Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trafic II 2.0dCi "abgassystem uberprufen"

Featured Replies

Napisano

Witam, zarejestrowałem sie dopiero teraz ale na forum zagladam od kilku lat. Mam nadzieję, że może pomożecie, bo w internecie nie znalazłem odpowedzi na mój problem.
Dwa lata temu kupiłem Renalut Trafic II z 2012r. z silnikiem 2.0 dCi z przebiegiem 270 tys. (przebieg nigdy nie wiadomo, ale stan techniczny i wizualny bardzo dobry) i zaadoptowałem na auto campingowe.
Po zakupie przejechałem kilka tysięcy kilometrów po okolicy bez najmniejszych problemów i pojechałem na pierwszy wyjazd po Bałkanach. W Bułgarii zapaliła się kontrolka "check engine" i "serwis" oraz komunikat "abgassystem uberprufen". Poza tym wszystko w porządku auto jeździło normalnie, zadnych problemów. Bułgarski mechanik po podpięciu do komputera stwierdził że do sprawdzenia obwód czwartego wtryskiwacza ale to może być wina bułgarskiego paliwa, nic poza tym i wykasował błedy. Tego zamego dnia wieczorem po 500 km temat powrócił. Przez całą podróż (8500km) kontrolki same zapalały się i po pewnym czasie gasły. Po powrocie do Polski problem zniknął na prawie rok. W tym roku wdrodze na Sycylię temat powrócił już na słowackiej granicy tyle, że tym razem kontrolki świeciły się całą drogę 5500km, poza tym żadnych problemów. Po podpięciu do OBD jest komunikat o sprawdzeniu obwodu pierwszego wtryskiwacza dla odmiany.
Poblem podobno dość częsty we francuskich autach a nie chciałbym wymieniać bez potrzeby połowy silnika który działa OK.  Może ktoś z Was miał taki problem. Proszę o jakieś sugestie zanim pojadę do mechanika. 

Napisano

podjedź jednak do mechanika, który specjalizuje się we "francuzach" i ma Clipa do Renówek. Może być pierdoła spowodowana złym stykiem, bo konstrukcja podszybia jest taka, a nie inna i woda leje się po silniku na wtryskiwacze i sterowniki. Temat rzeka jeżeli chodzi o ich demontaż. A może już z racji przebiegu coś się z nimi dziać. Miałem jedno 2.0 dci i nie chcę więcej. Jak diesel to tylko nowy. 

Napisano
  • Autor

Dziękuję za podpowiedź, o podszybiu nikt nie pisał. Obstawiałem sondę lambda. Jak widać możliwości może być wiele. Ja akurat z nowszymi (jeżdżę sluzbowymi) nie mam najlepszych doświadczeń. Zwykle pierwsza sypie się ekologia (egr, adblue, lambda). Tak, że chciałem jako auto campingowe kupić jakieś euro4 jeszcze, ale przez zamieszanie z SCT w Krakowie dwa lata temu, kupiłem euro5 (czas pokazał, że niepotrzebnie). Jak ogarnę dam znać, co to było.