Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o pomoc-Brava

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak: Jechałem sobie i wrzuciłe bieg z 2 na 3 i zazgrzytało mi strasznie wrzucając właśnie na 3. Szybko dałem luz ale przejechalem dalej i nie mogłem wrzucić już biegu! Pedał sprzęgła poszedł mi strasznie w górę i jak go wciskam to chodzi strasznie lekko. Na wyłączonym silniku biegi bez wciskania sprzęgła wchodzą. Jednak gdy odpalę auto i wcisnę sprzęgło to już żaden bieg nie chce wejść. Sprzęgło miałem wymienione pare miesiecy temu. Podpowiedzcie proszę co to może być??

z góry dziękuję.

Napisano

. Sprzęgło miałem wymienione pare

> miesiecy temu. Podpowiedzcie proszę co to może być??

W dalszym ciągu sprzęgło

Napisano

sprzęgło na bank

miałem dokładnie to samo 3 dni temu

ale już wszystko wymienione i śmiga jak złoto

Napisano

Nie bede sie wyrozniac... sprzeglo smile.gif

Napisano

ale moment moment

sprawdź najpierw czy linka sie nie zerwała

coby nie wymienić sprawnego sprzęgła

odkręć przy kolanku koło skrzyni i sprzawdź czy wyjdzie.

Napisano
  • Autor

Jak sprzęgło to nie wiem jak to mozliwe, że po paruset kilometrach znów poszło? A jeśli chodzi o linkę to też jest prawdopodobne bo zadziwiająco lekko wciśka sie teraz pedał i poszedł pedał bardzo w górę, ale na chłopski rozum gdyby poszła linka to by pedał został w podłodze prawda? Jak wciskam pedał to kolnako pod maską sie rusza. Chyba, że jak podpowiedział mi jeden kolega zerwała sie nie cała. Co o tym sądzicie?

Napisano

jak linka sie zerwie to pedał nie zanurkuje bo nie on nie wisi na samej lince , tak mi sie przynajmniej wydaje. Ale skoro kolanko sie rusza to nie jest to wina linki. Tzn jest małe prawdopodobnienstwo że sie gdzieś obluzowała albo naderwała, przez co zrobiła się dłuższa i nie odciąga sprzęgła.

generalnie jest tak że im bardziej zużyte jest sprzęgło tym wyżej jets pedał sprzęgła ( nówka powinna być mniej wiecej na poziomie pedału hamulca ). Ale sprzegło wcale nie musiało sie zużyć żeby auto stanęło - mogły popękać te sprężynki w tarczy. Wymieniałeś cały komplet z dociskiem i łożyskiem czy samo sprzegło?jakiej firmy?

Napisano
  • Autor

Sprzęgło wymieniłem 6 miesięcy temu. Jest to pełen komplet. Całe sprzęgło było wymienione na nowe firmy Valeo.Gdyby coś się działo ze sprzęgłem to ono powinno juz mi dawać sygnały wcześniej. A ono było na tip top. Leżało równo obok hamulca. Dzwoniłem teraz do mechanika i on też podpowiedział, że może zerwało się pare ścięgien w lince sprzęgła i to dlatego. Bo cholera sprzęgło po pół roku jazdy kaput? nowe? Trochę dziwne.

A co sadzicie o skrzyni biegów? może przez ten zgrzyt, że źle bieg wszedł coś się stało?albo przyczyna tego, że bieg źle wszedł było własnie naderwania sie linki?

Napisano

> Sprzęgło wymieniłem 6 miesięcy temu. Jest to pełen komplet. Całe

> sprzęgło było wymienione na nowe firmy Valeo.Gdyby coś się

> działo ze sprzęgłem to ono powinno juz mi dawać sygnały

> wcześniej. A ono było na tip top. Leżało równo obok hamulca.

> Dzwoniłem teraz do mechanika i on też podpowiedział, że może

> zerwało się pare ścięgien w lince sprzęgła i to dlatego. Bo

> cholera sprzęgło po pół roku jazdy kaput? nowe? Trochę dziwne.

> A co sadzicie o skrzyni biegów? może przez ten zgrzyt, że źle bieg

> wszedł coś się stało?albo przyczyna tego, że bieg źle wszedł

> było własnie naderwania sie linki?

Biegi zgrzytają bo niedokładnie albo wcale nie wysprzęgla.

Spróbój podkręcić linkę na dźwigni przy skrzyni (żeby sprawdzić czy nie jest to wina linki - naderwanie druciki i jej wydłuzenie.

Jezeli to nie da efektów to niestety kaszana w sprzęgle

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi smile.gif Mam nadzieję, że to tylko linka. Bo jak coś więcej to już kasy nie będę miał na naprawę. No ale co zrobić, to tylko auto i ma prawo się coś rozp......ić smile.gif

Napisano

jesli zaiste komplet Valeo to mało proawdopodobne żeby sie tak szybko zrąbał. Przynajmniej taka mam nadzieje bo założyłem wczoraj identyczne smile.gif

Sprzęgło może ale nie musi dawać znaków że sie psuje. Moje dawało ale wielu ludzi miało tak że raz nacisneli, chrupnęło i koniec. Daje znaki jeśli sie poprostu zużywa ale Twoje jeszcze nie zdążyło. Skrzynia raczej nie - to nie jest rzecz która sie ot tak spuje od jednego zgrzytnięcia, a poza tym zgrzyta bo sprzęgło nie działa:) Tak jak piszą powyżej - podkręć linkę na kolanku. Jeśli to nie linka to na bank sprzęgło - reklamuj je w razie czego

Napisano
  • Autor

W poniedziałek zabieram Brave do mechanika. Sprzęgło nie ma roku więc mam adzieję, że będzie reklamcja. Najprawdopodobniej spadła jakaś sprężyna z docisku. Bo gdyby to była linka i np. sie wyciągnęła czy naderwała to sprzęgło by poszło w podłogę, a nie w górę jak u mnie. Zrobiłem experyment - wyłączyłem silnik, wrzuciłem 2 i odpaliłem. Sprzęgło musiało działac bo nie szarpnał mi tylko odpalił noramnie. Udało mi się nawet na włączonym silniku wrzucić 1 ale to dopiero za którymś razem weszła ale weszła, puszczałem powoli sprzęgło i auto ruszyło. To musi chyba byc jednak coś z dociskiem. Sprzęgło jak policzyłem ma 9 miesięcy i mam nadzieję, że gwarancję mechanik mi uwzględni smile.gif

Napisano

no tak jak mówiłem na poczatku

te sprezynki to straszne duperele

może jedna felerna z nich pęknąć i nowe sprzęgło mówi papa

bez zadnego ostrzezenia. Lepiej nie rób takich eksperymentów ze skrzynią bo dopiero jej zaszkodzisz:)

Napisano
  • Autor

No już nie będę experymentował:) Ale jak by taka sprężynka poszła to juz całe sprzęgło do wymiany?

Napisano

> No już nie będę experymentował:) Ale jak by taka sprężynka poszła to

> juz całe sprzęgło do wymiany?

jesli nie ma wiekszych szkod

wystarczy wymienić samą tarcze

słoneczko i łożysko jesli mają rzeczywiście 9 miechów

to mogą zostac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.