-15kkm lub co rok pomiędzy standardowymi przeglądami, bo słyszałem, że 30kkm/2 lata, ale czy to prawda?

Po 2 a potem co rok. Wymiana samego oleju w ASO to 1000-1200zl. Za 4 lata zrobią Ci 3 przeglądy opłaca się. Na ostatnim świece. 

Napisano
26 minut temu, sdss napisał(a):

Po 2 a potem co rok. Wymiana samego oleju w ASO to 1000-1200zl. Za 4 lata zrobią Ci 3 przeglądy opłaca się. Na ostatnim świece. 

Nie wiem, jak to policzyłeś, ale według harmonogramu pierwszy darmowy przegląd zrobią mu za 2 lata lub 30 kkm, drugi za 4 lata lub 60 kkm. Jedyne, na co mogą przywołać, to sama wymiana płynu hamulcowego po trzecim roku eksploatacji. Za cholerę się nie opłaca wywalić 3,7 kzł.

Załóżmy, że będzie chciał dla utrzymania gwarancji wykonać te przeglądy w aso, to kupi 2 x olej z aso na allegro po 196 zł/szt, 2 x filtr po 60 zł/szt, 2 x korek z uszczelką po 20 zł/szt, kpl świec zapłonowych za 400 zł, litr płynu DOT4 LV za 50 zł. W sumie 1000 zł na oryginalne części, zostaje 2700 zł, a aso za wymianę weźmie 1200-1300 zł.

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie wiem, jak to policzyłeś, ale według harmonogramu pierwszy darmowy przegląd zrobią mu za 2 lata lub 30 kkm, drugi za 4 lata lub 60 kkm. Jedyne, na co mogą przywołać, to sama wymiana płynu hamulcowego po trzecim roku eksploatacji. Za cholerę się nie opłaca wywalić 3,7 kzł.

Załóżmy, że będzie chciał dla utrzymania gwarancji wykonać te przeglądy w aso, to kupi 2 x olej z aso na allegro po 196 zł/szt, 2 x filtr po 60 zł/szt, 2 x korek z uszczelką po 20 zł/szt, kpl świec zapłonowych za 400 zł, litr płynu DOT4 LV za 50 zł. W sumie 1000 zł na oryginalne części, zostaje 2700 zł, a aso za wymianę weźmie 1200-1300 zł.

Nie ma lub, masz po 2 latach albo 30, a potem rok albo kolejne 30. Za wymianę , za wbicie pieczątki też weźmie. 

Napisano
  • Autor
W dniu 20.01.2025 o 21:54, sdss napisał(a):

Nie ma lub, masz po 2 latach albo 30, a potem rok albo kolejne 30. Za wymianę , za wbicie pieczątki też weźmie. 

Dzień dobry, już jest. Pierwsze wrażenia super. Dziś wrzucam zimówki. Zobaczę jak na 16" będzie wyglądało i prowadziło się. Jedynie, to wskaźnik paliwa mi się nie podoba. Nie rusza się po przejechaniu 100km. Coś jest popsute. Wszystkie systemy wspomagania kierowcy , łącznie z rozpoznawanie znaków na krajowej 74 i u mnie na wsi mega, tylko jeden błąd, ale nawigacja google w tym miejscu też łapie tu błąd. Droga niedawno oddana do użytku. Jedynie to chyba zmieniłbym zegary na duże i jak dołożył do produkcji. Nawet 18" bardziej komfortowe niż na 18" w XC90 poprzednim i V60, oba Volvo więcej gumy na ściance bocznej opon...

IMG_20250124_145746875.jpg

Edytowane przez Pipper

Napisano
6 godzin temu, Pipper napisał(a):

Dzień dobry, już jest. Pierwsze wrażenia super. Dziś wrzucam zimówki. Zobaczę jak na 16" będzie wyglądało i prowadziło się. Jedynie, to wskaźnik paliwa mi się nie podoba. Nie rusza się po przejechaniu 100km. Coś jest popsute. Wszystkie systemy wspomagania kierowcy , łącznie z rozpoznawanie znaków na krajowej 74 i u mnie na wsi mega, tylko jeden błąd, ale nawigacja google w tym miejscu też łapie tu błąd. Droga niedawno oddana do użytku. Jedynie to chyba zmieniłbym zegary na duże i jak dołożył do produkcji. Nawet 18" bardziej komfortowe niż na 18" w XC90 poprzednim i V60, oba Volvo więcej gumy na ściance bocznej opon...

IMG_20250124_145746875.jpg

Kierowniczka ma 17 i 16. Mnie auto zaskoczyło wyciszeniem i tym jak pracuje zawias. Po przesiadce z Arony to tcrosowi bliżej do compacta niż B klasy. Jedyna wada to problemy z trakcją , ale może to kwestia opon. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sdss napisał(a):

Kierowniczka ma 17 i 16. Mnie auto zaskoczyło wyciszeniem i tym jak pracuje zawias. Po przesiadce z Arony to tcrosowi bliżej do compacta niż B klasy. Jedyna wada to problemy z trakcją , ale może to kwestia opon. 

Ja miałem wczoraj jakieś Pirelli na lato, 215 szerokie, dzisiaj rano założyłem zimowe buty Barum Polaris 6 205/60/16 na felgach 16x6" et 30, jest spoko, przy czym na razie delikatnie traktuję pedał gazu, po wczorajszym wyprzedzaniu... Ma potencjał :phi:

Na razie 90km zrobione na liczniku 🤣