Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie hamulce do Cupra Ateca

Featured Replies

Napisano

Siemka wszystkim🙂

Zbliża się niedlugo wymiana hamulców z przodu i pytanie mam odnośnie jakie wybrać, są Bosch za prawie 150€ albo Brembo 200€ mówimy o tarczach i klockach. 

Moze ktos cos polecić bo mysle o brembo czy to jest obojętne bo oby dwie firmy raczej dobre są i mają dobre recenzję.

Napisano
W dniu 28.09.2025 o 08:41, Don Pablo napisał(a):

Siemka wszystkim🙂

Zbliża się niedlugo wymiana hamulców z przodu i pytanie mam odnośnie jakie wybrać, są Bosch za prawie 150€ albo Brembo 200€ mówimy o tarczach i klockach. 

Moze ktos cos polecić bo mysle o brembo czy to jest obojętne bo oby dwie firmy raczej dobre są i mają dobre recenzję.

Z tych dwóch zdecydowanie Bosch. Za tą kasę, to rozumiem, że masz tarcze 288 mm? Sprawdź dokładnie, bo tam często są tarcze 312 mm, albo nawet 340 mm przy silniku 2.0.

Napisano
  • Autor

Nie wiem właśnie jakie mam tarcze,musze sprawdzić.

Ze bosch polecasz to jestem zdziwiony bo raczej bym stawiał na brembo z racji tego ze moim zdaniem nadają sie bardziej do aut usportowionych.

Napisano
16 godzin temu, Don Pablo napisał(a):

Nie wiem właśnie jakie mam tarcze,musze sprawdzić.

Ze bosch polecasz to jestem zdziwiony bo raczej bym stawiał na brembo z racji tego ze moim zdaniem nadają sie bardziej do aut usportowionych.

Brembo robi hamulce tam, gdzie pakują swój system, czyli dwu, cztero, sześciotlokowe zaciski. Reszta produktów, to taka sama komercja, jak Bosch, z tym że Brembo ma kiepskiej jakości powłokę na tarczach, a Bosch dużo lepszą. No i w Brembo klocki tylko z serii XTRA hamują trochę lepiej, a pozostałe nie są robione przez Brembo.

Napisano

Ja bym brał to co montują w fabryce. Na allegro serwisy VAG sprzedają w dobrych cenach OEM. Mam złe doświadczenie z innymi producentami zawsze szybko dostawaly wibracji. Choć pewnie większość z nich produkuje na pierwszy montaż. 

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Ja bym brał to co montują w fabryce. Na allegro serwisy VAG sprzedają w dobrych cenach OEM. Mam złe doświadczenie z innymi producentami zawsze szybko dostawaly wibracji. Choć pewnie większość z nich produkuje na pierwszy montaż. 

Tylko to nadal są ceny 2x a nawet 2,5x wyższe od wspomnianego Boscha. Ten system hamulcowy (TRW) nie jest zbyt wymagający, ja u siebie założyłem zestaw Textara na tarczach 312 i zaraz stuknie im 100 kkm, a nadal świetnie hamują i są dopiero w połowie grubości. 

Zakładam różne zestawy do VAGów, Remsa, Bosch i działają długo bez problemu.

Napisano
  • Autor

Jeszcze sa jakieś Ate i są lekko poniżej 100€ ale tych nie biorę pod uwagę. Nie znam zbytnio tej firmy i nie wiem czy będą odpowiednie dla mojego potwora.

Z tego co patrzałem to mam 312mm przód tarcze.

Napisano
47 minut temu, Don Pablo napisał(a):

Jeszcze sa jakieś Ate i są lekko poniżej 100€ ale tych nie biorę pod uwagę. Nie znam zbytnio tej firmy i nie wiem czy będą odpowiednie dla mojego potwora.

Z tego co patrzałem to mam 312mm przód tarcze.

Czyli ten zestaw, co u mnie. Możesz śmiało Boscha, ATE zakładać.