Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaką instalację gazową założyć do X16XEL??

Featured Replies

Napisano

Witam... kilka miesięcy temu kupiłem Asterkę i zastanawiam się nad założeniem instalacji gazowej...

Asterka jest z 1995 roku... silnik 1,6 16V - X16XEL, przebieg 90 tys km (i wydaje mi się, że w 99% oryginalny).

Z tego co się wstępnie dowiadywałem to albo 2 generacja albo 4... tyle, że przy 2 generacji mogą być problemy jeśli dojdzie do wystrzału gazu w kolektorze bo jakaś uszczelka gdzieś tam jest gumowa. Za to 4 generacja jest wszystko pięknie ale i koszt jest o 1500 PLN wyższy.

Mieszkam w Szczecinie i Elpigaz bierze za 2 generacje 2500 PLN a za 4 generację - 4000 PLN.

Jaką instalację wy polecacie bo widzę, że bardzo dużo forumowiczów ma zagazowane swoje Asterki??

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi...

Napisano

> Witam... kilka miesięcy temu kupiłem Asterkę i zastanawiam się nad

> założeniem instalacji gazowej...

> Asterka jest z 1995 roku... silnik 1,6 16V - X16XEL, przebieg 90 tys

> km (i wydaje mi się, że w 99% oryginalny).

> Z tego co się wstępnie dowiadywałem to albo 2 generacja albo 4...

> tyle, że przy 2 generacji mogą być problemy jeśli dojdzie do

> wystrzału gazu w kolektorze bo jakaś uszczelka gdzieś tam jest

> gumowa. Za to 4 generacja jest wszystko pięknie ale i koszt jest

> o 1500 PLN wyższy.

> Mieszkam w Szczecinie i Elpigaz bierze za 2 generacje 2500 PLN a za 4

> generację - 4000 PLN.

> Jaką instalację wy polecacie bo widzę, że bardzo dużo forumowiczów ma

> zagazowane swoje Asterki??

> Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi...

Cześć mam ten sam silnik tyle, że w Astrze II, przy przebiegu 178 tys km zakładałem instalacje gazową II generacji BRC Just w Czakramie w Tarnowie (montował kolega sztywny13 z kącika gazowego moderator). Po przejechaniu 7 tys km na instalacji gazowej nie ma żadnych strzałów ani problemów z nią.

Znajomy jednak również zakładał II generację do silnika 1.6 16v i miał wiecznie problemy.

Wszystko zależy od jakości zakładu i montera, który będzie Ci to zakładał. Jeśli to zrobi w sposób profesjonalny nie na sztukę to II generacja śmiało będzie śmigać bez problemów.

Napisano

> Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi...

A ile pokonujesz km rocznie i ile Ci pali, że chcesz gazować astre?

Osobiście wolałbym instalke 4 gen. bo wtedy żadnych problemów raczej nie powinno być. Z 2 gen. zawsze coś tam będzie nie doko końca grało w takim silniku.

Napisano

> A ile pokonujesz km rocznie i ile Ci pali, że chcesz gazować astre?

> Osobiście wolałbym instalke 4 gen. bo wtedy żadnych problemów raczej

> nie powinno być. Z 2 gen. zawsze coś tam będzie nie doko końca

> grało w takim silniku.

Nic podobnego, jak dobrze zrobiona II generacja to wszystko będzie grało! Po co ma pakować kasę w IV generację?

Napisano
  • Autor

> A ile pokonujesz km rocznie i ile Ci pali, że chcesz gazować astre?

> Osobiście wolałbym instalke 4 gen. bo wtedy żadnych problemów raczej

> nie powinno być. Z 2 gen. zawsze coś tam będzie nie doko końca

> grało w takim silniku.

No właśnie za dużo rocznie nie robię bo raptem około 10 tys km i wiem, że trochę czasu by mi się zwracała (tak niecałe 2 latka). Pali mi jak każdy taki silnik (w mieście poniżej 10l raczej nie zchodzę... a jak bardzo gorąco i klima chodzi cały czas to nie ma mowy nawet o próbowaniu zejść poniżej 10l).

Pewne jest też, że mając instalkę LPG będę robił trochę więcej tych kilometrów bo nie ma to jak jazda na trasie za 16zł/100 km:)) A teraz jeszcze jednak człowiek trochę oszczędza na tym paliwie i niezbyt często wybiera się w dłuższe trasy.

Ważne jest abym np. jadąc sobie gdzieś w trasę nie zatrzymał sie w środku nocy gdzieś w lesie bo np. miałem właśnie wystrzał i wysadziło mi kolektor (i przy okazji mikser bo podobno w tych silnikach jest gdzieś blisko montowany):)

Napisano

> No właśnie za dużo rocznie nie robię bo raptem około 10 tys km i

> wiem, że trochę czasu by mi się zwracała (tak niecałe 2 latka).

> Pali mi jak każdy taki silnik (w mieście poniżej 10l raczej nie

> zchodzę... a jak bardzo gorąco i klima chodzi cały czas to nie

> ma mowy nawet o próbowaniu zejść poniżej 10l).

> Pewne jest też, że mając instalkę LPG będę robił trochę więcej tych

> kilometrów bo nie ma to jak jazda na trasie za 16zł/100 km:)) A

> teraz jeszcze jednak człowiek trochę oszczędza na tym paliwie i

> niezbyt często wybiera się w dłuższe trasy.

> Ważne jest abym np. jadąc sobie gdzieś w trasę nie zatrzymał sie w

> środku nocy gdzieś w lesie bo np. miałem właśnie wystrzał i

> wysadziło mi kolektor (i przy okazji mikser bo podobno w tych

> silnikach jest gdzieś blisko montowany):)

Kolego, policz sobie jakie będą koszty, ile będziesz miał to autko i kiedy ci się zwróci bo przy takim przebiegu to nie wiem czy się opłaca to robić. W moim przypadku się opłacało - 40-50 tyś km rocznie, zwróciło mi się po 3 miesiącach. Oczywiście mam II generację Landi Renzo po małych kłopotach z installką i wymianie silniczka krokowego wszystko gra i buczy.

Napisano

> No właśnie za dużo rocznie nie robię bo raptem około 10 tys km i

> wiem, że trochę czasu by mi się zwracała (tak niecałe 2 latka).

> Pewne jest też, że mając instalkę LPG będę robił trochę więcej tych

> kilometrów bo nie ma to jak jazda na trasie za 16zł/100 km:)) A

> teraz jeszcze jednak człowiek trochę oszczędza na tym paliwie i

> niezbyt często wybiera się w dłuższe trasy.

> Ważne jest abym np. jadąc sobie gdzieś w trasę nie zatrzymał sie w

> środku nocy gdzieś w lesie bo np. miałem właśnie wystrzał i

> wysadziło mi kolektor (i przy okazji mikser bo podobno w tych

> silnikach jest gdzieś blisko montowany):)

Ja robie krótkie odcinki zawsze cykl mieszany. Spalanie wychodzi u mnie średnio 8,7 l / 100 km. Po zatankowaniu 35 litrów gazu 400 km spokojnie robię.

Napisano

Ja bym nie zakładał gazu. Ile nią jeszcze km zrobisz ??? Opłaci Ci się ?? a sprzedawać auto potem komuś z pieknym gazem to raczej przesada. Pozatym ( IMHO ) gaz niszczy silnik. Pozatym nie po to masz 100 KM zeby je zamulać gazem. Nie lepiej było kupić diesla i opałem tankować. Kolego przemyśl czy warto. Mało jest stacji gdzie dobrze zakłądają gaz.

P.S. W naszych silnikach jest metalowy kolektor a nie plastikowy jak ktoś kiedyś mówił.

Napisano
  • Autor

> Kolego, policz sobie jakie będą koszty, ile będziesz miał to autko i

> kiedy ci się zwróci bo przy takim przebiegu to nie wiem czy się

> opłaca to robić. W moim przypadku się opłacało - 40-50 tyś km

> rocznie, zwróciło mi się po 3 miesiącach. Oczywiście mam II

> generację Landi Renzo po małych kłopotach z installką i wymianie

> silniczka krokowego wszystko gra i buczy.

Wiem, że to są koszty na zwrot których trochę trzeba poczekać... dlatego pytam którą generację założyć. Bo jeśli to ma być 4 to raczej sobie odpuszczę... ale jeśli można wsadzić 2 i nie ma z nią problemów przy tym silniku to jest to warte przemyślenia. 2 generacja licząc jej koszt 2500 PLN powinna mi się zwrócić max w 1,5 roku... a później to już czysty zysk. No mam zamiar tym autem trochę pojeździć... Jest w idealnym stanie więc myślę, że tak ze 3-4 latka.

Napisano

w takim razie :

1 uzupełnij profil, żeby koledzy mogli Ci powiedzieć w jakim mieście warto zakładać.

2 Jak juz koniecznie chcessz to 2 grn. bedzie ok (w dobrej stacji). W Łodzi jest koleś "stefanowski" ma zakład "Nagaz" i robi najlepsze instalki w mieście. Perfekcyjnie dobiera instalki do silników i wieku auta.

Napisano

> 2 generacja licząc jej koszt 2500 PLN powinna mi się zwrócić max w

> 1,5 roku... a później to już czysty zysk. No mam zamiar tym

> autem trochę pojeździć... Jest w idealnym stanie więc myślę, że

> tak ze 3-4 latka.

Kolego, a jak to wyliczyłeś? skąd wiesz ile będzie kosztować gaz i benzyna za np. pół roku!

Pomyśl jeszcze o tym, że benzyna między sezonem letnim kosztuje wiele mniej np. w zimie 3,40 - 3,80 PLN a gaz 2,0 - 2,20! a sezon letni trwa max 5 miesięcy.

Napisano
  • Autor

> Kolego, a jak to wyliczyłeś? skąd wiesz ile będzie kosztować gaz i

> benzyna za np. pół roku!

> Pomyśl jeszcze o tym, że benzyna między sezonem letnim kosztuje wiele

> mniej np. w zimie 3,40 - 3,80 PLN a gaz 2,0 - 2,20! a sezon

> letni trwa max 5 miesięcy.

Wiadomo, że moje wyliczenia są oparte na szacunkowej cenie benzyny i gazu z dnia dzisiejszego... Jakie będą ceny nawet za miesiąc to Ci tego nikt nie powie:))

A jeśli chodzi o ceny benzyny zimą to chyba trochę przesadziłeś smile.gif Nie pamiętam cen z poziomu 3,40 PLN za litr:) Wiem, że przymieżają się do podniesienia akcyzy na gaz... ale i benzyna wtedy pójdzie też w góre... to jest pewne.

Napisano

> A jeśli chodzi o ceny benzyny zimą to chyba trochę przesadziłeś Nie

> pamiętam cen z poziomu 3,40 PLN za litr:)

W stacjach przy marketach typu Carrefour w Katowicach to nawet chyba poniżej 3,40 było hehe

> Wiem, że przymieżają

> się do podniesienia akcyzy na gaz... ale i benzyna wtedy pójdzie

> też w góre... to jest pewne.

Jeśli chodzi o paliwa to nic nie jest pewne...

Powiem Ci że jeśli robiłbym ponad 25 tyś km rocznie to bym się nawet nie zastanawiał nad instalką.

Napisano
  • Autor

> W stacjach przy marketach typu Carrefour w Katowicach to nawet chyba

> poniżej 3,40 było hehe

> Jeśli chodzi o paliwa to nic nie jest pewne...

> Powiem Ci że jeśli robiłbym ponad 25 tyś km rocznie to bym się nawet

> nie zastanawiał nad instalką.

Nie tankuję benzyny na stacjach przy hipermarketach... jednak jest dla mnie ważne aby tankować benzynę wiadomego pochodzenia i na firmowych stacjach... jest to jednak większa pewność co do jakości tego paliwa. Tankuję zawsze na BP i nie narzekam na benzyne... Gazowcy także chwalą sobie bardzo gaz na tych stacjach.

Napisano

> Nie tankuję benzyny na stacjach przy hipermarketach...

Ja też nie. Zawsze tankuje tylko na Statoil i też nie narzekam na jakość paliwa. W zimę najniższa cena jaką płaciłem u mnie w mieście na Statoil to 3,58 PLN za litr Eurosuper 95 teraz to 4,35 PLN i rośnie... angryfire.gif

Napisano

a ja mieszkam niedaleko granicy jeżdze na ruskiej i płace 3,4 tak że o gazie nie mysle a co do pochodzenia to nigdy nie ma pewności bo to są pieniądze.

Napisano

> Ja bym nie zakładał gazu. Ile nią jeszcze km zrobisz ??? Opłaci Ci

> się ?? a sprzedawać auto potem komuś z pieknym gazem to raczej

> przesada. Pozatym ( IMHO ) gaz niszczy silnik. Pozatym nie po to

> masz 100 KM zeby je zamulać gazem. Nie lepiej było kupić diesla

> i opałem tankować. Kolego przemyśl czy warto. Mało jest stacji

> gdzie dobrze zakłądają gaz.

> P.S. W naszych silnikach jest metalowy kolektor a nie plastikowy jak

> ktoś kiedyś mówił.

Potwierdzam.Jeżeli masz zakładać gaz przekalkuluj to dobrze bo się przejedziesz,a ponad to w moim odczuciu gaz jest ostatnią rzeczą którą bym chciał i mam nadzieję ,że nigdy nie będzie mi dane go złożyć.Gaz to zło. cfaniaczek.gif

Pozdrawiam

Napisano

> złożyć.Gaz to zło. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

nie wiem co sie tak czepiacie LPG. mam 1,4 16v i gazuje od ok 60kkm. kilka dni temu wyskoczyl problem z instalacja, a mianowicie w czasie jazdy przelancza sie na PB - diagnoza kontroler sondy lambda do wymiany, koszt ..... 80PLN.

przez te wszystkie kilometry ani jednego wystrzalu, nie zmienialem kabli WN, swiece maja juz ze 30kkm, w tamtym roku wakacje w Cro i ok 4500km bez problemu, tankowania na roznych stacja. acha i jeszcze jedno: ostatni przeglad i regulacja instalacji to ok 30kkm (moje niedbalstwo?) ale wychodze z zalozenia ze jesli wszystko pieknie chodzi to po co ma grzebac tam gaziarz

palacz.gif

PS:1. instalka II generacji

PS: 2. musisz wszystko przekalkulowac i policzyc kilka razy, przespac sie z tym itd, decyzja nalezy do Ciebie

Napisano

Mam ten sam silnik, moje spalanie nigdy nie przekroczyło 9,5 l, na trasie, z 4-osobami pali mi 6,5 l. Srednio w miescie+troche trasy wychodzi 7,7 l. Może warto zainwestować w mały remoncik silnika, zamiast dokładać LPG?

Napisano

A ja powiem krotko. Instalka 2gen (lovato + al-700) zalozona na poczatku lipca 2005r. Od tego momentu przejechalem niewiele ponad 10kkm (czyli przebieg podobny do Twojego), sprawuje sie dobrze, zadnych wiekszych problemow, spalanie w trasie 8l/100km, miasto krotkie odcinki 11l/100km (12l tez sie zdarzy spalic). Na dzien dzisiejszy nie zaluje wydanych 1800zeta na ta instalke. Czasem tylko zima mi sie slabo robilo jak patrzylem na stosunek cen noPb - LPG (3,60-2,30) ale teraz sytuacja sie poprawila (lpg ok. 1,90, bena ok. 4,20zl/l). I jeszcze ta pocieszajaca zapowiedz ministrow ze nie podniosa akcyzy na lpg i opal od wrzesnia.

Napisano

jak cena gaziku zbliza się do ceny benzynki to przecież benzynke tez mozna zalac prawda.?:) 10 litrów po 2.3 a 7.5 litrów po 3.5 to żadna różnica, ale jak u mnie benzynka 4.30 a gaz 1.79 no to już spora różnica smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.