Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie vs. angielskie prawo jazdy...

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu, chyba na interii, jakiś niezadowolony pisarz, opisywał jak to beznadziejnie na naszym prawie jazdy oznaczone są kategorie, a dokładnie kategoria B1. Dziś miałem okazję naocznie się przekonać, że nie tylko n apolskim, ale i na angielskim prawie jazdy jest podobna ikonka...

dlf1.jpg

dlf2.jpg

I tak się zastanawiam, o co w tym wszystkim chodzi, czemu z tego powodu taki zament? Inna sprawa, to że moje prawko według polskiego ustawodawcy zakończyła żywota, pomimo napisania na nim BEZTERMINOWE - czy się z tym zgadzam, czy nie, to podobna sytuacja jest w GB - mają prawka papierowe i plastiki. Na szczęście nikt nikogo nie zmusza do wymiany na nowe, a wymiana następuje automatycznie po zagubieniu, utracie, itp. prawka papierowego na plastik. Cena, hmmmm, 38 funtów, ale ponieważ poruszam się już tutak postanowiłem zasponsorować tutejsze wydział komunikacji crazy.gif.

Tym, którzy wystali się w kolejkach powiem, że podobnie jak dowód rjestercyjny przy rejestracji, tak i prawo jazdy stare wysłałem pocztą z załączonym zdjęciem, czekiem i formularzem - i odebrałem nowe dzisiaj, po niespełna 3 tygodniach. Nie wiem, jak to jest możliwe, ale tu załatwia się takie rzeczy na poczcie, trwa to może 50 minut łącznie z wypełnianiem wszystkiego, dojazdem na pocztę i otwieraniem koperty z nowym papierem. Czemu w Polsce tak nie może być, nie wiem. Wiem, że tu to działa, nie wiem co to kolejka po zakupie auta, przy wymianie dowodu rejestracyjnego 9przy zmianie adresu nowy dowód - darmo). Dziwny jest ten świat wink.gif

btw - jak na mój gust trochę za różowe to nowe prawko, i bardziej podoba mi się wzór polski, ale są jakby na to nie patrzeć trochę podobne. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Nie wiem. Polskie prawko, które miałem zabrali, i oddali takie biglaugh.gif.

A na serio, to co chcesz wiedzieć o egzaminie? Główna różnica to to, że tu możesz jeździć pod opieką kogoś, nim jeszcze zrobiłeś prawko właściwe - jest wtedy czas na naukę i ćwiczenie cool.gif

Napisano

> Jak wygląda angielski egzamin na prawo jazdy???

O ile mi wiadomo, sytuacja ma sie nastepujaco, bez prawka mozna smialo smigac z osoba "opiekujaca" i uczyc sie sztuki prowadzenia autka bezstresowo. Kiedy czujesz sie na silach, zglaszasz sie do brytyjskiego wydzialu ruchu na egzamin z wlasnym samochodem. Oczywiscie odplatnie.

Nie chcialbym skladac, ale z moich pobieznych informacji wynika, ze na brytyjskim prawku uwzgledniaja, czy posiadasz uprawnienia do prowadzenia auta ze skrzynia manualna, czy tez automatem.

Napisano

Jeżeli "uzbierasz" wszystkie niezbędne dokumenty (xero starego prawka, formularz wymiany, kopię potwierdzenia przelewu + znaczki skarbowe) a w formularzu zaznaczysz, że chcesz aby prawko przysłano pocztą to w polsce tez wszystko załatwisz nie ruszając się z miejsca...

Problemem jest to, że polska poczta działa tak jak działa...

Napisano
  • Autor

> O ile mi wiadomo, sytuacja ma sie nastepujaco, bez prawka mozna

> smialo smigac z osoba "opiekujaca" i uczyc sie sztuki

> prowadzenia autka bezstresowo.

No nie do końca - żeby śmigać, tak jak piszesz, musisz wystąpić o tymczasowe prawko no i musisz mieć odpowiedniego opiekuna, do jazdy z tobą. Prawko faktycznie można zdawać swoim prywatnym autem, albo instruktora - moja znajoma teraz robi tu prawko, na dniach ma zdaważ teorię, później praktyczny - stwierdziła, że auta męża nie zaryzykuje na egzamin - ciekawe dlaczego icon_rolleyes.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Problemem jest to, że polska poczta działa tak jak działa...

Ale jak działa poczta? Tak samo, jak przy wysyłaniu PITu... wysyłasz i z bańki. A z jakiegoś powodu jednak ludzie woleli odstać w kolejce w WK. Dlaczego? niewiem.gif Tu, jak i w D, wszystkie takie "urzędowe" papiery załatwiasz na poczcie - i jest to niesamowite ułatwienie, bo śmigają tam urzędasy potwornie biglaugh.gif

Napisano

> Ale jak działa poczta? Tak samo, jak przy wysyłaniu PITu... wysyłasz

> i z bańki. A z jakiegoś powodu jednak ludzie woleli odstać w

> kolejce w WK. Dlaczego? Tu, jak i w D, wszystkie takie

> "urzędowe" papiery załatwiasz na poczcie - i jest to niesamowite

> ułatwienie, bo śmigają tam urzędasy potwornie

Dlaczego ludzie stali w kolejkach do WK:

1. Bo nie wiedzieli, że mozna to załatwić "pocztą"

2. Bo nie chcieli się rozstawac z prawem jazdy (optymistycznie na 2-3 tygodnie)

3.Bo poczta polska nie daje gwarancji, że przesyłka dotrze w rozsądnym terminie (ew. moze gdzies po drodze się "zgubić").

Napisano
  • Autor

> 1. Bo nie wiedzieli, że mozna to załatwić "pocztą"

no to problem, tych co nie wiedzieli biglaugh.gif

> 2. Bo nie chcieli się rozstawac z prawem jazdy (optymistycznie na 2-3

> tygodnie)

no to fakt - w krajach bardziej cywilizowanych nie musisz mieć przy sobie żadnych papierów, takich jak dowód rejestracyjny, prawojazdy, potwierdzenie ubezpieczenia OC, stąd można sobie pozwolićna rozstanie się z tymi dokumentami

> 3.Bo poczta polska nie daje gwarancji, że przesyłka dotrze w

> rozsądnym terminie (ew. moze gdzies po drodze się "zgubić").

To kolejne dziadostwo - i faktycznie, gdy z PITem nam sięnie spieszyk, z prawkiem zależy by było jak najszybciej. Ja co prawda musiałem zapłacić za przesyłkę 4 funty icon_eek.gif - ale dostarczona następnego dnia do godziny 12, także błyskawicznie i z pełną odpowiedzialnością. Dla mnie bomba ok.gif

Napisano

Ja zdawalem prawko i teraz mam dwa - polskei i angielskie. W razie wykroczenia pokazuje zagraniczne i oba mam czyste (do tej pory raz musialem uzyc tej techniki - w PL 76/50 na dwupasmowce sick.gif).

Nornalna procedura:

Masz 16 lat, wystepuejsz o Provisional Driving Licence, wazne przez rok (chyba). Jezdzisz z opiekunem, masz z przodu i tylu tablice "L", uczysz sie do egzaminu. Zdajesz teorie - na komputerze, wynik od razu, zapisujesz sie na praktyczny. Mozesz swoim autem, mozesz egzaminatora. To dodatkowo kosztuje, oczywiscie. Lepiej wlasnym bo juz znasz. Jazda w ruchu miejskim z wjazdem na plac manewrowy - parkowanie. Egzamin trwa miedzy 20 a 40 minut, od razu wiesz czy zdales Full Driving Licence.

Giermy procedura:

Jako provisional dalem dane polskiego. Poszedlem na teorie, zdalem, poszedlem na praktyczny. Jechalem swoim (z wypozyczalni - normalnie nie pozwola, ale ja mialem papier od wlasciciela firmy ze pozwala) i mam teraz dwa cool.gif

Opisane na przykladzie Jersey.

Napisano
  • Autor

To jest rozwiązanie, ale - postraszyli mnie Polacy, którzy mieli pewne zatargi z tutejszą drogówką, że pokazując polskie prawko, Angole nie mogą im dać punktów, a tylko sam mandat. Jednak podobno ucięło się to, i teraz policja się nie bawi, a wręcza ci zaproszenie do sądu, a tam koszty troszkę większe.

Nie wiem, jak jest na prawdę, ale na wszelki wypadek wolę dmuchać na zimne - jak zawalę sprawę to trudno, punkty i kasa pójdzie, ale nie będę się musiał nigdzie szlajać. Inna sprawa, to nie wiem, czy legalne jest posiadanie dwóch praw jazdy wydanych w EU. Ale szanse mają małe, by do tego dojść wink.gif

Napisano

> Inna sprawa, to nie wiem, czy legalne jest posiadanie dwóch praw

> jazdy wydanych w EU. Ale szanse mają małe, by do tego dojść

Nie jest, ale szanse rzeczywiscie maja chyba niewielkie.

Napisano

> Masz 16 lat, wystepuejsz o Provisional Driving Licence, wazne przez

> rok (chyba). Jezdzisz z opiekunem, masz z przodu i tylu tablice

> "L", uczysz sie do egzaminu. Zdajesz teorie - na komputerze,

> wynik od razu, zapisujesz sie na praktyczny. Mozesz swoim autem,

> mozesz egzaminatora.

Podobnie jest w Szwecji, z ta roznica ze egzamin tylko "panstwowym" autem

a po egzaminie teoretycznym i przed praktycznym nalezy jeszcze zaliczyc

calodniowe szkolenie na torze poslizgowym ok.gif

Tymczasowe pozwolenie na nauke mozna dostac juz w wieku 16 lat, egzaminy mozna zdawac od 18 roku zycia.

Nauczycielem moze teoretycznie byc kazdy kierowca majacy prawo jazdy nieprzerwanie od 5 lat,

tyle ze musi byc zatwierdzony przez Urzad Wojewodzki (np. alkoholika nie zatwierdza)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.