Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o 1,4 ieS 97r - krytyczna decyzja

Featured Replies

Napisano

Jak w stopce widać zabili mi moje autko. Dziś byłem oglądać inne unko, 1,4 ieS z 97 roku, niecałe 100 000 przebiegu. Zaopatrzone jest w gaz, blachy nadzwyczaj zdrowe, troche śladów otarć i stłuczek posiada, ale konstrukcja chyba nie jest ruszona. Silnik w miare czysty z oczywistym sączeniem spod pokrywy zaworów. Jedyny mankament to baaardzo niskie sprzęgło - bardzo nisko rozsprzęgla i ciut na mój gust biegi ciężko chodzą. Zadawałem już tu pytanie o różnice 1,0 a 1,4 i dużo mi to dało i się prawie zdecydowałem.

Jeśli ma ktoś jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić w autku przed zakupem byłbym wdzięczny. Głównie to pytanie kieruje do posiadaczy w/w modelu.

A i jeszcze jedno, gdzieś się doczytałem że te modele były ocynkowane, i albo wygląda mi to na fakt, bo tak zdrowych progów jeszcze nie widziałem, albo były robione :-)

Napisano

Jeśli bity nie brać, wyjdzie ruda na bank alien.gif

Lepiej kup jakiegoś innego 1.4 ok.gif

Napisano

skoro obtluczony i sprzeglo dziwne biegi jakos ci nie pasza to moze ktos nie dbal o autko?chociaz to taki przebieg kiedy choc co moze akurat wyjsc a jak ci juz cos nie pasu to nie ma co sie napalac smile.gif lepiej poszukac innego egzemplaza nawet starszego bo one czesto sa w lepszym stanie zalezy jak kto dba.

generalnie to ile masz kasy na auto? i szywno trzymasz sie jakiegos rocznika?

Napisano
  • Autor

No właśnie, na bity nie wygląda, poza śladami stłuczeń lamp. Jedynie to chyba drzwi ktoś kombinował, bo o milimetry tylnie są za bardzo z przodu i trą ciut o przednie przy pełnym otwarciu. Szczerze mówiąc mój poprzedni jak go kupowałem niemiał tak zdrowych blach, a był rok młodszy. Biegi podobno trą sie na dźwigniach lewarka i trza przesmarować co jakiś czas (w 1.0 miałem to samo). Szczerze mówiąc niebardzo moge czekać z kupnem, poprzedni mi rozwalili a potrzebuje pilnie auto do pracy, mam koło 4,5 tysiąca i na to mi wystarczy. Gdybym jednym jeździł a drugie szukał mógłbym wybierać ale tak.. :-(

Napisano

> Jeśli bity nie brać, wyjdzie ruda na bank

z tym że nie na pewno biglaugh.gif

wiem bo sam mam takiego i ruda po 6 latach nie wyszła jeszcze biglaugh.gif

> Lepiej kup jakiegoś innego 1.4

Napisano

> A i jeszcze jedno, gdzieś się doczytałem że te modele były

> ocynkowane, i albo wygląda mi to na fakt, bo tak zdrowych progów

> jeszcze nie widziałem, albo były robione :-)

Raczej nie... Mojego zzera od spodu ('96) - progi do wymiany, dzrwi kierowcy juz wymienilem, bo przy zamykaniu to juz blachy klapaly wink.gif

A jesli chodzi o zmiane biegow to cos musi miec skopsane bo nigdy nie smarowalem a chodza tak jak chodzily.

Napisano

> Raczej nie... Mojego zzera od spodu ('96)

uno z ocynku bylo tylko i wylacznie wloskie

produkowane do 95r.

Napisano
  • Autor

Hmmm.. jak przejechałem mu ręką po progu, po rancie blach gdzie się lewarek podkłada, to nawet nie było żadnego odprysku ani zgięcia, a wizualnie cała podłoga od spodu wygląda na oryginalnie pokrytą gumosiuwaksem... Więc albo tak dobrze sie trzyma, albo był dość fachowo robiony. W moim poprzednim jak miał 8 lat to ruda już miejscami sie sypała z tego rantu na progu. Miejsca z korozyjnych miejsc są zdrowiutkie.

Jeszcze pytanko do tych co się przesiedli z 1 na 1,4, oprócz innego silnika i skrzyni biegów, co ma jeszcze innego 1,4 ( tarcze i bębny hamulcowe, zawieszenie itp) i ile kosztuje do tego modelu tarcza sprzęgła z dociskiem ( czy czasem nie jest taka sama jak w 1.0) Mam skasowanego 1.0 z kupą właśnie nowch części i mam nadzieje coś jeszcze wykorzystać

Napisano

> Jak w stopce widać zabili mi moje autko. Dziś byłem oglądać inne

> unko, 1,4 ieS z 97 roku, niecałe 100 000 przebiegu. Zaopatrzone

> jest w gaz, blachy nadzwyczaj zdrowe, troche śladów otarć i

> stłuczek posiada, ale konstrukcja chyba nie jest ruszona. Silnik

> w miare czysty z oczywistym sączeniem spod pokrywy zaworów.

> Jedyny mankament to baaardzo niskie sprzęgło - bardzo nisko

> rozsprzęgla i ciut na mój gust biegi ciężko chodzą. Zadawałem

> już tu pytanie o różnice 1,0 a 1,4 i dużo mi to dało i się

> prawie zdecydowałem.

> Jeśli ma ktoś jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić w autku przed

> zakupem byłbym wdzięczny. Głównie to pytanie kieruje do

> posiadaczy w/w modelu.

Mam 1.4 z konca 97 roku i ruda go bierze tylko na tylniej klapie (w dolnej czesci) ale ona byla wymieniana po "zaparkowaniu zuka" podczas deszczu na swiatlach. Reszta zdrowa, czy ocynk - watpie... na drzwiach mialem obicia od zyczliwych innych uzytkownikow samochodow, ktorzy wsiadajac do swoich padlin tlukli drzwiami w mojego.. podspodem byl bialy podklad - moze niektorym sie wydawal ocynkiem stad te "wiesci" o ocynku.. czy by rdzewialo to nie wiem bo zamalowalem pedzelkiem co by nie miec przypadkiem dziur.

Na co zwrocic uwage: amorki przod, sprzeglo, uklad wydechowy, bak paliwa.

Napisano

> z tym że nie na pewno

> wiem bo sam mam takiego i ruda po 6 latach nie wyszła jeszcze

> > Lepiej kup jakiegoś innego 1.4

No zalezy jakie balchy ma zlosnik.gif

Napisano

> No zalezy jakie balchy ma

białe zlosnik.gif

a ruda to tak bardzo to tylko w progach się zagościła i w miejscu gdzie tłumik się urwał i wygiął pas z tyłu wink.gif

Napisano

> białe

To nieznaczy , że zdrowe zlosnik.gif

> a ruda to tak bardzo to tylko w progach się zagościła i w miejscu

> gdzie tłumik się urwał i wygiął pas z tyłu

To masz jakiś (o)cynk pewnie biglaugh.gif

Napisano

> Jak w stopce widać zabili mi moje autko. Dziś byłem oglądać inne

> unko, 1,4 ieS z 97 roku, niecałe 100 000 przebiegu. Zaopatrzone

> jest w gaz, blachy nadzwyczaj zdrowe, troche śladów otarć i

> stłuczek posiada, ale konstrukcja chyba nie jest ruszona. Silnik

> w miare czysty z oczywistym sączeniem spod pokrywy zaworów.

> Jedyny mankament to baaardzo niskie sprzęgło - bardzo nisko

> rozsprzęgla i ciut na mój gust biegi ciężko chodzą. Zadawałem

> już tu pytanie o różnice 1,0 a 1,4 i dużo mi to dało i się

> prawie zdecydowałem.

> Jeśli ma ktoś jakieś sugestie co jeszcze sprawdzić w autku przed

> zakupem byłbym wdzięczny. Głównie to pytanie kieruje do

> posiadaczy w/w modelu.

Wcale jak zdrowy nie musiał być robiony - ruda. Ja mam swojego tez z 97 i nie ma ślladu rdzy, wystarczy dbac i zimą czesto myś no i garaż...

Napisano

1.4 rządzi... jak nie ma dziur w podlodze to bym bral i sie nie ogladal zeby.GIF

z powazniejszych rzeczy to tylko podloga wyglada u mnie jak powierzchnia marsa

jesli sie zdecydujesz to po zakupie wymien pasek rozrzadu, sprawdz gruntownie hamulce, amorki, uszczelnienia na poloskach i kopulke

Napisano
  • Autor

Że tak powiem temat nieaktualny, nabyłem autko z tematu smile.gif Jednak przesiadka z 1.0 na 1.4 wymaga zmiany techniki jazdy smile.gif teraz pewnie posiadaczy 1.4 będe męczył o dalsze szczegóły a wszystkim dziękuje za posty i poszerzenie wiedzy o tym modelu autka . Wrażenia, oraz wszystkie inne zachwyty i bolączki opisze w innym poście. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Napisano

> Że tak powiem temat nieaktualny, nabyłem autko z tematu Jednak

> przesiadka z 1.0 na 1.4 wymaga zmiany techniki jazdy teraz

> pewnie posiadaczy 1.4 będe męczył o dalsze szczegóły a wszystkim

> dziękuje za posty i poszerzenie wiedzy o tym modelu autka .

> Wrażenia, oraz wszystkie inne zachwyty i bolączki opisze w innym

> poście. Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

I jak wrazenia? odczucia?.

Napisano
  • Autor

Pierwsze wrażenia, to kopyto smile.gif Różnica w mocy jest odczuwalna i żeby spokojnie jeździć musze bardzo uważać na wciskanie gazu, zupełnie inne "miejsca" zmiany biegów, jadąc na 4 niecałe 80km/h wyprzedzanie to tylko lekkie dociśnięcie gazu i 120 na liczniku - przy 1.0 na czwórce do 80 praktycznie czy dusiłem gaz do dechy czy nie efektu prawie nie było. Maksymalnie pociągnęłem nim 160 na gazie, ato nie było do dechy. Ma troche do roboty rzeczy, których poprzedni właściciel już nie robił bo wiedział od ponad pół roku że go sprzeda, ale ogólnie chyba źle z nim nie jest

Napisano

nie no wielkie brawa... swiezo kupionym autem bez przegladu poperniczac 160... zolta.gif

Napisano
  • Autor

No ciut fakt, ale aż w takim złym stanie nie jest nawet tylko na moje oko, i nie grzałem tak całą trase oczywiście tylko kilkaset metrów na pustej dwupasmówce a potem grzecznie z kumplem w dwa samochody jechaliśmy reszte trasy do 100 smile.gif ale dzięki temu wiem na co musze popatrzeć dokładniej. W przyszłym tygodniu robie przegląd, teraz mało moge jeszcze zrobić i mało jeżdże, kark troche jeszcze boli frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.