Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uwaga na zieloym.

Featured Replies

Napisano

Warto uważac na skrzyżowaniu pomimo zielonego światła.

W ramach jazdy oszczędnościowej powoli bez gazu dotaczałem się do skrzyzowania.

Wczesne godziny poranne, dzień wolny od pracy, nikogo stojącego na czerwonym, oprócz tych na lewoskręcie.

Jeszcze około 50m, zaświeca się zielone, więć dodaję gazu, przekraczam magiczne 50 km/h (przyznaję się bez bica, ale na Powst. Śl. koło pośredniaka aż się prosi aby docisnąć), kostka, i śmiałym ruchem chcę wjechać na krzyżówkę.

Słyszę lekko wyjącą syrenę. Chyba jednym "głośnikiem" wyła, bo naprawdę była ledwo słyszalna. Odruch bezwarunkowy upewnienia się, że jakiś Masztalski nie chce na czerwonym wjechać (bo jego szwagier całe życie tak i nic mu nie jest) i kątem oka dostrzegam z lewej błysk koguta. boje_sie.gif

Hamulec, pisk, kostka dodaje ślizgu, skręt kierownicą, popuszczenie hamulca, rzut na prawo, znowu noga o zderzak się opiera. (troszkę innaczej wyglądało, ale nie czas na opisywanie konkretnych czasów i sił nacisku)

Wolę wjechać w poprzeczną bokiem niż przodem w karetkę.

Serducho z żołądkiem w braterskim uścisku na ramieniu.

Kierowca karetki na całe swoje i moje szczęście przewidział, że na zielonym może wyskoczyć na pełnym gazie niczego nie spodziewający się kierowca i walić jak torpeda w jego Sprintera.

Wnioski:

*zielone nie daje prawa do dociskania gazu aż się oprze o zderzak aby szybciej.

*to, że nikogo nie ma przed tobą na pasie, to nie znaczy, że możesz gnać.

*radio ledwo brzdąkające pozwala usłyszeć "uszkodzoną" syrenę poj. uprzywilejowanego.

*Żałuję, że nie jeżdżę juz busem, bo wyżej siedząc można więcej zobaczyć co przed tobą (nie to samo co w polityce).

*pomimo przejechanych km i lat za kółkiem, dalej uczę się pokory.

Uważajcie na siebie.

20.GIF

Napisano

> Wnioski:

> *zielone nie daje prawa do dociskania gazu aż się oprze o zderzak aby

> szybciej.

> *to, że nikogo nie ma przed tobą na pasie, to nie znaczy, że możesz

> gnać.

> *radio ledwo brzdąkające pozwala usłyszeć "uszkodzoną" syrenę poj.

> uprzywilejowanego.

> *Żałuję, że nie jeżdżę juz busem, bo wyżej siedząc można więcej

> zobaczyć co przed tobą (nie to samo co w polityce).

> *pomimo przejechanych km i lat za kółkiem, dalej uczę się pokory.

> Uważajcie na siebie.

farciarz rotfl.gif

Napisano

e tam... ja mam takie skrzyzowanie gdzie nigdy nie wiadomo czy mozna wejsc/wjechac na zielonym bo jesczze jada wszyscy na czerwonym... mamy kamery i tak nikt sie nie przejmuje... ciekawe czemu??

Napisano

Oczywiście - człolwiek uczy sie całe życie. Poza tym jak najbardziej trzeba z ograniczonym zaufaniem podjeżdzać do skrzyżowań. Ale wydaje mi się że o co jak oco ale o sygnał dziwoekowy tzw. syreną kierowcy powinni zadbać.

W temacie pojazdów uprzywilijowanych wczoraj jechałem sobie za policyjnym radiowzem, który stawał sie uprzywilejowany na 50 m przed skrzyżowaniem a przestawał być 50m za nim. I takie praktyki stosowali dokad sięgałem wzrokiem - czyliż 3 może 4 skrzyżowania. Pomyślcie jaka oszczędność paliwa - nie trzeba hamować, ruszać - przyspieszać...

Napisano

" *pomimo przejechanych km i lat za kółkiem, dalej uczę się pokory. "

gratuluję trzeźwego podejścia do życia - mam nadzieję, że mi też tej pokory nogdy nie zabraknie

Napisano

pojazd uprzywilejowany nie ma prawa wjechać na czerwonym bez upewnienia się co do bezkolizyjnego przejazdu... czyli nie ma pierwszeństwa...

pare lat temu przy czymś takim wydachował radiowóz z komendantem, który jechał na jakąś pokazówkę...

kierowca zlekceważył czerowne i zaufał mocy syreny... wyleciał zza winkla i pieknym uderzeniem w srodkowy słupek został odesłany kilkanascie metrów dalej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.