Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło....MASAKRA!!!

Featured Replies

Napisano

Witam, w sobotę w moim bravolocie rozsypało się sprzęgło, kończyło się pomalutku więc byłem raczej na to przygotowany. Dzisiaj odstawiłem autko do mechaniora a sam pojechałem po części, kupiłem podobno super sprzęgło marki "LUK" nową łapę do łożyska i jeden uszczelniacz na półoś. Mechanik zamontował mi to dość szybko (tzn około 2 godziny) odpalił auto i wszystko było ok. Po paru próbach naciśnięcia sprzęgła i wstępnym wyregulowaniu poprosił abym wyjechan na zewnątrz to mi ustawi sprzęgło już na gotowo. Nacisnąłem na próbę mosze ze 3-5 razy sprzęgło i zoś zaczęło szarpać pedałem, coś szrpnęło delikatnie zahuczało i koniec, sprzęgło umarło. mechanik wstępnie stwierdził że strzelił owy "super docisk LUK". Mam pytanie, czy takie sprzęgło mogę oddać do sklepu i od razu na miejscu żądać zwrotu pieniędzy??? I czy mogę żądać zwrotu należnośći za wymianę sprzęgła???. Z rachunkiem nie ma problemu bo jest to wszystko legalnie załatwiane w zarejestrowanym warsztacie?

Napisano

Mam pytanie, czy takie sprzęgło

> mogę oddać do sklepu i od razu na miejscu żądać zwrotu

> pieniędzy??? I czy mogę żądać zwrotu należnośći za wymianę

> sprzęgła???. Z rachunkiem nie ma problemu bo jest to wszystko

> legalnie załatwiane w zarejestrowanym warsztacie?

Przypuszam, że przyjmą do reklamacji, wyślą do producenta, który stwierdzi że było wadliwie zamontowane. Zgaduję. Życzę powodzenia.

Napisano

a tak ze z ciekawości ile dałeś za supersprzęgło LUK?

bo do mnie własnie jedzie superkomplet Valeo z Auto-Samu za 250zika, zastanawiam sie czy można jeszcze taniej:) wymianka na dniach - mam nadzieje ze obejdzie sie bez kłopotów.

Napisano

> a tak ze z ciekawości ile dałeś za supersprzęgło LUK?

> bo do mnie własnie jedzie superkomplet Valeo z Auto-Samu za 250zika,

> zastanawiam sie czy można jeszcze taniej:) wymianka na dniach -

> mam nadzieje ze obejdzie sie bez kłopotów.

Taniej raczej nie można. Pozostaje tylko kwestia tego czy sprzęgło podejdzie - bo poza dwoma typami coś jeszcze może nie pasować.

Ja jestem właśnie po wymianie - dziś jadę odebrać autko, na szczęście spasowało to tańsze, alternatywą dla droższego typu jest podobno jakaś kombinacja ze sprzęgłem uno 1.4.

PS. Nie kupowałem w autosamie - więc zapłaciłem za nie ponad 300zł - a nie mam specjalnie czasu, żeby ściągać z łodzi, zwracać jeśli jest nie takie i czekać na kolejne z rozbabranym samochodem.

A z ciekawostek nie podeszłą mi linka - bo też są różne frown.gif Więc zanotowało się niewielkie opóźnienie, za to autku zrobiłem dobrze bo wymieniłem mu od razu olej w skrzyni na nowy... no i silentbloki w wahaczu, szczęki hamulcowe....

Napisano

ja kompletną zawieszke zrobiłem w zeszłym miesiącu

( 2 wahacze i 2 amorki ) ale bez zbieżności bo przy wymontowaniu skrzynki ponoć i tak może sie rozjechać.

Podjechałem do mecha i stwierdził, że Valeo z wąskim wałkiem do bravo bedzie pasić choćby nie wiem co smile.gif To z wąskim jest ponoć takie samo jak w punciaku 1.1 a to z szerokim jak w Tipo. Gołym okiem można poznać po kielichach chroniących połośki. Innych kombinacji chyba nie ma. Olej w skrzynce też zamierzam wymienić ( ile za to dałeś ? ) i przy okazji uszczelke miedzy skrzynką a silnikiem ( bo coś tam cieknie ). Ile to moze kosztowac?

Mam nadzieje ze obejdze sie bez problemów - mechanik powiedział - 4 godziny i po bólu a jak na razie mu ufam.

Napisano
  • Autor

Tak więc już autko gotowe, przy sprzęgle LUK (280zeta) rozsypało się łożysko, dokładnie została wyrwana taka blaszka ze środka która jeżdzi po wałku sprzęgłowym. Poskładało ją pięknie w jeden kawałeczek i umieściło gdzieś między dociskiem a tarczą. Mechanik twierdzi że to nie jego wina tylko wina wadliwego łożyska, pojechałem do innego sklepu i kupiłem VALEO za 285 zeta i wszystko jest OK. Jutro jadę oddać LUK-a i jestem ciekawy co mi sprzedawca powie, tarcza i docisk wyglądają jak nówka, tylko łożysko jest rozsypane, auto nie przejechało nawet 1 metra, tyle co sprzęgło zostało naciśnięte 5-6 razy i koniec.

Napisano

> ja kompletną zawieszke zrobiłem w zeszłym miesiącu

> ( 2 wahacze i 2 amorki ) ale bez zbieżności bo przy wymontowaniu

> skrzynki ponoć i tak może sie rozjechać.

> Podjechałem do mecha i stwierdził, że Valeo z wąskim wałkiem do bravo

> bedzie pasić choćby nie wiem co To z wąskim jest ponoć takie

> samo jak w punciaku 1.1 a to z szerokim jak w Tipo. Gołym okiem

> można poznać po kielichach chroniących połośki. Innych

> kombinacji chyba nie ma.

Poczytaj wątki na tym kąciku, paru osobom zdarzyły się właśnie różne dziwne kombinacje, pomimo tego, że niby są niby dwa typy.

> Olej w skrzynce też zamierzam wymienić

> ( ile za to dałeś ? )

Za wymianę nie dałem nic, bo olej ze skrzyni i tak był przy okazji zlewany. Zapłaciłem tylko 2x36zł za systetyka selenii.

Ja dziś odebrałem po wymianie sprzęgła (340 - valeo), linki oryginał 120 i oleju 72zł. Części z tego co widzę raczej przepłaciłem. Robocizna 150. Radość z jazdy niesamowita, nie wiedziałem, że sprzęgło w Bravo może tak lekko chodzić. Normalnie jak wyjechałem z warsztatu, to czułem się jak bym się uczył jeździć samochodem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.