Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dosyć ciekawy przypadek

Featured Replies

Napisano

Witam

Piszę tu po raz pierwszy i mam nadzieję że ktoś z Was mi pomoże. Otóż mam opla astrę 1,4 mpi (wielopunkt) - 82 KM. Gaz zakładany był jakieś 3-4 lata temu. Instalacja ? generacji ale emulator jest Stag 2L i krokowy też jest i jeszcze jakaś czarna puszeczka też jest.

277212519-astra-lpg.jpg

W moim silniku listwa elektrycznego sterowania wtryskami była oryginalnie (gdy nie było gazu) wpięta we wtryski - po prostu listwa z kablami wpięta wtyczkami w dół.

Gdy magicy zakładali gaz zrobili tam jakieś dodatkowe wtyczki i wypieli listwę położyli ją na boczku no i dodali wtyczki pewnie po to by wyłączać wtryski gdy auto pracuje na benz. Cały ten pajączek kablowy idzie do emulatora Stag 2L.

Jako że od pewnego czasu wyskakiwał mi błąd ukł. zapłonowego pod nazwą 84-zbyt niskie napięcie na 4 wtryskiwaczu postanowiłem się tym zająć. Auto często miało problem i na gazie i na benzynie - buczało i brakowało mu mocy.

Wczoraj wypiąłem tego super specjalnego pajączka kablowego który zrobili gazownicy i wpiąłem sterowanie wtryskami tak jak było to zrobione oryginalnie. Auto odżyło. Nie mogłem oczywiście sprawdzić przyspieszenia na gazie ale na benzynie było po prostu super - 13 sekund do setki czyli tak jak jest podane to fabrycznie.

Wróciłem więc do garażu i zamontowałem te objeścia gazowe tak jak były i znów na próbę. Próba też na benzynie. I powiem że jestem pewien że auto po zamontowaniu tych pseudo wyłączników wtrysków jeździ gorzej na benzynie. Znaczy jest wyczuwalna różnica między stanem z fabryki a stanem po montażu tych kabelków przez gazowników.

Nigdy wcześniej tego nie robiłem i naprawdę wielce się zdziwiłem że po montażu gazu może się coś pogorszyć na benzynie.

Kilka pytań:

1. czy jest to możliwe? choć jak napisałem czułem różnicę.

2. czy jest jakis sposób na poprawę tego stanu?

3. być może wtryski można wyłączyć jednym przewodem a nie takimi kombinacjami z każdym z osobna?

4. Może warto zainwestować parę złoty i zrobić to lepiej.

Z góry dziękuję za pomoc.

post-29549-14352472364843_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Piszę tu po raz pierwszy i mam nadzieję że ktoś z Was mi pomoże. Otóż

> mam opla astrę 1,4 mpi (wielopunkt) - 82 KM. Gaz zakładany był

> jakieś 3-4 lata temu. Instalacja ? generacji ale emulator jest

> Stag 2L i krokowy też jest i jeszcze jakaś czarna puszeczka też

> jest.

> W moim silniku listwa elektrycznego sterowania wtryskami była

> oryginalnie (gdy nie było gazu) wpięta we wtryski - po prostu

> listwa z kablami wpięta wtyczkami w dół.

> Gdy magicy zakładali gaz zrobili tam jakieś dodatkowe wtyczki i

> wypieli listwę położyli ją na boczku no i dodali wtyczki pewnie

> po to by wyłączać wtryski gdy auto pracuje na benz. Cały ten

> pajączek kablowy idzie do emulatora Stag 2L.

> Jako że od pewnego czasu wyskakiwał mi błąd ukł. zapłonowego pod

> nazwą 84-zbyt niskie napięcie na 4 wtryskiwaczu postanowiłem się

> tym zająć. Auto często miało problem i na gazie i na benzynie -

> buczało i brakowało mu mocy.

> Wczoraj wypiąłem tego super specjalnego pajączka kablowego który

> zrobili gazownicy i wpiąłem sterowanie wtryskami tak jak było to

> zrobione oryginalnie. Auto odżyło. Nie mogłem oczywiście

> sprawdzić przyspieszenia na gazie ale na benzynie było po prostu

> super - 13 sekund do setki czyli tak jak jest podane to

> fabrycznie.

> Wróciłem więc do garażu i zamontowałem te objeścia gazowe tak jak

> były i znów na próbę. Próba też na benzynie. I powiem że jestem

> pewien że auto po zamontowaniu tych pseudo wyłączników wtrysków

> jeździ gorzej na benzynie. Znaczy jest wyczuwalna różnica między

> stanem z fabryki a stanem po montażu tych kabelków przez

> gazowników.

> Nigdy wcześniej tego nie robiłem i naprawdę wielce się zdziwiłem że

> po montażu gazu może się coś pogorszyć na benzynie.

> Kilka pytań:

> 1. czy jest to możliwe? choć jak napisałem czułem różnicę.

> 2. czy jest jakis sposób na poprawę tego stanu?

> 3. być może wtryski można wyłączyć jednym przewodem a nie takimi

> kombinacjami z każdym z osobna?

> 4. Może warto zainwestować parę złoty i zrobić to lepiej.

> Z góry dziękuję za pomoc.

Witaj smile.gif

Z tego co widzę to na wężu masz śrubę czyli I generacja ale piszesz, e masz staga 2 l czyli sterownik więc jakby II gen, więc sam już nie wiem. Ale nie o tym.

Ja mam II gen i sterownik AL-700, dodatkowo gazownicy zamontowali emulator wtryskiwaczy (puszczeczka wielkosci paczki fajek), który po przełączeniu na gaz odłącza wtryskiwacze a do ECU puszcza bajer, ze niby dalej pracują zeby check się nie pojawił. Dodatkowo wiem, że regulowali kiedyś na przeglądzie na tym emulatorze wtrysków zdaje się czas nakładania się paliw, ale nie jestem pewny. Przy samych wtryskach nic nie grzebali, jest tak jak fabrycznie. Nie wiem co Ci poradzić bo srednio sie na tym znam, ale obawiam się, ze do wielopunktu taki emulator wtryskiwaczy jest potrzeby czy nawet niezbędny, a do Twojego staga nie wiem czy da się jakiś podpiąć. Kumpel wymienił kiedyś u siebie w X16SZ staga na AL700 i u niego emulator wtrysku nie był potrzebny a ma jednoupunkt.

Wiem, że to kosztuje, ale moze pomyślisz o zmianie kompa gazowego na jakiś porządny np. bingo S, albo AL700 ? Za staga pare złotych byś wziął pewnie. Taka zmiana z pewnoscią poprawiła by ogólnie bzykanie auta na gazie i usunęła te krzaki na benzynie.

Napisano

> Witam

acha, a co to jest ten przewód w osłonce idący z jednego z przewodów WN gdzieś do tyłu w okolice krokowca i przepustnicy ?

Ja tego nie mam hmm.gif

Napisano
  • Autor

> acha, a co to jest ten przewód w osłonce idący z jednego z przewodów

> WN gdzieś do tyłu w okolice krokowca i przepustnicy ?

> Ja tego nie mam

Ten kabel brał impulsy kiedyś i szedł właśnie do Stag 2L. Pajączek kablowy o którym pisze też idzie do tego Stag 2L.

No ciekawe czy rzeczywiście są tu magicy którzy coś zaradzą.

Napisano

> Ten kabel brał impulsy kiedyś i szedł właśnie do Stag 2L. Pajączek

> kablowy o którym pisze też idzie do tego Stag 2L.

> No ciekawe czy rzeczywiście są tu magicy którzy coś zaradzą.

Patrząc na schemat podłączenia Staga2L , nie widzę kabelka idącego do WN , ciekawi mnie co zrobiłeś z tym kabelkiem .Co do listwy bez emulatora silnik po przełączeniu na gaz będzie pracował na duch paliwach. Nie znam innego sposobu na oszukanie kompa samochodu jak tylko poprzez emulator. Twoje próby wykazały że trzeba wymienić emulator lub wtyczki nie stykają , kompa w miarę możliwości warto by pewnie też zmienić , ja miałem wcześniej AL.-700 i dobrze się sprawował , oczywiście z emulatorem wtrysków który jest oddzielnym układem .

- - - - - - - - - - - - - - -

Pozdrawiam Sławek

Nubira I sedan 1,6 99r. LPG Stag 200

Napisano
  • Autor

> Patrząc na schemat podłączenia Staga2L , nie widzę kabelka idącego

> do WN , ciekawi mnie co zrobiłeś z tym kabelkiem .Co do listwy

> bez emulatora silnik po przełączeniu na gaz będzie pracował na

> duch paliwach. Nie znam innego sposobu na oszukanie kompa

> samochodu jak tylko poprzez emulator. Twoje próby wykazały że

> trzeba wymienić emulator lub wtyczki nie stykają , kompa w

> miarę możliwości warto by pewnie też zmienić , ja miałem

> wcześniej AL.-700 i dobrze się sprawował , oczywiście z

> emulatorem wtrysków który jest oddzielnym układem .

> - - - - - - - - - - - - - - -

> Pozdrawiam Sławek

> Nubira I sedan 1,6 99r. LPG Stag 200

Kabelek oni przełożyli niedawno do DIS - cewki i już go nie widać. No właśnie jedni mówią że elmulator musi być a inni nazywają go kompem.

Na pudełku do którego idzie cała wiązka jest napisane emulator Stag 2L.

z tego staga wychodzi jeszcze inna wiązka która idzie do drugiego czarnego pudełeczka a z niego wychodzi sterowanie krokowym i zaworami na parowniku.

Mnie interesują wszystkie informacje bo tak sobie teraz myślę że jeśli bład - zbyt niskie napięcie na 4 wtrysku nie zniknie bo czyszczeniu styków to jestem pewien że to ten stag 2L jest felerny.

Jeśli rzeczywiście warto go zmienić na inny to na jaki i jakie przeróbki trzeba przeprowadzić na kabelkach aby było okej? Coś tam mi się obiło o uszy że są emulatory do których wprowadza się z komputera mapę zapłonów czy emulacji tylko jak to zrobić, jakiś przewód pewnie trzeba przygotować, mieć jakiś program itd...

proszę o pomoc...

Napisano
  • Autor

> Kabelek oni przełożyli niedawno do DIS - cewki i już go nie widać. No

> właśnie jedni mówią że elmulator musi być a inni nazywają go

> kompem.

> Na pudełku do którego idzie cała wiązka jest napisane emulator Stag

> 2L.

> z tego staga wychodzi jeszcze inna wiązka która idzie do drugiego

> czarnego pudełeczka a z niego wychodzi sterowanie krokowym i

> zaworami na parowniku.

> Mnie interesują wszystkie informacje bo tak sobie teraz myślę że

> jeśli bład - zbyt niskie napięcie na 4 wtrysku nie zniknie bo

> czyszczeniu styków to jestem pewien że to ten stag 2L jest

> felerny.

> Jeśli rzeczywiście warto go zmienić na inny to na jaki i jakie

> przeróbki trzeba przeprowadzić na kabelkach aby było okej? Coś

> tam mi się obiło o uszy że są emulatory do których wprowadza się

> z komputera mapę zapłonów czy emulacji tylko jak to zrobić,

> jakiś przewód pewnie trzeba przygotować, mieć jakiś program

> itd...

> proszę o pomoc...

Na allegro zauważyłem że są emulatory które mają nawet wtyczki europa. Najchętniej wymieniłbym wszystko. Nie wiem co ten jest warty ale zobaczcie:

http://www.allegro.pl/item116498003_emulator_4_cylindry_wtyki_europa.html

Napisano

o

> właśnie jedni mówią że elmulator musi być a inni nazywają go

> kompem.

Bo jedne kompy gazowe np. AL700 nie mają "w sobie" emulatora wtryskiwaczy a inne jak np. chyba bingo mają.

> Jeśli rzeczywiście warto go zmienić na inny to na jaki i jakie

> przeróbki trzeba przeprowadzić na kabelkach aby było okej?

wszyscy polecają bingo (do wielopunktu to będzie chyba Bingo S) albo Autronica AL700 (jest też już AL-800 ale chyba mało popularny na razie). Wklejam schemat podłączenia AL700 to będziesz wiedział jak to idzie. Nie ma tu co prawda naniesionego miejsca wpięcia emulatora wtryskiwaczy i sam chętnie się dowiem gdzie gaziarze go wpinają.

277214341-al700.jpg

post-36854-14352472368667_thumb.jpg

Napisano

Jak pisałem emulator to oddzielny układ , który dostaje zasilanie w momencie przełączenia na gaz i dopiero wtedy powinien mieć wpływ na wtryski i ECU. Znam jedynie AL.-700 z mojej wiedzy to dobra instalka , stabilna i dość prosta w programowaniu. Trzeba oczywiście mieć laptopa i kabelek , także emulator wtrysków do którego zasilanie można wziąć z cewki na reduktorze.

Miejsca podłączania są właściwie takie same jak i w starej oczywiście wszystko trzeba podpinać i LUTOWAĆ zgodnie ze schematem dostarczonym z nową instalką.

Przekładka zajmuje sporo czasu i wymaga pewnej wiedzy , jeżeli nie jesteś pewien swych umiejętności lub brak ci czasu , wal na kolana przed jakimś fachowcem , oby był dobry .

Pozdrawiam Sławek

Napisano
  • Autor

> Jak pisałem emulator to oddzielny układ , który dostaje zasilanie w

> momencie przełączenia na gaz i dopiero wtedy powinien mieć wpływ

> na wtryski i ECU. Znam jedynie AL.-700 z mojej wiedzy to dobra

> instalka , stabilna i dość prosta w programowaniu. Trzeba

> oczywiście mieć laptopa i kabelek , także emulator wtrysków do

> którego zasilanie można wziąć z cewki na reduktorze.

> Miejsca podłączania są właściwie takie same jak i w starej oczywiście

> wszystko trzeba podpinać i LUTOWAĆ zgodnie ze schematem

> dostarczonym z nową instalką.

> Przekładka zajmuje sporo czasu i wymaga pewnej wiedzy , jeżeli nie

> jesteś pewien swych umiejętności lub brak ci czasu , wal na

> kolana przed jakimś fachowcem , oby był dobry .

> Pozdrawiam Sławek

Chłopaku moje pytanie brzmi dlaczego ma wpływ na wtryski mimo że nie powinno?

nie musisz mi tłumaczyć działania całej instalacji II gen smile.gif

Napisano

Pisałem , albo wtyczki nie stykają , może właśnie na 4 cyl. , albo cały emulator jest zwalony.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Pozdrawiam Sławek

Napisano
  • Autor

> Pisałem , albo wtyczki nie stykają , może właśnie na 4 cyl. , albo

> cały emulator jest zwalony.

> Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

> Pozdrawiam Sławek

Jest jeszcze inna sprawa. Kody błędów w których mówi się o zbyt niskim lub zbyt wysokim napięciu mogą oznaczać że parametr czujnika może być powyżej lub poniżej wartości w normie. Na przykład gdy zdejmę rurkę od podciśnienia która dochodzi do kolektora dolotowego auto ma wyższe obroty a przy dłuższej jeździe pojawi się błąd 33 - czujnik ciśnienia w kolektorze - zbyt wysokie napięcie. Mimo że wogóle nie ingerujemy w układ elektryczny tylko w ilość powietrza w dolocie to i tak pojawia się komunikat że napięcie jest zbyt wysokie. Wydaje mi się że on to tak nazwali w fabryce ale tu nie chodzi o napięcie tylko o na przykład zbyt wysoki opór czujnika, czy inną wartość która podejdzie ponad górną lub dolną normę.

Napisano

Z tego co wiem to układ działa w ten sposób,że przy pracy na gazie kabelki z kompa benzynowego przełacza z wtrysków na emulator udający wtryski. Czyli albo to przełaczanie coś nie działa (nie wiem czy jest to w obudowie emulatora) albo co jest moim zdaniem bardziej prawdopodobne coś "klękło" w emulatorze i zamiast podłaczyć do "wirtualnego wtrysku zwiera do ,asy albo nie trzyma parametrów na emulowanym 4 wtryskiwaczu.

Na twoim miejscu jezeli widzisz jak to jest podłaczone, to zmiezrzyłbym napięcia które ida na komputer bnzynowy. Jezeli podczas parcy na gazie stgnał 4 wtryskiwacza znacząco rózni się od trzech pozostałych to ograniczmy usterkę do odcinka wtryskiwacze- wyjście z emulatora.

Druga kwestia to jak komputer reaguje na ten błąd (zmniejsza kąt zapłonu, koryguje dawki w pozostałych wtryskiwaczach, bróbuje skorygować dawkę 4 wtryskiwacza tabelą czas wtrysku-ilośc paliwa niewiem.gif)

Napisano

Witaj! Emulator nie "udaje" wtryskiwaczy!!! To tylko jego nazwa tak sugeruje. Ci co pisali inaczej - mylą się. Tak naprawdę "emulator" na czas pracy na LPG wpina za pomocą przekażników szeregowo z wtryskiwaczem benzynowym rezystor o wartości rezystancji wtryskiwacza, zwykle jest to 100 omów, ale czasem też 50 lub 33. Takie podłączenie powoduje, że prąd w obwodzie wtryskiwacza jest za mały, aby go włączyć, a jednocześnie ECU rozpoznaje, że wtryskiwacz jest podłączony.

Jestem pewien, że tak jest, bo rozebrałem taki emulator i wiem jak jest zbudowany i jak działa!!!

U ciebie zapewne jeden wtryskiwacz ma usterkę, bo pewnie jeden z przewodów się oderwał lub przekażnik uszkodzony wewnątrz emulatora i wtryskiwacz nie działa na benzynie, stąd błąd "za niskie napięcie na wtryskiwaczu" (bo brak napięcia!) i praca na 3 cylindrach i spadek mocy. Załączam schemat podłączenia emulatora STAG-EU4 lub STAG2-E4/1 do centralki STAG2-L. Sprawdź połączenia i znajdziesz błąd.

PS. STAG2-L to nie emulator wtrysków, jak niektórzy wyżej pisali, tylko "KONTROLER SONDY LAMBDA" czyli "komputer gazowy".

Pozdrawiam.

post-65098-14352472474874_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Witaj! Emulator nie "udaje" wtryskiwaczy!!! To tylko jego nazwa tak

> sugeruje. Ci co pisali inaczej - mylą się. Tak naprawdę

> "emulator" na czas pracy na LPG wpina za pomocą przekażników

> szeregowo z wtryskiwaczem benzynowym rezystor o wartości

> rezystancji wtryskiwacza, zwykle jest to 100 omów, ale czasem

> też 50 lub 33. Takie podłączenie powoduje, że prąd w obwodzie

> wtryskiwacza jest za mały, aby go włączyć, a jednocześnie ECU

> rozpoznaje, że wtryskiwacz jest podłączony.

> Jestem pewien, że tak jest, bo rozebrałem taki emulator i wiem jak

> jest zbudowany i jak działa!!!

> U ciebie zapewne jeden wtryskiwacz ma usterkę, bo pewnie jeden z

> przewodów się oderwał lub przekażnik uszkodzony wewnątrz

> emulatora i wtryskiwacz nie działa na benzynie, stąd błąd "za

> niskie napięcie na wtryskiwaczu" (bo brak napięcia!) i praca na

> 3 cylindrach i spadek mocy. Załączam schemat podłączenia

> emulatora STAG-EU4 lub STAG2-E4/1 sprawdź połączenia i

> znajdziesz błąd.

> PS. STAG2-L to nie emulator wtrysków tylko "KONTROLER SONDY LAMBDA"

> czyli "komputer gazowy".

> Pozdrawiam.

Wszystko ładnie pięknie ale auto chodzi na benzynie normalnie tylko trochę gorzej (wyczuwalnie gorzej) gdy wtryski przechodzą przez emulator E4. Gdy go wypiąłem i włożyłem listwę sterującą tak jak to było w fabryce to przyśpieszenie wzrosło znacząco. Spadek mocy nie jest taki jak na 3 cylidrowej pracy. Auto na biegu jałowym chodzi dobrze ale przy przyspieszaniu buczy i ma mniejszą moc.

Napisano

Odsyłam do załączonych schematów. Podłącz tak jak na schemacie, a będzie dobrze . Gazownicy czasem stosują uproszczenia, aby skrócić sobie czas i ograniczyć robotę, idą na łatwiznę.

Powtarzam - znam budowę emulatora, gdy jest wyłączony (benzyna), to tak jakby go nie było, przekażniki go odpinają od wtryskiwaczy, więc powinno byc tak samo, jak w oryginale, jeśli jest inaczej - to znasz już przyczyny !!!

277229696-Stag2-Liemulator.JPG

Pozdro.

post-65098-14352472477742_thumb.jpg

Napisano

> Witaj! Emulator nie "udaje" wtryskiwaczy!!! To tylko jego nazwa tak

> sugeruje. Ci co pisali inaczej - mylą się. Tak naprawdę

> "emulator" na czas pracy na LPG wpina za pomocą przekażników

> szeregowo z wtryskiwaczem benzynowym rezystor o wartości

> rezystancji wtryskiwacza, zwykle jest to 100 omów, ale czasem

> też 50 lub 33. Takie podłączenie powoduje, że prąd w obwodzie

> wtryskiwacza jest za mały, aby go włączyć, a jednocześnie ECU

> rozpoznaje, że wtryskiwacz jest podłączony.

Jesteś pewny, że szeregowo z wtryskiwaczami? Logika wskazywałaby, że do masy... Przecież może się zdażyć, że wtryskiwacz jednak się otworzy!

A w innych emulatorach też tak jest?

> Jestem pewien, że tak jest, bo rozebrałem taki emulator i wiem jak

> jest zbudowany i jak działa!!!

> U ciebie zapewne jeden wtryskiwacz ma usterkę, bo pewnie jeden z

> przewodów się oderwał lub przekażnik uszkodzony wewnątrz

> emulatora i wtryskiwacz nie działa na benzynie, stąd błąd "za

> niskie napięcie na wtryskiwaczu" (bo brak napięcia!) i praca na

> 3 cylindrach i spadek mocy. Załączam schemat podłączenia

> emulatora STAG-EU4 lub STAG2-E4/1 do centralki STAG2-L. Sprawdź

> połączenia i znajdziesz błąd.

> PS. STAG2-L to nie emulator wtrysków, jak niektórzy wyżej pisali,

> tylko "KONTROLER SONDY LAMBDA" czyli "komputer gazowy".

> Pozdrawiam.

Napisano

Napisałem wyraźnie, że rozebrałem mój emulator i widziałem na własne oczy - przekaźniki podłączają szeregowo rezystory do obwodów wtryskiwaczy. A zasada działania - gdzieś tu czytałem.

Dla mnie też było to dziwne. Wydawało mi się, że prościej będzie ZASTĄPIĆ wtryskiwacz rezystorem o odpowiedniej rezystancji. Ale pewnie nie stosuje sie tego, bo, być może, cewka wtryskiwacza nie jest "czystą" rezystancją, ma również indukcyjność i to "sprawdza" ECU. W konsekwencji ECU nie dałby się oszukać rezystorami i wykryłby uszkodzenie wtryskiwaczy i odmówił pracy.

Pozdrawiam.

Napisano

> Jesteś pewny, że szeregowo z wtryskiwaczami? Logika wskazywałaby, że

> do masy... Przecież może się zdażyć, że wtryskiwacz jednak się

> otworzy!

> A w innych emulatorach też tak jest?

> > Pozdrawiam.

też tak jest, master22221 dobrze gada

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.