Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampy z Żuka, retrofity i takie tam

Featured Replies

Napisano

Zmieniam w motocyklu wkład reflektora na Wesem, z cywilizowanymi żarówkami H4.

Na opakowaniu świeżo kupionej żarówki jest napisane że grzeje się do 200 stopni. 

Obudowa lampy jest z tworzywa sztucznego. 

Mam dwa wyjścia, poszukać słabszej żarówki H4 lub zapodać retrofit LED z tym, że one też się grzeją od strony zasilania.

Moje pytanie jest następujące, jak bardzo grzeją się retrofity?

I bonus czy znajdę słabsze zwykle H4 niż 60/55W?

Napisano
Godzinę temu, Cinek napisał(a):

z cywilizowanymi żarówkami H4

Co to znaczy "cywilizowane?

Godzinę temu, Cinek napisał(a):

I bonus czy znajdę słabsze zwykle H4 niż 60/55W?

Jak jeszcze używałem H4, to były super-hiper +500% markowych producentów za 100 PLN ;) 

i były zwykłe H4 z pierwszej lepszej stacji za 15 PLN.

Podejrzewam, że ponieważ te zwykłe świeciły słabiej, to wydzielały też mniej ciepła, niż te procentowo wyżyłowane, ale świeciły słabiej ;) 

Napisano
  • Autor
14 minut temu, kiziuk napisał(a):

Jak jeszcze używałem H4, to były super-hiper +500% markowych producentów za 100 PLN ;) 

Podejrzewam, że ponieważ te zwykłe świeciły słabiej, to wydzielały też mniej ciepła, niż te procentowo wyżyłowane, ale świeciły słabiej ;) 

Takie coś tam siedzi. 35/35W po zmierzchu nic nie widać. 

https://allegro.pl/oferta/zarowka-motocyklowa-philips-s2-ba20d-12v-35-35w-8366164304

To co napisałeś akurat jest oczywiste ;) szukam na Allegro żarówek słabszych niż 65/60, jakby miały coś około 45W byłoby wspaniale.

Edytowane przez Cinek

Napisano

Zmienialem w swoim Romecie cala lampe na taka od Jawki, czy CZ i normalne H4, roznica jest kolosalna, wiec wywal ten plastik fantastik i dawaj taka, u mnie pasowala niemalze idealnie

Napisano
W dniu 19.05.2025 o 11:28, kiziuk napisał(a):

Te "niezwykłe" mają po prostu cieńszy drucik wolframowy. Z zasady żyją krócej i być może świecą mocniej. Obie żarowki powinny się grzać tak samo poza punktowo wyższą temperaturą tych "+++".

Napisano
  • Autor
W dniu 19.05.2025 o 15:33, Josyp napisał(a):

Zmienialem w swoim Romecie cala lampe na taka od Jawki, czy CZ i normalne H4, roznica jest kolosalna, wiec wywal ten plastik fantastik i dawaj taka, u mnie pasowala niemalze idealnie

Mam wkład, żeby poprawić oświetlenie zakładam do MOTOCYKLA reflektor od CIĄGNIKA, kumasz? :phi:

Napisano
19 godzin temu, Cinek napisał(a):

Mam wkład, żeby poprawić oświetlenie zakładam do MOTOCYKLA reflektor od CIĄGNIKA, kumasz? :phi:

Od jakiego, bo są też w traktorach) reflektory czy lampy robocze plastikowe znaczy ich obudowy i przy żarówkach halogenowych nic się nie topi a chłodzenie raczej gorsze niż w motocyklu:old:

Napisano
  • Autor
W dniu 22.05.2025 o 14:16, volf6 napisał(a):

Od jakiego, bo są też w traktorach) reflektory czy lampy robocze plastikowe znaczy ich obudowy i przy żarówkach halogenowych nic się nie topi a chłodzenie raczej gorsze niż w motocyklu:old:

https://allegro.pl/oferta/element-optyczny-typu-h4-wesem-ursus-wsk-zetor-10028223952