Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanko do uztkownikow zagazowanych 7setek

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie smile.gif po serii zimowych problemow z jazda na benie, pojawil sie wczesnowiosenny problem z jazda na LPG :/ pojawil sie on nagle, bez zadnego uprzedzenia 2 dni temu, a czlowiek naiwnie lwierzyl, ze jak przyjdzie ocieplenie to fura bedzie chodzic jak zegareczek...problem polega na tym, ze centek traci moc, tzn ja mu gaz na maxa a on mi zdycha i stawia opor :/ wczesniej tak jechal na benzynie w duze mrozy-jezdzil na 1 gar i domagal sie krotkiego postoju, ale jak sie na upartego przelaczylo na gaz(instalka 1szej generacji) to jak reka odjal-szedl "jak burza", a teraz na odwrot-odmawia posluszenstwa na LPG, z tym ze nie jedzie na 1 gar, tylko nie reaguje na dodawanie gazu i teraz dla odmiany pomaga przelaczenie na bene confused.gif co jest grane? problem pojawia sie po przejechaniu jakichs 10-15km, jak juz sie wozik porzadnie rozgrzeje i jest strasznie meczacy szczegolnie przy wjezdzaniu pod gorke bo centek na 1 ciagnie tylko do 20,potem mozna cisc pedal gazu ile wlezie i zero reakcji,na 2ce do 30,na 3ce do 50 ana 4 ce do 65km/h i jest to dla niego predkosc maxymalna na prostej,jak sie nadarzy zjazd z gorki to pol biedy rozkula sie do 75,ale najgorzej sie wdrapac na ta gorke :/ niedomaganie to jest conajmniej dziwne agent to 0-700 93' gaznik FOS lub Weber oslabiony.gif nie wiem czy to moze miec jakis zwiazek, ale ostatnio cos zaczelo stukac w okolicach lewego nadkola-brzmi to jak amor i jest szczegolnie slyszalne na nierownosciach, ale jak gaz zaczyna wariowac to slychac to najbardziej, bo wtedy trzeba szybko wlaczac wyzszy bieg i wogole cala fura sie wtedy telepie :/ a jak trzyma sie gaz do dechy to slychac takie stuki jakby ten pedal chcial odskoczyc ale sie mu na to nie pozwala i robi tak co kilka sekund: stuk- stuk-stuk:/ takie stuki tez byly slyszalne podcza wciskania gazu zima przy uruchamianiu zimnego silnika na zwalonym ssaniu sick.gifoslabiony.gifoslabiony.gifconfused.gif

moze ma ktos jakis pomysl confused.gif

<plizz help> pad.gif

Napisano
  • Autor

aha a te dziwne stuki pojawily sie w tym samym momencie jak niedomagania na LPG, ktore na dodatek wygladaja tak, jakby cos blokowalo dalsze ropedzanie sie auta

oslabiony.gif

z gory dzieki za wszelkie sugestie

Napisano

> Witam serdecznie po serii zimowych problemow z jazda na benie,

> pojawil sie wczesnowiosenny problem z jazda na LPG :/ pojawil

> sie on nagle, bez zadnego uprzedzenia 2 dni temu, a czlowiek

> naiwnie lwierzyl, ze jak przyjdzie ocieplenie to fura bedzie

> chodzic jak zegareczek...problem polega na tym, ze centek traci

> moc, tzn ja mu gaz na maxa a on mi zdycha i stawia opor :/

> wczesniej tak jechal na benzynie w duze mrozy-jezdzil na 1 gar i

> domagal sie krotkiego postoju, ale jak sie na upartego

> przelaczylo na gaz(instalka 1szej generacji) to jak reka

> odjal-szedl "jak burza", a teraz na odwrot-odmawia posluszenstwa

> na LPG, z tym ze nie jedzie na 1 gar, tylko nie reaguje na

> dodawanie gazu i teraz dla odmiany pomaga przelaczenie na bene

> co jest grane? problem pojawia sie po przejechaniu jakichs

> 10-15km, jak juz sie wozik porzadnie rozgrzeje i jest strasznie

> meczacy szczegolnie przy wjezdzaniu pod gorke bo centek na 1

> ciagnie tylko do 20,potem mozna cisc pedal gazu ile wlezie i

> zero reakcji,na 2ce do 30,na 3ce do 50 ana 4 ce do 65km/h i jest

> to dla niego predkosc maxymalna na prostej,jak sie nadarzy zjazd

> z gorki to pol biedy rozkula sie do 75,ale najgorzej sie wdrapac

> na ta gorke :/ niedomaganie to jest conajmniej dziwne agent to

> 0-700 93' gaznik FOS lub Weber nie wiem czy to moze miec jakis

> zwiazek, ale ostatnio cos zaczelo stukac w okolicach lewego

> nadkola-brzmi to jak amor i jest szczegolnie slyszalne na

> nierownosciach, ale jak gaz zaczyna wariowac to slychac to

> najbardziej, bo wtedy trzeba szybko wlaczac wyzszy bieg i wogole

> cala fura sie wtedy telepie :/ a jak trzyma sie gaz do dechy to

> slychac takie stuki jakby ten pedal chcial odskoczyc ale sie mu

> na to nie pozwala i robi tak co kilka sekund: stuk- stuk-stuk:/

> takie stuki tez byly slyszalne podcza wciskania gazu zima przy

> uruchamianiu zimnego silnika na zwalonym ssaniu

> moze ma ktos jakis pomysl

Jaki przebieg na LPG? Po ok 50kkm padają membrany w reduktorze i różnie to bywa. U mnie jeżdził najpierw slabo, ale po 5 kkm zrobił się cud. Zaczął jeździc extra i palić tylko 7 litrów LPG (do tej pory zawsze 11). Mimo nagadywań gazownika nie regenerowałem reduktora i przejechałem jeszcze 80 kkm bez problemów. Druga z możliwych przyczyn to gażnik. Może wymagać wizyty u fachowca (czyszczenie i regulacja). Rozrząd też można brać pod uwagę (te stukanie i hałasy). Na odległość to trudno trafić w przyczynę.

Napisano

Zamuła na gazie może świadczyć o słabej mieszance i jest to związane z koniecznością regulacji gaźnika i instalki.

Ale dziwią mnie te stuki... jak są jakoś one związane z obrotami? Tzn im wyższe obroty tym bardziej stuka?

Może należało by zajżeć w serce i sprawdzić zawory, popychacze?

Napisano
  • Autor

> Jaki przebieg na LPG? Po ok 50kkm padają membrany w reduktorze i

> różnie to bywa. U mnie jeżdził najpierw slabo, ale po 5 kkm

> zrobił się cud. Zaczął jeździc extra i palić tylko 7 litrów LPG

> (do tej pory zawsze 11). Mimo nagadywań gazownika nie

> regenerowałem reduktora i przejechałem jeszcze 80 kkm bez

> problemów. Druga z możliwych przyczyn to gażnik. Może wymagać

> wizyty u fachowca (czyszczenie i regulacja). Rozrząd też można

> brać pod uwagę (te stukanie i hałasy). Na odległość to trudno

> trafić w przyczynę.

ogolnie przebieg 100kkm, a na gazie hmm nie wiem dokladnie ile, bo auto bylo kupione(lipiec 04' przy przebiegu 93kkm) z instalka, ktora jest z 2002roku, a rozrzad byl wymieniany w sierpniu 2004 przy przebiegu ok 94kkm. Ile wogole moze kosztowac czyszczenie gaznika? a co do reduktora to cos w tym moze byc,bo wlasnie jest wyciek gazu na nim (niewielki bardzo,ale jest), gazownik cos wspominal o wymianie membrany, z tym ze powiedzial ze nie ma takich czesci wiec moze zaproponowac jedynie wymiane calego reduktora za jakies 350zyli :/ pad.gif

Napisano
  • Autor

> Zamuła na gazie może świadczyć o słabej mieszance i jest to związane

> z koniecznością regulacji gaźnika i instalki.

> Ale dziwią mnie te stuki... jak są jakoś one związane z obrotami? Tzn

> im wyższe obroty tym bardziej stuka?

> Może należało by zajżeć w serce i sprawdzić zawory, popychacze?

wiec tak-po ostatniej regulacji w zeszlym miesiacu miesznka byla za bogata, ale taka juz zostala i na takiej centek jezdzil w kazde lutowe mrozy bez zarzutu (mowa o LPG), kiedy klimat sie ocieplil to cos nawala sick.gif

natomiast stuki najbardziej nasilone sa na niskich obrotach,szczegolnie sie telepie podczas rozpedzania sie od 1 do 3,na 4 stuka tylko w czasie jak zamula na LPG a poki jeszcze jedzie normalnie to od 1 do 3ki pad.gif

Napisano

> wiec tak-po ostatniej regulacji w zeszlym miesiacu miesznka byla za

> bogata, ale taka juz zostala i na takiej centek jezdzil w kazde

> lutowe mrozy bez zarzutu (mowa o LPG), kiedy klimat sie ocieplil

> to cos nawala

> natomiast stuki najbardziej nasilone sa na niskich

> obrotach,szczegolnie sie telepie podczas rozpedzania sie od 1 do

> 3,na 4 stuka tylko w czasie jak zamula na LPG a poki jeszcze

> jedzie normalnie to od 1 do 3ki

Stukać mogą też poduszki pod silnikiem lub skrzynią. Tu może być lewa pod silnikiem. Objawy nasilają sie przy nieregularnej pracy silnika, podczas naciskania i odpuszczania gazu oraz podczas pelnego obciążenia silnika.

Napisano

> wspominal o wymianie membrany, z tym ze powiedzial ze nie ma

> takich czesci wiec moze zaproponowac jedynie wymiane calego

> reduktora za jakies 350zyli :/

po pierwsze to jest komplet naprawczy do reduktora....oszust ten twój gazownik... koszt ze 100zł

po drugie to stukot może być spowodowany popychaczami ...czyli mówiąć krótko się kończy silnika żywot...u mnie tak był...identyczne objawy... remoncik się zorbiło i chodzi jak bajka....

co do tego że na LPG ci się dusi to musisz podjechać znaowu do gazowników na regulacje ponieważ zrobiło się ciepło i już taka mocna mieszanka nie będzie ci potrzebna, przez to i spalanie napewno jest większe. a LPG 1 gereracji jest takie dziwne że trza ustawiać je w zależności od poru roku, aby chodziło SUPER.

Napisano

> Stukać mogą też poduszki pod silnikiem lub skrzynią. Tu może być lewa

> pod silnikiem. Objawy nasilają sie przy nieregularnej pracy

> silnika, podczas naciskania i odpuszczania gazu oraz podczas

> pelnego obciążenia silnika.

Dokładnie wyjął mi to kolega z ust! 893goodvibes.gif

Co do zamuły na gazie myśle że autku brakuje

świeżego powietrza, jedź wyregulować isntalkę, bo wydaje mi sie że skoro bogata mieszanka to on się sam dusi swoimi żygami frown.gif

Mój też lekko zamuli czasem w upały, ale Vmax spada mi ze 135 do 120 najwyżej a nie do 65 frown.gif

Napisano

> a LPG 1 gereracji jest takie dziwne że trza ustawiać

> je w zależności od poru roku, aby chodziło SUPER.

a jak sobie zrobisz dolot i na jałowym chodzi waytogo.gif - wystarczy lekki wiaterek pod maske i obroty skaczą jak oszalałe biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie wyjął mi to kolega z ust!

> Co do zamuły na gazie myśle że autku brakuje

> świeżego powietrza, jedź wyregulować isntalkę, bo wydaje mi sie że

> skoro bogata mieszanka to on się sam dusi swoimi żygami

> Mój też lekko zamuli czasem w upały, ale Vmax spada mi ze 135 do 120

> najwyżej a nie do 65

po dokladnych ogledzinach okazalo sie ze poduszka pod skrzynia sie wysrala, a to zamulanie to dlatego ze dolot sie obsunal(chyba) zaraz zaloze rurke na swoje miejsce i zrobie rundke, a jak to nie pomoze to kierunek regulacja :/

dzieki za opinie bow.gif

Napisano

No miejmy nadzieję, że będzie poprawnie jeździć. Zamuła jest pewnie przez ten obsunięty dolot, bo może wtedy łapać lewe powietrze i silnik nie pracuje jak należy 893goodvibes.gif

A z poduszką miałem taki motyw, że jak schodził z obrotów, albo ruszałem to nie widziałem w lusterkach co się za mną dzieje bo tak buda chodziła, a odgłosy jakby mi ktoś walił młotkiem od spodu rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> No miejmy nadzieję, że będzie poprawnie jeździć. Zamuła jest pewnie

> przez ten obsunięty dolot, bo może wtedy łapać lewe powietrze i

> silnik nie pracuje jak należy

> A z poduszką miałem taki motyw, że jak schodził z obrotów, albo

> ruszałem to nie widziałem w lusterkach co się za mną dzieje bo

> tak buda chodziła, a odgłosy jakby mi ktoś walił młotkiem od

> spodu

no dokladnie takie same wibracje mam i ja 270751858-jezyk.gif no niestety jedna poduszka wymieniona ale problem nie zniknal, teraz trza sie dobrac do tej drugiej... sick.gif LPG narazie tez zszedl na 2gi plan oslabiony.gif

Napisano

> no dokladnie takie same wibracje mam i ja no niestety jedna poduszka

> wymieniona ale problem nie zniknal, teraz trza sie dobrac do tej

> drugiej... LPG narazie tez zszedl na 2gi plan

ja zamiast szukac wadliwej poduszki wymieniłem wszystkie grinser006.gif nie chcialo mi sie 2 razy odkrecac i opuszczac silnika spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> ja zamiast szukac wadliwej poduszki wymieniłem wszystkie nie chcialo

> mi sie 2 razy odkrecac i opuszczac silnika

no coz wydawalo sie ze ta zaraz pod skrzynia jest walnieta, tzn widac to bylo golym okiem, no ale najwyrazniej ta druga jest nie lepsza...coz czlowiek sie uczy cale zycie oslabiony.gif

Napisano

> no coz wydawalo sie ze ta zaraz pod skrzynia jest walnieta, tzn widac

> to bylo golym okiem, no ale najwyrazniej ta druga jest nie

> lepsza...coz czlowiek sie uczy cale zycie

powiem ci tak jaknawet guma jest sparciala to poduszka do smieci a gołym okiem nie widac tego oslabiony.gif

Napisano

Wiem, wiem, może już ktoś to napisał, w zależności od przebiegu, sprawdź czy nie nal;eżałoby wymienić filtr gazu, przemyśl przebieg świeć i kabli WN, a może wystarczy poprostu regulacja, to też czasem trza uczynić, poza tym co Ty chcesz od 700-ty wink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem, wiem, może już ktoś to napisał, w zależności od przebiegu,

> sprawdź czy nie nal;eżałoby wymienić filtr gazu, przemyśl

> przebieg świeć i kabli WN, a może wystarczy poprostu regulacja,

> to też czasem trza uczynić, poza tym co Ty chcesz od 700-ty

no niewiele chce od 7sety ale przynajmniej zeby poradzil sie wdrapac na wzniesienie bez koniecznosci redukowania do 3 i z predkoscia >40 oslabiony.gif filtr gazu byl wymieniony jakies 1kkm temu a swiece max 2kkm temu, wtedy tez byly wymieniane kable WN, a regulacja byla jakis miesiac temu oslabiony.gif

Napisano

Mój znajomy, kiedyś powieział, że silnik w cc(700) jest jak Sherlok Holmes, wyczuwa wzniesienia zanim się zaczną, hehe.gifporażka

Co innego hmm.gif

Raczej żadko kłopoty, nawet w 700, ze spadkiem mocy pojawiają się nagle, bo akurat zrobiło się ciepło, przyjrzyj się silnikowi, coś musi być nieteges, skoro wymieniłeś to co pisałeś........to może zmień stację confused.gif

Napisano

> no niewiele chce od 7sety ale przynajmniej zeby poradzil sie wdrapac

> na wzniesienie bez koniecznosci redukowania do 3 i z predkoscia

> >40 filtr gazu byl wymieniony jakies 1kkm temu a swiece max

> 2kkm temu, wtedy tez byly wymieniane kable WN, a regulacja byla

> jakis miesiac temu

SPrawdz czy iskra nie spitala (ciemno i kukaj popryskaj spryskiwaczem żeby większyć efekt - nowe kable nie znaczą że dobre)

Spróbuj wywalic ODME - czy coś to daje

No i ciepłe powietrze w obudowie filtra spróbuj wywalić...

Napisano
  • Autor

> Mój znajomy, kiedyś powieział, że silnik w cc(700) jest jak Sherlok

> Holmes, wyczuwa wzniesienia zanim się zaczną, porażka

> Co innego

> Raczej żadko kłopoty, nawet w 700, ze spadkiem mocy pojawiają się

> nagle, bo akurat zrobiło się ciepło, przyjrzyj się silnikowi,

> coś musi być nieteges, skoro wymieniłeś to co pisałeś........to

> może zmień stację

wiec tak, ostatecznie problem zostal zdiagnozowany jako rura z kolektora ssacego, ktora spitolila ze swojego pierwotnego miejsca i w czasie gwaltownego przyspieszania, wali o karoserie , a ten waz idacy do filtra powietrza zostal w rezultacie skrecony i przygnieciony wobec czego powietrze nie dochodzi tam gdzie powinno, natomiast jego koncowka sie obluzowala i spada z filtra oslabiony.gif i pewnie dlatego silnik chodzi na gazie do momentu az sie rozgrzeje...choc teraz powinien lepiej chodzic bez cieplego powietrza sciana.gif , a to oink.gif szkoda ze kolejna wizyta na kanale bedzie jutro po 21 buu.gif bo jestem od rana w pracy pad.gif

Napisano

Ale generalnie gazownicy wypieprzają nawet termostat z filtra powietrza, właśnie coby za ciepłe powietrze nie zapobierał silnik, albo za dużo piwo.gif, albo nie kumam o so chosi

Napisano

> Ale generalnie gazownicy wypieprzają nawet termostat z filtra

> powietrza, właśnie coby za ciepłe powietrze nie zapobierał

> silnik, albo za dużo , albo nie kumam o so chosi

nom ja wypieprzyłem... A miałem efekt zapietej przyczepy i pomogło... każde lekarstwo jest dobre o ile działa...

Napisano

> Ale generalnie gazownicy wypieprzają nawet termostat z filtra

> powietrza, właśnie coby za ciepłe powietrze nie zapobierał

> silnik, albo za dużo , albo nie kumam o so chosi

Wyrzucają termostat z filtra bo w czasie nagrzewania się silnika są otwarte obydwa wloty powietrza (zimnego i ciepłego). Wtedy jest za małe podciśnienie na dolocie i głupieje dopływ gazu. Można go tylko dobrze wyregulować przy niezmiennych warunkach ssania. Niektórzy potrafią tak ztiuningować działanie termostatu że przełącza się skokowo (otwarty jest zawsze tylko jeden z dolotów powietrza).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.