Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Cruze 1.8 + LPG – Silnik zgasł

Featured Replies

Napisano

Chciałem podzielić się nietypowym przypadkiem w moim Cruze 1.8 z instalacją LPG.

Objawy:

Samochód nagle zgasł na skrzyżowaniu. Podczas prób ponownego odpalenia:

• Rozrusznik kręcił żwawo, ale auto nie zapalało.

• Wskazówka obrotomierza podczas kręcenia ani drgnęła (leżała na 0). Po skończeniu kręcenia wskoczyła do 200

• Brak błędu Check Engine.

Diagnostyka:

Zmierzyłem masy (multimetr) wynik 0.05V między minusem aku a blokiem, więc masy wzorowe. Akumulator sprawny, ładowanie 13.46V. Co ciekawe, auto zapaliło „od strzała” dopiero po odpięciu i ponownym wpięciu wtyczki cewki zapłonowej.

Dane z Car Scannera:

Mimo braku Check Engine, w logach znalazłem:

• Wypadanie zapłonu: Misfire Cyl 2: 1 (wcześniej) oraz Misfire Cyl 4: 7 (na zimnym silniku).

• Korekty paliwowe (STFT/LTFT) są w normie, co wyklucza duże nieszczelności w dolocie.

Mój plan naprawy:

1. Wymiana cewki na.

2. Wymiana świec.

3. Czyszczenie przepustnicy.

4. Wymiana czujnika położenia wału korbowego

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

Napisano
  • Autor

Raz pojawił się błąd U0140.

Ale przy ostatniej sytuacji gdy silnik zgasł to żaden błąd się nie pojawił.

Napisano

Wg mnie napięcie ładowania za niskie. W cruze może ( ale nie cały czas) dochodzić do ponad 15V nawet. Ile lat ma akumulator? Zmierz napiecie na aku po nocnym postoju.

Edytowane przez zzzz

• 2 tygodnie później...
Napisano

Brzmi bardzo podobnie do klasycznego problemu z czujnikiem wału albo zasilaniem cewki bzik Ten brak reakcji obrotomierza podczas kręcenia to często właśnie sygnał, że ECU nie widzi sygnału z CKP i nie podaje iskry/paliwa.

To, że po wypięciu i wpięciu cewki odpalił, może też sugerować problem z wiązką albo samą cewką (czasem padają „na styk” i reset pomaga tylko chwilowo).

Ja bym zrobił dokładnie w tej kolejności:

czujnik wału (CKP) + sprawdzenie wtyczki i kabla,
cewka (jeśli nie była wymieniana),
świece,
dopiero potem przepustnica.

Przy LPG te układy zapłonowe dostają bardziej po tyłku, więc cewka i świece to bardzo częsty winowajca.

Daj znać po wymianie, ciekawy przypadek.

Napisano
  • Autor

Dzięki za dotychczasowe wskazówki. Chciałem podzielić się postępami, bo sporo się działo:

Układ zapłonowy: Wymieniłem komplet świec oraz cewkę zapłonową. Stan starej cewki był tragiczny. Gumowe osłonki były popękane, a przy demontażu w dwóch cylindrach sprężyny zostały w środku. Świece, miały dwa lata, również nie wyglądały zadowalająco. Wieczorem podeślę zdjęcia, żebyście mogli zobaczyć, jak to wyglądało.

Zasilanie i masa: Idąc za tropem problemów z elektryką, założyłem nową klemę minusową oraz całkowicie nowy kabel masowy. Chcę mieć pewność, że tutaj nie ma żadnych strat.

Przepustnica: Została gruntownie wyczyszczona.

Ostatnie testy: Zrobiłem jazdę testową (około 20 minut pracy silnika). Auto zachowuje się znacznie lepiej, choć podczas całej trasy dwa razy wyczułem bardzo delikatne, krótkotrwałe drgania, które szybko minęły.

Zauważyłem jednak coś dziwnego w logach podczas schodzenia z obrotów (okolice 2500 obr./min) – na wykresie napięcia ECU pojawiają się nagłe "szpilki", gdzie wartość potrafi na ułamek sekundy spaść drastycznie (nawet w okolice 1V), mimo że ładowanie spoczynkowe jest stabilne (ok. 13.5V).

Błąd U0140 na razie nie wrócił, ale te skoki napięcia w logach sugerują, że problem może jeszcze siedzieć w samej wiązce lub wtyczkach sterownika ECU. Planuję je teraz przeczyścić "Kontaktem".

Co o tym sądzicie? Czy te "szpilki" napięcia przy schodzeniu z obrotów to ewidentny problem ze złączem, czy może jednak czujnik wału sieje takie zakłócenia w komunikacji? A moze to wina prostego interfejsu diagnostycznego na Bluetooth?