Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy ze sprzegłem (linka?)

Featured Replies

Napisano

Trzy tygodnie temu podciągnąłem sobie linkę sprzęgła bo miałem problemy z wrzucaniem biegów i ledwo puszczałem pedał a autko już ruszało. Przez te 3 tygodnie wszystko było OK, a od wczoraj znowu to samo.

Śrubkę przesunąłem na lince o prawie centymetr, i nadal jest w tym samym miejscu - widać ślad i zawleczka przecież jest.

Zaraz znowu podciągnę, ale zastanawiam się co się stało?

Linka się kończy? Może się w ogóle linka rozciągać?

A może sprzęgło niedługo do wymiany? Ale to chyba inaczej się objawia?

Dzięki za wszelkie porady

Napisano

> Trzy tygodnie temu podciągnąłem sobie linkę sprzęgła bo miałem

> problemy z wrzucaniem biegów i ledwo puszczałem pedał a autko

> już ruszało. Przez te 3 tygodnie wszystko było OK, a od wczoraj

> znowu to samo.

> Śrubkę przesunąłem na lince o prawie centymetr, i nadal jest w tym

> samym miejscu - widać ślad i zawleczka przecież jest.

> Zaraz znowu podciągnę, ale zastanawiam się co się stało?

> Linka się kończy? Może się w ogóle linka rozciągać?

> A może sprzęgło niedługo do wymiany? Ale to chyba inaczej się

> objawia?

> Dzięki za wszelkie porady

Kolego w Astrze się nie reguluje sprzęgła! Reguluje sie tylko skok pedała , sprzęgło samo się reguluje w zależności zużycia. Różnica między wciśniętym a puszczonym pedałem mieżona od środka pedału do dolnej krawędzi kierownicy powinna wynosić od 126mn do 132mn. Z tego co piszesz to pomału kończy ci się tarcza sprzęgła!

Napisano
  • Autor

> Kolego w Astrze się nie reguluje sprzęgła! Reguluje sie tylko skok

> pedała , sprzęgło samo się reguluje w zależności zużycia.

> Różnica między wciśniętym a puszczonym pedałem mieżona od środka

> pedału do dolnej krawędzi kierownicy powinna wynosić od 126mn do

> 132mn. Z tego co piszesz to pomału kończy ci się tarcza

> sprzęgła!

A gdzie ja napisałem, że reguluję sprzęgło? Wiadomo o co chodzi. Regulowałem skok pedału sprzęgła, tak jak napisałeś (a wcześniej pan Etzold zlosnik.gif ) , była taka różnica.

Zastanawia mnie tylko dlaczego przez trzy tygodnie było OK i znowu jest źle, tarcza zużywa się tak szybko? Jakie są jeszcze objawy, że tarcza się kończy?

Napisano

> A gdzie ja napisałem, że reguluję sprzęgło? Wiadomo o co chodzi.

> Regulowałem skok pedału sprzęgła, tak jak napisałeś (a wcześniej

> pan Etzold ) , była taka różnica.

> Zastanawia mnie tylko dlaczego przez trzy tygodnie było OK i znowu

> jest źle, tarcza zużywa się tak szybko? Jakie są jeszcze objawy,

> że tarcza się kończy?

Pardą zwracam honor faktycznie nie piszesz o regulacji sprzęgła,ale ja tak to odebrałem.Linka nie może sama z siebie się wyciągać. W pedale linka ma luzu conajmniej ze 2 centymetry na te właśnie wycieranie się tarczy i tutaj się sama reguluje . Dziwi mnie fakt powrotu (ślad na gwincie) w te same miejsce grzyba. Może w nim gwint nie trzyma jak należy. Jak podciągniesz działasz większa siłą noga i gwint puszcza. To tylko stwerdzenie, ten grzybek przecież nie jest metalowy. confused.gif

Napisano
  • Autor

> Pardą zwracam honor faktycznie nie piszesz o regulacji sprzęgła,ale

> ja tak to odebrałem.Linka nie może sama z siebie się wyciągać. W

> pedale linka ma luzu conajmniej ze 2 centymetry na te właśnie

> wycieranie się tarczy i tutaj się sama reguluje . Dziwi mnie

> fakt powrotu (ślad na gwincie) w te same miejsce grzyba. Może w

> nim gwint nie trzyma jak należy. Jak podciągniesz działasz

> większa siłą noga i gwint puszcza. To tylko stwerdzenie, ten

> grzybek przecież nie jest metalowy.

Znowu mnie źle zrozumiałeś (albo ja tak piszę). Po śladzie na lince wnioskuję że ten grzybek jest w miejscu, w którym go zostawiłem PO wyregulowaniu czyli że mimo iż się nie przesunął, znowu mam problem z biegami.

Właśnie przed chwilą znowu wyregulowałem i jest OK. Nie wiem może jest tak gorąco że linka sie troszke rozciąga? palacz.gif

Ogólnie z jazdą nie ma problemu, sprzęgło nie ślizga jak już wrzucę bieg jest dobrze. Problem w tym, że czasami muszę użyć większej siły żeby wbic bieg.

Ale jak już napisałem przed chwilą wyregulowałem, przejechałem się i jest OK. Tylko ciekawe na jak długo?

Napisano

Witam!

Mam to samo, ze dwa tygodnie podkrecilem na lince i znowu jest przy desce. Nie mialem czasu i checi pogrzebac przy tym. Jutro lub w niedziele obejrze i jeszcze raz podciagne.

Sprzeglo dziala dobrze, dzisiaj znowu ciagalem na holu drugi samochod i nie czulem aby sie slizgalo.

Za pare dni wroce do tego tematu i opisze co mysle o tym. Ale bede na bierzaco obserwowal i mierzyl odleglosci od kierownicy.

Napisano

Witam!

Tak jak zapowiedzialem, wracam do tego tematu.

Wedlug mnie rozciagamy linke a dlaczego??

Regulowalem, a za chwile mialem tak samo przy podlodze.

Trzeba na kanale sprawdzic poduszki silnika, dwie osoby jedna za kolkiem a druga w kanale.

Silnik i oczywiscie skrzynia biegow, gdzie jest linka, powinne byc nieruchme, w tej samej odleglosci od karoserii, gdzie jest pedal sprzegla. Kazde szarpanie lub rzucanie silnikiem, wedlug mnie wydluza linke.

Czekam na za i przeciw tej teorii.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Czekam na za i przeciw tej teorii.

Znowu muszę podciągnąć linkę frown.gif Zauważyłem, że rano jest lepiej, a w południe gorzej. Może zależy to też od temperatury? Na wszelki wypadek kupię linkę, niech leży w bagażniku bedę się pewniej czuł na trasie smile.gif

Boję się tylko, że w najbliższym czasie do wymiany będzie tarcza i docisk sprzęgła.

Napisano

> Silnik i oczywiscie skrzynia biegow, gdzie jest linka, powinne byc

> nieruchme, w tej samej odleglosci od karoserii, gdzie jest pedal

> sprzegla. Kazde szarpanie lub rzucanie silnikiem, wedlug mnie

> wydluza linke.

Ja mialem zbyt dluga linke, wyregulowalem ja (jest skrocona na max) i jest lepiej, chociaz tez nie rewelacyjnie, sprzeglo łapie troche powyzej dechy. Co ciekawe, po skroceniu linki odezwalo mi sie łożysko oporowe sprzegla - zaczelo szumiec a potem popiskiwac przy wcisnietym pedale wiec niedlugo wymiana kompletnego sprzegla.

A co do poduszek... Poduszki pod silnikiem mam pewnie juz zjechane, bo troche drga na jalowym, troche trzepie przy gaszeniu silnika itp. Czy przy wciskaniu sprzegla silnik powinien byc idealnie nieruchomy?

Napisano

Miałem ten sam problem (ciągłe "skracanie" linki) i okazało się, że poprostu wygina się to ramię przy sprzęgle do którego zaczepiona jest linka

Napisano

witam,

ja z kolei mam taki problem ze za 1-2 i z 2-3 jak tak delikatnie szarpie to cos mi tak popiskuje z przerwami ale to jest calkowicie po puszczeniu sprzegla. co to moze byc? wczesniej myslalem ze to sprzeglo ale jak by tak bylo to na kazdym biegu bym tak mial i przy kazdym wcisnieciu? chyba sie nie myle?

wybieram sie do chorwacji za tydzien czy to moze byc cos powaznego?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.