Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria układu chłodzącego - pomocy!!

Featured Replies

Napisano

Uj. Wjechałem do garażu, chwile przed wyłączeniem silnika słysze mały stuk. Gorąca para z nawiewów i z pod maski frown.gif. Temperatura na zegarku ok 93C* załączył się wentylator. Wystraszyłem sie bo wyleciało na oko 2l chłodziwa z rury która wychodzi z chłodnicy do silnika (po lewej stronie jak sie patrzy z przodu, u góry, u mnie ona robi petle nim dojdzie do silnika). Nie wiem co się stało? tak jak by cisnienie rozsadziło, może była za słabo dokręcona przez ten zacisk? Co mam zrobić? Dokupic płynu i dolać te ok 2l, i złączyc na nowo rure z chłodnicą?- to wystarczy, a może się zapowietrzniła troche? Na co zwrócic uwage? Pozdrawiam!

Napisano

To jeden z objawów padniętej UPG lub zepsutego zaworka ciśnieniowego w korku od chłodziwa...

Napisano
  • Autor

> To jeden z objawów padniętej UPG lub zepsutego zaworka ciśnieniowego

> w korku od chłodziwa...

Co to jest UPG, jak to wymienić ile kosztuje? Korek to nie wiem chyba dobry? ale może, zawsze jak go odkręcam to syczy?

Napisano

UPG to uszczelka pod głowicą

wymień ten wąż co ci pękł zalej układ wodą włącz silnik poczekaj aż się nagrzeje złap za węże jeśli są twarde to masz problem najpierw wymień korek bo tańszy ( możesz od kogoś pożyczyć na próbę) jeśli nadal twarde to masz duuuży problem czyli UPG tak z 500 złciszy zostawisz u mechaniora a znając życie to saraz jakieś uszczelniacze zaworów wyskoczą samoregulatory itp czyli życzę sukcesów

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> UPG to uszczelka pod głowicą

> wymień ten wąż co ci pękł zalej układ wodą włącz silnik poczekaj aż

> się nagrzeje złap za węże jeśli są twarde to masz problem

> najpierw wymień korek bo tańszy ( możesz od kogoś pożyczyć na

> próbę) jeśli nadal twarde to masz duuuży problem czyli UPG tak

> z 500 złciszy zostawisz u mechaniora a znając życie to saraz

> jakieś uszczelniacze zaworów wyskoczą samoregulatory itp czyli

> życzę sukcesów

Hmm z uszczelką to nie wiem, bardzo możliwe. Ale wąż nie jest peknięty, lecz wyskoczył z ta klamrą ściskową(jak by był słabo dokręcony). Wszytkie węże sa miękkie, bynajmniej sprawdzałem to 2 dni temu. Miałem zielony płyn chłodniczy nie wiem kiedy ostatnio zmieniany, teraz kupie niebieski.. (zapomniałem nazwy).. ile wchodzi? w c16nz chyba 3,6 l? Czy można mieszać płyn stary z nowym? czy wylac całkiem stary i zalac nowy?

Napisano

Witam,

ja mam ten sam problem z twardymi wężami i w poniedziałek odstawiam samochód do machaniora bo to na 100% UPG a do poniedziałku jeżdzę z lekko odkręconym korkiem wlewu chłodziwa.

Pozdrawiam!!!

Napisano

Masz twarde węże cały czas? Bo ja mam podobny problem. Węże mi robią się dość twarde ale dopiero gdy jeżdżę w korkach i mam temperaturę 95-100. Przy temp 90 węże niewiele twardnieją. Nie wiem c zy to uszczelka bo nie ma innych objawów.

Napisano

u mnie olej przedostał się do ukł chłodzenia bo mam go w zbiorniczku płynu chłodzącego więc na 100% UPG

Pozdrawiam!!!

Napisano
  • Autor

> u mnie olej przedostał się do ukł chłodzenia bo mam go w zbiorniczku

> płynu chłodzącego więc na 100% UPG

> Pozdrawiam!!!

Jednak nie UPG, uszczelka jest wporzo, poprostu wąż był za słabo przymocowany klamrą... teraz dodałem tylko 2l. wody i niech do października tak jeździ..

Napisano

> Jednak nie UPG, uszczelka jest wporzo, poprostu wąż był za słabo

> przymocowany klamrą... teraz dodałem tylko 2l. wody i niech do

> października tak jeździ..

Do niczego nie namawiam ale przy takich temperaturach jakie teraz mamy zalej normalnym płyn.

One zawsze mają wyższą temp wrzenia. Nie daj panie sytuację że postoisz w korku i ta woda może się zagotować.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Do niczego nie namawiam ale przy takich temperaturach jakie teraz

> mamy zalej normalnym płyn.

> One zawsze mają wyższą temp wrzenia. Nie daj panie sytuację że

> postoisz w korku i ta woda może się zagotować.

> pzdr

Rozumiem ale ta woda to 2l max reszta to płyn stary, wiec nie jest tak xle, ale jak znam siebie wymienie płyn!

Napisano

> Rozumiem ale ta woda to 2l max reszta to płyn stary, wiec nie jest

> tak xle, ale jak znam siebie wymienie płyn!

waytogo.gif

Lepiej zapobiegać niż leczyć smile.gif a te 40 zł na płyn zawsze znajdziesz smile.gif

pzdr

Napisano

> Do niczego nie namawiam ale przy takich temperaturach jakie teraz

> mamy zalej normalnym płyn.

> One zawsze mają wyższą temp wrzenia.

... a takze wlasciwosci smarujace pompe wodna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.