Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do najlepiej zorientowanych -ScenicII

Featured Replies

Napisano

Witam sąsiadów smile.gif

Jestem kącikowiczem z IKA, ale wobec tego, że moja Astra skończyła eksploatację w rowie frown.gif musze kupić nowe auto.

Najbardziej interesuje mnie Scenic II z silnikiem 1,5 dCi (105 KM). Tyle, ze słyszałem wieeele złych opinii o samochodach Reanult. Ponieważ im nie wierzę, chciałbym zapytac Was, jako użytkowników Renaultów, jak to jest z awaryjnościa tych samochodów? I w ogóle jak wygląda awaryjność i usuwanie usterek u "francuzów".

jeśli mozecie mi coś powiedzieć ze swoich doświaczeń, będe bardzo wdzięczny.

Może nieługo mnie "przyjmiecie" do francowatych? smile.gif

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

> Witam sąsiadów

> Jestem kącikowiczem z IKA, ale wobec tego, że moja Astra skończyła

> eksploatację w rowie musze kupić nowe auto.

> Najbardziej interesuje mnie Scenic II z silnikiem 1,5 dCi (105 KM).

> Tyle, ze słyszałem wieeele złych opinii o samochodach Reanult.

> Ponieważ im nie wierzę, chciałbym zapytac Was, jako użytkowników

> Renaultów, jak to jest z awaryjnościa tych samochodów? I w ogóle

> jak wygląda awaryjność i usuwanie usterek u "francuzów".

> jeśli mozecie mi coś powiedzieć ze swoich doświaczeń, będe bardzo

> wdzięczny.

> Może nieługo mnie "przyjmiecie" do francowatych?

> Pozdrawiam serdecznie.

Witam!

Wprawdzie jeżdżę troszkę innym autkiem niż Scenic II z dieslem ale miałem do czynienia z Scenic I w benzynce.

Było to służbowe autko z zacnym przebiegiem 300000 km bez większych problemów.

Co do francuzów to opinii jest tyle ilu użytkowników od super negatywa po super pozytywa.

Aktualna Renówka którą ujeżdżam jest już 5 z kolei (łącznie z służbówkami) i ja mam tylko dobre doświadczenia. Psuje się tak samo jak każde inne autko no i zależy duuuużo od usera czy dba czy założenia bierze że to francuz to się będzie psuł więc go olewa.

Jednym z moich służbowych autek była Asterka I kombiak 1,4 (100000 km przebyliśmy razem) po niej zmieniłem pracę na inną i otrzymałem ww Scenica 1,6 i też 100000 km byliśmy razem (Scenic był starszy) awaryjność porównywalna.

To było oczywiście o benzyniaczkach.

Lepszy w Renówie jest komfort, ASO takie samo podejście, serwis zaprzyjażniony (wyspecjalizowany) 1/3 ceny ASO.

Zyczę duuużo km na pokładzie Scenica cool.gif

Ale

WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!!!

Napisano

> Tyle, ze słyszałem wieeele złych opinii o samochodach Reanult.

> Ponieważ im nie wierzę, chciałbym zapytac Was, jako użytkowników

> Renaultów, jak to jest z awaryjnościa tych samochodów? I w ogóle

> jak wygląda awaryjność i usuwanie usterek u "francuzów".

> jeśli mozecie mi coś powiedzieć ze swoich doświaczeń, będe bardzo

> wdzięczny.

Jak poprzednik wskazał dużo zależy od usera, ale też od egzemplarza. Jeździłem R25 2,1TD, teraz tylko czasami Renault Megane II mojej żony ale z benzynką 1,6 16V (oczywiście żona jeździ a ja oceniam i serwisuje). Jednak ponieważ jeżdżę od kilku lat do warsztatu specjalizującego się od 30 lat w Renaultach, to kilka uwag udało mi się zasłyszeć i podyskutować. Renault Laguna 1,5dci-najczęstsze awarie to łożyska skrzyni biegów. Jeśli chodzi o silniki to zwykle 3 lata jest spokój. Po tym czasie zaczynają się problemy z pompowtryskami (najprawdopodobniej jakość paliwa), no i głównie przestrzeganie zalecanych przeglądów wymiany rozrządu po 100tys km???? kiedy gwarancja producenta na pasek wynosi 60kkm, 80kkm to max przebiegu żeby się nie zdziwić. Żeby własciwie oceniać zużycie paska trzeba by montować licznik motogodzin jak w traktorze, bo jak przebieg się ma do ilości godzin pracy silnika jeśli stoi się wciąż w korkach confused.gif

Napisano
  • Autor

> Jak poprzednik wskazał dużo zależy od usera, ale też od egzemplarza.

Dzięki ok.gif

No własnie tak się nasłuchałem o reanult-ach, że złe, że awaryjne, ze złom... ale od ludzi, którzy nigdy nie mieli tego samochodu. Zawsze była to opinia "zasłyszana" Dlatego własnie zwróciłem się z pytaniem do Was, no i widzę, że nie jest tak źle...

Napisano

> Dzięki

> No własnie tak się nasłuchałem o reanult-ach, że złe, że awaryjne, ze

> złom... ale od ludzi, którzy nigdy nie mieli tego samochodu.

> Zawsze była to opinia "zasłyszana" Dlatego własnie zwróciłem się

> z pytaniem do Was, no i widzę, że nie jest tak źle...

Powiem ( napiszę ) tak:

Jeżdźę na myjnie i dosyć często sie tam spotykałemz facetem co przyjeżdżał a to Mesiem a to Basią a to VW - najwięcej i najczęściej.

Ja przyjeżdżałem tez różnymi ( Asterka, Panda, Laguna...) no i przez dłuższy czas przyjeżdżałem Scenikiem na co facet: " Jak się ten "francuz " sprawuje bo ja tom bym w życiu francuza a w szczególności Renówę nie kupił. Na co ja że Renóweczki są OK i że to jest moja służbowa z duuuużym przebiegiem .... i że naprawdę Renówki sa OK. Na co on że nigdy w życiu nie kupi Renówy. No i my pojechali.

Po zmianie autka na Safranke przyjeżdżam na myjnię a tu mój znajomy wysiada z Scenica ( 1,9 diesel) no i się witamy on mi gratulacje z okazji zakupu Safranki a ja go pytam czym przyjechał.

na co On:

Panie popsuły mnie się wszystkie auta (VW) i Basie mi podprowadzili no i pracownik se przywiózł tego Scenica no i mi pożyczył jak się nim przejechałem 2 i pół tysiąca to od niego odrazu to auto odkupiłem i juz innego nie chcę - miał Pan rację ze renówki to OK autka.

Napisano

A dlaczego 1,5 hmm.gif a nie 1,9 ok.gif

sam tkiego ujeżdżam na razie wszystko ok.gif zero problemów, a może na razie jest za młody ...

Napisano
  • Autor

> A dlaczego 1,5 a nie 1,9

> sam tkiego ujeżdżam na razie wszystko zero problemów, a może na

> razie jest za młody ...

Cena jest inna oslabiony.gif, a moment obrotowy 240 Nm powinien chyba wystarczyć.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.