Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomysł na wieszak na lampę

Featured Replies

Napisano

Robimy różne przemeblowania w domu i zdecydowałem, że przeniosę się z moim akwarium na parapet. To rodzi dodatkowe wyzwania związane ze światłem słonecznym, ale rozwiązywanie problemów to część radochy z tego hobby. ;)

Poniżej zdjęcie jak to wygląda (parapet ma 55 cm głębokości, większe akwa to kostka 64 l, a mniejsze ~17, między akwarium a oknem mam jeszcze 10 cm więc nawet da się otworzyć okno, choć to bez sensu, bo obok są 2 inne). Na ten moment lampka stoi na zbiorniku, ale chciałbym ją podwiesić w jakiś sprytny sposób. Ten "akwarystyczny parapet" mam w jadalni więc musi być w miarę schludnie.

Więc potrzebuję pomysłów. Nie ma problemu z wierceniem w ścianie, okno jest we wnęce więc jedna z idei jest taka żeby właśnie ścianki tej wnęki wykorzystać. Stojak na parapecie nie wchodzi w rachubę, bo nie dość, że to będzie kolejny grat to jeszcze koty go przewrócą. Koty raczej muszą być uwzględniane w tym układzie - kto ma ten wie dlaczego, a reszta musi uwierzyć. :)

20260121_104138.jpg

Edytowane przez Nieuk i Cham

Napisano

"Mostek" zakończony odwróconymi "C" o szerokości akwarium nasadzany na boczne ścianki. Mi się łatwo mówi ;], bo bym sobie to wyspawał laserem z profili aluminiowych plus końcówki z drukarki 3D. Kombinuj, masz przyjaciół oki.

Napisano
W dniu 21.01.2026 o 11:16, Nieuk i Cham napisał:

Więc potrzebuję pomysłów.

Czy lampa ma być symetrycznie względem okna (nad obydwoma akwariami) czy np. może zaczynać się przy lewej ścianie wnęki okiennej? Z której strony jest zasilanie i jak bardzo nagrzewa się obudowa (ważne przy druku 3D).
Mam pomysł, ale musiał bym to narysować :D

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, tomkowski napisał:

Czy lampa ma być symetrycznie względem okna (nad obydwoma akwariami) czy np. może zaczynać się przy lewej ścianie wnęki okiennej? Z której strony jest zasilanie i jak bardzo nagrzewa się obudowa (ważne przy druku 3D).
Mam pomysł, ale musiał bym to narysować :D

Wolałbym lampę podwiesić, bo potrzebuję zwolnić miejsce na brzegach akwarium. Lampa też jest tymczasowa, bo jednak jest za słaba. Widzę, że teraz jest moda na stalowe linki i z tym chyba spróbuję.

Napisano

A dlaczego nie pokrywa. Same plusy – nie kurzy się jest oświetlenie, nie ucieka ciepło z akwarium.

Latem będzie problem z glonami, parapet nie jest idealnym miejscem na akwarium.

Edytowane przez Adalbert

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, Adalbert napisał:

A dlaczego nie pokrywa. Same plusy – nie kurzy się jest oświetlenie, nie ucieka ciepło z akwarium.

Latem będzie problem z glonami, parapet nie jest idealnym miejscem na akwarium.

Na razie wybieram między akwarium, a wielkim łóżkiem. Co do parapetu to wiadomo, ale może nie będzie tak źle. Trochę doświadczenia z "parapeciakami" już mam i zwykle udaje się uniknąć katastrofy.