Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak by tu naglosnic Doblo?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy ktos juz naglasnial taki bolid jak Fiat Doblo Cargo SX (2003 r) ? Potrzebuje zrobic cos takiego w mozliwie prosty, malo inwazyjny i malo widoczny sposob. Fabryczne miejsca na glosniki sa 2 - pierwsze w desce rozdzielczej (teraz sa tam jakies male glosniczki - do wywalenia), i drugie w drzwiach. W miejsca na desce chce zamontowac tweetery (i zapewne zwrotnice gdzies w tych okolicach upchne) i z tym problemu nie ma. Jest natomiast problem z drzwiami. Fabryka przewidziala montaz glosnikow do plastikow drzwi (hm, trudno sie mowi) ale w troche dziwny sposob. Sa bowiem 4 slupki rozlozone po srednicy 155mm (czyli do glosnikow 165) i dookola nich plastikowy "plotek". Calosc nieszczelna jak nie wiem co ale z tym bym sobie poradzil - uszczelnilbym i dotlumil matami i byloby ok. Klopot jednak w tym ze glosnik musialby byc bardzo plaski (ciezko mi dokladnie zmierzyc - moze 45-50mm przy magnesie o malej srednicy bo dodatkowo glosnik jest pod katem a plastik wklasly) bo jak nie to bedzie kolidowal z mechanizmem el. szyb. Skad wziasc taki glosnik 165mm? Zreszta nawet z 130mm bedzie problem. Myslalem zeby dorobic cos w rodzaju panelu mocowanego do plastiku ale ta droga moge zyskac moze z 5mm poza tym jest to troche zabawy a ja czasu w pracy nie mam zbyt wiele.

Na poczatku myslalem o glosnikach z kategorii cenowej 200-300zl/kpl. Czyli np. PowerBass BK5v2 black S6-C, Helix Blue 52mk2 lub 62mk2, ew. Sinuslive SL 130 lub 160. Z innych marek - jestem otwarty ale np. Signaty i Hertze odpadaja - bo je juz znam a chce poznac cos nowego zlosnik.gif

Tyle ze to wszystko teoria bo 165 maja zazwyczaj glebokosc montazowa 60mm czyli w zyciu nie wejda. Nawet ze 130mm bedzie ciezko gdyz wcale nie jestem pewien czy te 50mm (a szeroki magnes dodatkowo psuje sprawe) sie zmiesci. Moze ktos mi pomoze, naprowadzi. Moze sa jakies inne rozwiazania na ktore nie wpadlem? Moze sa jakies niezle glosniki z malymi magnesami np. neodymowymi? Albo jakies znosne glosniki "dedykowane" Pomozcie!

Aha, calosc bedzie pedzona z radia. W tej chwili jest jakis stary kaseciak Blaupunkta (2x10W shocked.gif) ale moze uda sie go wymienic.

Napisano

> Witam!

witam

kategoria płytkich głośników nie nalezy do najtńszych - niestety ...

z tego co ja miałem okazje słuchać to bardzo do gustu przypadł mi zestaw DLS PS6 - także jeśli CIe stać polecam gorąco - podobno jego następca DLS RS6A jest jeszcze lepszy - cena w okolichach 600zł do wyrwania

ok.gif

Napisano
  • Autor

> kategoria płytkich głośników nie nalezy do najtńszych - niestety ...

> z tego co ja miałem okazje słuchać to bardzo do gustu przypadł mi

> zestaw DLS PS6 - także jeśli CIe stać polecam gorąco - podobno

> jego następca DLS RS6A jest jeszcze lepszy - cena w okolichach

> 600zł do wyrwania

niestety, podane 300zl/kpl jest suma maksymalna. Poza tym cena musi byc normalna w sklepie, z faktura.

wynalazlem ciekawe Blaupunkty seria ODc - 160mm a glebokosc tylko 37.5mm! Niestety przestaly mi sie podobac jak zobaczylem ile kosztuja frown.gif

Jednak jestem nadal dobrej mysli, to sie musi dac zrobic!!!

Napisano

W sienie mocowanie jest podobne, a do szyby która wchodzi za głośnik pozostaje ok. 50mm, w tej chwili mam Philipsa TS-G1650, ale zastanawiam się nad:

http://www.allegro.pl/item115328753_nowy_zestaw_separowany_sinuslive_plytki_montaz.html

Tylko muszę gdzieśje namierzyć i jakiś odsłuch zrobic bo coś nie mam przekonania.

Napisano
  • Autor

> W sienie mocowanie jest podobne, a do szyby która wchodzi za głośnik

> pozostaje ok. 50mm

oj zgadza sie, jak ojcu montowalem glosniki w palio weekend (gms chyba 7500) to okazalo sie ze szyby przy probie otwarcia do konca proboja wypchnac glosnik albo zsuwaja przewody z konektorkow zlosnik.gif

> zastanawiam się nad:

http://www.allegro.pl/item115328753_nowy_zestaw_separowany_sinuslive_plytki_montaz.html

oooOOO!!! glosnik o takiej konstrukcji to by sie zmiescil.

> Tylko muszę gdzieśje namierzyć i jakiś odsłuch zrobic bo coś nie mam

> przekonania.

hm, mam podobne odczucia, szczegolnie ze zestaw jest zdaje sie 1.5 drozny a o tweeterze chodza opinie ze jest sredniawy.

Tymczasem wymyslilem jednak pewne rozwiazanie: redukcja na 130mm ale zmontowana z 2 pierscieni tak zeby glosnik przymocowany do niej wchodzil w glab tzn. w strone plastiku a nie drzwi. W ten sposob zyskam pare mm i nic nie musze pruc w aucie, tylko dorobic kilka pierscieni. Niestety w tym ukladzie musialbym zostac przy 130mm

update: w tej chwili mysle nad tymi wlasnie sinuslive (ale dokladny rysunek z wymiarami by mi sie przydal a nigdzie go nie ma!) albo Helix Blue 52mk2. Reszta odpadla, PB np. z tego powodu ze nigdzie nie ma dokladnych wymiarow.

Napisano

> update: w tej chwili mysle nad tymi wlasnie sinuslive (ale dokladny

> rysunek z wymiarami by mi sie przydal a nigdzie go nie ma!) albo

> Helix Blue 52mk2. Reszta odpadla, PB np. z tego powodu ze

> nigdzie nie ma dokladnych wymiarow.

No niestety, ja też przegrzebałem trochę stronek i nic konkretnego nie znalazłem.

Wyślij zapytanie do sprzedawcy może skan z pudła z wymiarami Ci @ (chyba powinny być jakieś wymiary na pudełku).

Jak je zamontujesz już wink.gif to podziel się spostrzeżeniami smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

dzis operacja zostala zakonczona, prawie caly dzien dlubalem ale udalo sie.

Koniec koncow wybralem SinusLive SL-F160 + tweetery Neo110 (na Allegro 269zl razem z przesylka). Myslalem jeszcze nad PB ale niestety moj mail do Essa z prosba o podanie wymiarow pozostal bez odpowiedzi, poza tym i tak bym raczej nie wzial "zwyklych" glosnikow (tzn. zwyklych pod wzgledem glebokosci zlosnik.gif), nawet 13cm, poniewaz sa one za glebokie i zeby nie wiem co zrobic nie da sie upchnac chyba ze na scisk (wyjalem ze swojego auta i przymierzalem Hertze EC 130).

SL-F160 sa faktycznie plaskie ale i one zmiescily sie niemal na styk. Nawet nie moglem dac pierscienia z uszczelka (chcialem je lepiej uszczelnic). Przykrecilem je wiec a nastepnie obkleilem szczelnie tasma PowerTape + mata bitumiczna.

Podlaczylem (pod staruszka Blaupunkta), pierwsze wrazenie - prawie nic nie slychac shocked.gif Basu brak, reszta tez jakas niespecjalna. Niestety te glosniki maja strasznie marna skutecznosc frown.gif (ale skad inaczej by miala sie wziasc moc RMS 100W, 140W peak lub 180W peak z filtrem HPF ?). Wyrwalem wiec ze swojego auta swoje radyjko JVC i podlaczylem. Efekt lepszy ale cudu nie bylo. Tragedii tez nie ale tak jakos to nie to, np. moje HZ ESK graja zauwazalnie lepiej (fakt ze jestem do nich przyzwyczajony jednak nie az tak zeby uwazac ze nic innego nie gra). Wywalilem wiec JVC i wrzucilem starego Pioneera KEH-5700 (albo jakos tak) ktory byl planowany jako zamiennik. I to polaczenie okazalo sie byc niezle. Brzmienie jest poprawne, glosnosc wystarczajaca. (co ciekawe mialem kiedys tego Pionka w swoim aucie i gral gorzej niz JVC - ot ciekawostka). Na razie wiec uznaje sprawe za zakonczona a glosnikom trzeba pozwolic sie wygrzac to moze ich poslucham uwazniej.

Robilem tez wczesniej krotkie proby w domu. Wychodzi na to ze w przypadku tego zestawu nie szkodzi tak bardzo fakt ze jest on 1.5 drozny. Woofer gra dosc spokojnie, miekko, nie meczy srednimi tonami a tweeter idzie od 5000Hz (zwrotka 2 rzedu).

I jeszcze garsc informacji (moze sie komus przydadza). Otoz w pudelku z wooferami SL-F160 sa tylko i wylacznie glosniki (swoja droga wyjatkowo lekkie i majace b. male pole rozproszenia - kineskopy slabo na nie reaguja), nie ma zadnych el. mocujacych, maskownic, kabli. Tweetery Neo 110 zas zawieraja 3 rozne opcje montazu, zwrotniczke, wkrety i metalowe blaszki-nakretki. Za to nie ma pudelka (??!!) Przynajmniej tak je dostalem z Allegro. Gwarancja (1 rok) i faktura sa.

Napisano

Twoja opinia zmusiła mnie do dokładnego pomierzenia miejsc w moim aucie i już wiem że spróbuję upchnąć coś o głębokości ok 58-62 a w tym wybór będę miał większy.

W Sienie od szyby do "końca 4 plastykowych podstawek pod głośnik" (nie wiem jak to się nazywa, ale napewno na tym głośnika nie przykręcę wink.gif ) mam dokładnie 55mm, a dodatkowe 10-12mm "wyciągnę" wycinając taki wewnętrzny pierścień w fabrycznej maskownicy głośnika (wersja HL ma takie owale śmieszne), nawet jak braknie mm to wywalę te orginalne maskownice i zrobię panel tylko na to półokrągłe fabryczne miejsce i dam orginalne maskownice z głośników. Tylko muszę gdzieś wtedy poszukać balsy w Katowicach bo z niczego twardszego nie będzie chciało mi się tego robić, oczywiście pierścień będzie mdf.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.