Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Docieplenie" okna dachowego

Featured Replies

Napisano

Mam Ci ją na jednym z mniej używanych pomieszczeń na poddaszu dwuszybowe okna Fakro.

Trochę lat już ma.

Zamiana na pakiet trzyszybowy i inna cieplejsza obróbkę dachowa w zasadzie nieopłacalna....( Nie mówiąc o tym że fachury do jednej sztuki to żadnemu się nie opłaca dupska ruszyć)

Wykombinowałem sobie że z zewnątrz na wystającą cześć ramiaka pójdzie po chamsku na blachę ramy taka okleina/taśma piankowa i na to taśma alu + pomalowanie pod kolor. Zdało to egzamin całkiem nieźle. Rama wyraźnie cieplejsza od wewnątrz. Jakaś termowizja też potwierdza.

Zachęciło mnie to do dalszych eksperymentow. No to z samą szyba wykombinowałem sobie że dołożę "trzecia szybę sam". Kupiłem poliwęglan komorowy 8mm chyba. Docialem od wewnątrz. Na dole akurat wlazł pod uszczelkę. Dookoła poszedł ćwierćwalek.... I szok jak to dobrze też zdalo egzamin tej zimy.

Z minusów: w pomieszczeniach używanych niestety tracimy widok i robi się "industrialnie". Do graciarni nie przeszkadza.

Polecam takie druciarstwo ;-)1c9e49d3a70b2eb771ed45446fa82c95.jpg28f8de20b9d33c025b73de2aec324358.jpgf6e7586ae9717413a91ea619086d9a83.jpg

Napisano

Daj fotki okna z zewnątrz.

Zainspirowałeś mnie, do walki z moimi oknami. Żona ciągle mi marudzi że jej wieje od okna. Też mam Fakro 2 szybowe.

Napisano
  • Autor
Daj fotki okna z zewnątrz.

Zainspirowałeś mnie, do walki z moimi oknami. Żona ciągle mi marudzi że jej wieje od okna. Też mam Fakro 2 szybowe.
U mnie o " wianiu" nie było mowy. Ale wyraźny chłód jak zbliżałem dłoń w okolice okna... No i chłód pod oknem.

Z 5-7 lat temu jeszcze poprawiłem glify się to chyba nazywa i poprawiłem ocieplenie/ paroizolacje wokół ramiaka i to już był pierwszy progres. Obróbka płyta G-K była prostopadle do powierzchni dachu. Przerobiłem dolna na prostopadła do podłogi a górną na równoległa do podłogi w pomieszczeniu na ile było to możliwe. Nie dość że więcej światła się zrobiło to jeszcze ruch powietrza znad małego kaloryfera pod oknem na ścianie kolankowej się poprawił i przestałem mieć problem z rosa na dole i górze okna ( no chyba że były siarczyste mrozy)

Pianka dookoła na zewnątrz żadna filozofia. Taśma piankowa samoprzylepna materiał tej pianki jak te otuliny na rury- może pęcherze powietrza mniejsze w niej. O szerokości dobranej do tej ilości obróbki okiennej jaka wystawała ponad polać dachu. Te pianki to chyba w ogóle jakieś wygłuszające są. Jak znajdę w archiwum Allegro co kupiłem to wkleje. Dałem dwie warstwy bo to ma może że 3-5mm grubości.

Na to taśma samoprzylepna alu. Taka jak rury od rekuoeracji albo kominkowe się łączy i pomalowałem to farba tlenkowa ( akurat pasuje do blachy na dachu kolorem)
Napisano

Od wewnątrz wykonanie wyszło schludnie trzeba przyznać. 

Możesz jeszcze glify przemalować farbą termoizolacyjna. Nie jest to typowy materiał izolacyjny, bo warstwa jest cienka, ale daje ona wrażenia cieplejszej powierzchni. Miałem kiedyś próbkę tej farby to w ślepym teście można wyczuć która powierzchnia jest "cieplejsza". Cena trochę nie zachęca, więc odpuściłem temat.

Osobiście wymieniałem szyby na 3 komorowe, cena około 1000 za sztukę, czyli pieniądze raczej nie do odzyskania. Zimą jest mniejsze zaparowanie, lub wcale, natomiast największą różnica jest latem w komforcie. 

Napisano
  • Autor
Od wewnątrz wykonanie wyszło schludnie trzeba przyznać. 
Możesz jeszcze glify przemalować farbą termoizolacyjna. Nie jest to typowy materiał izolacyjny, bo warstwa jest cienka, ale daje ona wrażenia cieplejszej powierzchni. Miałem kiedyś próbkę tej farby to w ślepym teście można wyczuć która powierzchnia jest "cieplejsza". Cena trochę nie zachęca, więc odpuściłem temat.

Osobiście wymieniałem szyby na 3 komorowe, cena około 1000 za sztukę, czyli pieniądze raczej nie do odzyskania. Zimą jest mniejsze zaparowanie, lub wcale, natomiast największą różnica jest latem w komforcie. 
Pisałem już do producenta nawet. Ponoć nie mają pakietów 3szybowych do tego modelu :-(
Za 1000 to bym brał i nie marudzil

To jest graciarnia. Podłubane bo lubię raczej niż mus
Napisano
W dniu 23.03.2025 o 15:37, Fili_P napisał(a):

Mam Ci ją na jednym z mniej używanych pomieszczeń na poddaszu dwuszybowe okna Fakro.

Ale jaki był problem? Dwuszybowe okno już jest znośne cieplnie.

Co dała ta dodatkowa nakładka?

Ile zaoszczędziłeś na ociepleniu o jakiś ułamek kawałka metra kwadratowego dachu?

IMO bez sensu ekonomicznego, chyba, że stoi za tym jakiś większy zamysł i korzyść.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor
Ale jaki był problem? Dwuszybowe okno już jest znośne cieplnie.
Co dała ta dodatkowa nakładka?
Ile zaoszczędziłeś na ociepleniu o jakiś ułamek kawałka metra kwadratowego dachu?

IMO bez sensu ekonomicznego, chyba, że stoi za tym jakiś większy zamysł i korzyść.
Podzibac, podłubać, stracić mniej na ogrzewanie, uratować planetę ;-))) i jak wchodzę do graciarni żeby nie było takiego szku temperaturowego między innymi pomieszczeniami