Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Agip Eurosports 5W/50

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie z gatunku olejowego, proszę jednak o rzeczowe odpowiedzi, a nie licytacje kto na czym jeździ.

Chcę wlać olej Agip Eurosports 5W/50 do silnika swojego Stilona i mam pytanie do użytkowników oleju o takiej lepkości (pewnie głównie Mobila lub Elf, bo nie znam nikogo kto leje Agip).

Czy zauważyliście cichszą pracę (w upalne dni) ze względu na wyższą lepkość oleju ?

I czy wzrosło zużycie paliwa, czy jest to pomijalnie małe ?

Ewentualnie jakieś niekorzystne skutki wlania 5W/50.

Aktualnie (42kkm) w silniku mam Shell Helix Ultra 5W/40 (dostałem w dobrej cenie), ale jest on drogi i chce wlac coś tańszego.

Zdecyduje się pomiędzy Agip Eurosports 5W/50, a Agip Tecsint 0W/40.

pozdrawiam i proszę o niewywoływanie "burzy olejowej" smile.gif

Napisano

> Mam pytanie z gatunku olejowego, proszę jednak o rzeczowe odpowiedzi, a nie licytacje kto na czym jeździ.

Będę pilnował. A jak nie, to banned.gifzlosnik.gif

> Chcę wlać olej Agip Eurosports 5W/50 do silnika swojego Stilona i mam pytanie do użytkowników oleju o takiej lepkości (pewnie głównie Mobila lub Elf, bo nie znam nikogo kto leje Agip).

> Czy zauważyliście cichszą pracę (w upalne dni) ze względu na wyższą lepkość oleju ?

Przy skoku o 10 prawdopodobnie nie zauważysz żadnych objawów. Ponieważ masz silnik 1.4 podejrzewam, że nie szalejesz i nie jeździsz w trybie zero-jedynkowym (gaz-hamulec). W warunkach polskich to 50 nie wiele Ci da. Co innego gdybyś jechał na południe Europy. wink.gif

> I czy wzrosło zużycie paliwa, czy jest to pomijalnie małe ?

Ile jesteś w stanie zaoszczędzić? 5 procent? grinser006.gif Przy średnim spalaniu 8 litrów, to daje max. 0,4 litra/100 km. A to jest żadna różnica - więcej osiągniesz przewidując rozwijającą się sytuację na drodze i jeżdżąc płynnie.

> Ewentualnie jakieś niekorzystne skutki wlania 5W/50.

Żadne.

> Aktualnie (42kkm) w silniku mam Shell Helix Ultra 5W/40 (dostałem w dobrej cenie), ale jest on drogi i chce wlac coś tańszego.

Nie wiem jak 5W50 może być tańszy od 5W40, ale niech Ci będzie. zlosnik.gif

> Zdecyduje się pomiędzy Agip Eurosports 5W/50, a Agip Tecsint 0W/40.

> pozdrawiam i proszę o niewywoływanie "burzy olejowej"

Powiem tak: na lato lałbym 5W50, a na zimę 0W40. zlosnik.gif

Napisano

Agip produkuje bardzo dobre oleje, dodatkowym atutem na naszym rynku jest "niszowość" tej marki co daje pewnośc nabcia oryginalnego oleju. Wszystkie , które wymieniłeś mają bazy syntetyczne PAO. Zauważ jednak że olej Agip Eurosports 5W/50 posiada dodatki z baz estrowych co sugeruje lepsze właściwości smarne w ekstremalnych warunkach oraz "lepienie " się tego oleju do części metalowych, co z kolei zapewnia lepsze smarowanie przy rozruchu. Wadą takiego połączenia jest konieczność zdecydowanie częstszej wymiany oleju oraz obniżenie jego klasy jakościowej (tylko API SJ). Co do głośności pracy silnika nie spodziewałbym się zauważalnej zmiany. Różnica w zużyciu paliwa między syntetykiem 0w40 a 5w50 jest marginalna (0,5-1,5%) Domyślam się że chciałbyś poprawić pracę popychaczy, w tym celu polecam olej ELF EXCELLIUM LDX 5W40. Co do pozostałych produktów Agip`a należy przyjąc założenie że oleje na tych samych bazach i różnych rozpiętościach lepkościowych (0w40 i 5w40) będą się głównie różnić terminem "przydatności do użytku". Im większa rozpiętość lepkościowa tym więcej modyfikatorów lepkości i tym mniejsza trwałośc oleju. Wybrałbym olej o klasie lepkośći 5w40 na bazach PAO i klasie jakościowej API SL/SM. Zobacz za ile można dostać olej Statoil Lazerway, bardzo dobra jakośc za dość rozsądną cenę. Jeśli jednak chcesz olej klasy 5w50 to jest promocja na Mobila 5w50 w Selgrosie - 134 zł za 4 litry.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ponieważ masz silnik 1.4 podejrzewam, że nie szalejesz

hmm.gifprorok jaki czy co? icon_eek.gif

> Ile jesteś w stanie zaoszczędzić? 5 procent? Przy średnim spalaniu 8

to sa oszczerstwa nie poparte faktamiwpysk.gif

Napisano

> Domyślam się że chciałbyś poprawić pracę popychaczy, w tym celu polecam olej ELF EXCELLIUM LDX 5W40.

Jeździłem na takim Elfie oraz jego poprzedniku Elf Synthese 5W40 przez 2,5 roku. Jest to olej o bardzo dobrych parametrach i dużej ilości dodatków myjących silnik (ważne przy LPG). Postanowiłem zmienić na Orlen Synthetic 5W40, który ma jeszcze lepsze parametry, a dodatkowo spełnia klasę SM (w porównaniu do SL Elfa). I silnik zaczął zauważalnie chodzić ciszej. smile.gif

> Wybrałbym olej o klasie lepkośći 5w40 na bazach PAO i klasie jakościowej API SL/SM.

Popieram. ok.gif W warunkach polskich jak ktoś jeździ normalnie ta 50-ka nie wiele daje.

> Jeśli jednak chcesz olej klasy 5w50 to jest promocja na Mobila 5w50 w Selgrosie - 134 zł za 4 litry.

A Orlen 5W40 na każdym orłowskim CPNie kosztuje 125 złotych bez promocji. zlosnik.gif

Napisano

> prorok jaki czy co?

MultiWagonem z takim silnikiem nie da się szaleć. zlosnik.gif Zresztą dochodzę do wniosku, że 1.8 też jest do tej budy za słaby. hehe.gif

Napisano

> MultiWagonem z takim silnikiem nie da się szaleć. Zresztą dochodzę

> do wniosku, że 1.8 też jest do tej budy za słaby.

hmm.gif szaleć znaczy co szybko jechać na autostradzie czy w chodzić w zakręt 90stopni przy 120km/h biglaugh.gif

Napisano

a i dodam stare powiedzenie mojego taty ,, i w maluchu można się zes......... ze strachu jak go prowadzi niewidomy"

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.