Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CB w Bravie

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, przymierzam się do kupna i zastanawiam się nad lokalizacją radia w aucie, rodzajem anteny (stała vs magnes) i jej umiejscowieniem oraz miejscem przeciągnięcia kabli. Wiercenie dziur odpada. Którędy ciągniecie kabel do magnesówki, przytrzaskując go drzwiami nie odkształcę trwale uszczelki? Mile widziane wszelkie fotki i Wasze doświadczenia w kwestii użytkowania CB w Bravie wink.gif

Napisano

no czesc, na magnesowke to sie raczej nie nastawiaj, lipa, o polowe gdzies krotszy zasieg i dziwne swisty z magnesowki idą, wez normalna minimum 1,5 metra z konkretna cewką, co do zamocowania to kup uchwyt i przyczep na klape od bagaznika, masz tu foty z mojego Bravo, umiejscowienie radia tam gdzie mam jest bardzo wygodne ale mozna np tez przyczepic do tunela srodkowego po stronie pasazera na rowni z dzwignia zmiany biegow, ale daleko trzeba siegac...

antena.JPG

cbradio.JPG

Powodzenia! smile.gif

Napisano
  • Autor

> no czesc, na magnesowke to sie raczej nie nastawiaj, lipa, o polowe

> gdzies krotszy zasieg i dziwne swisty z magnesowki idą, wez

> normalna minimum 1,5 metra z konkretna cewką, co do zamocowania

> to kup uchwyt i przyczep na klape od bagaznika, masz tu foty z

> mojego Bravo,

Wierciłeś dziurę w klapie czy ten uchwyt to jakiś zacisk?

>umiejscowienie radia tam gdzie mam jest bardzo

> wygodne ale mozna np tez przyczepic do tunela srodkowego po

> stronie pasazera na rowni z dzwignia zmiany biegow, ale daleko

> trzeba siegac...

> Powodzenia!

dzięki waytogo.gif

Napisano

aha a miejsce przeciagniecia kabli to mozesz np w progu, tak mialem ale jakos lipa byla a teraz przelozylem wzdluz slupka pod uszczelka, pozniej pod podsufitowka az do klapy i na prawde jeszcze raz odradzam magnesowke mlot.gif

Napisano

Zależy jeszcze czy to CB radio bedzie Ci potrzebne bardzoooo. Ja np. biorę CB do auta jak gdzieś jadę dalej w trasę. Po swoim mieście nie zakładam. A jak już jadę to magnesówka na dach i to wszystko.A jak jeżdzisz często w trasę to może i załóż sobie normalna antenę ale wcale magnesówki nie odbiegają zasięgiem tak jak ktoś Ci napisał. Tylko, że musisz jechac do zestrojenia anteny czyli jak to będzie magnesówka np. to musisz określić gdzie będzie stała na aucie bo to jest ważne. Na mojej magnesówce na trasie dogadałem się na 30 km. Pozdrawiam.

Napisano

YY

Ja zem je spec łod CB i takie mam pytanie 30km na magnesowce? a jaka masz? ze taki ma zasięg ? confused.gif

Na alanku ml145 to łapne z 13-15km ale antenka 1 klasa !

Napisano

> no czesc, na magnesowke to sie raczej nie nastawiaj, lipa, o polowe

> gdzies krotszy zasieg i dziwne swisty z magnesowki idą, wez

> normalna minimum 1,5 metra z konkretna cewką, co do zamocowania

> to kup uchwyt i przyczep na klape od bagaznika, masz tu foty z

> mojego Bravo, umiejscowienie radia tam gdzie mam jest bardzo

> wygodne ale mozna np tez przyczepic do tunela srodkowego po

> stronie pasazera na rowni z dzwignia zmiany biegow, ale daleko

> trzeba siegac...

> Powodzenia!

coś ty sie czepił magnesówki .. to jest ta sama antena co z uchwytem .. palacz.gif tylko nie przykręcona do uchwyty a do magnesu ..

ja mam magnes i nie słyszę żadnych świstów niewiem.gif

a powiedz czy widzisz wyświetlacz w CB podczas jazdy .. i możesz bez problemu przejść na inne kanał ?? czy tylko biernie nasłuchujesz ..

ja mam zamontowane przy tunelu po stronie pasażera .. potem środkiem kabelek pod tylna kanapę i do przez bagażnik i tylną klapę i na dach ..

a od radyjka do lewarka zmiany biegów mam jakieś 15 cm .. nie mam problemu ze zmianą kanału jeden rzut oka i widze jak nastawione sa opkretła .... a gruszka wisi na lusterku ..

...ale ja mam maree to może jest inaczej . cfaniaczek.gif

Napisano

Moze z wygladu wg Ciebie magnesowka i stala antena to to samo, chodzi o mase i manesowki sa gowno warte, pojedz do jakis gosci co sie zajmuja CB i zapytaj sie pierwszego lepszego, a swisty to Ty wysylasz jadac z szybsza predkoscia. U mnie widac wyswietlacz super, zmieniam kanaly bez problemu i z gruchy tez moge zmienic.

Napisano

jezeli mowisz, ze na trasie dogadales sie z 30km... hehe.gif na magnesowce hahaha.gif to chyba masz zamontowan radio co ma 10W minimum na wyjsciu, a zasieg na magnesowce zawsze gorszy, Ciebie tez odsylam gdziekolwiek gdzie zajmuja sie CB i zapytaj sie kogokolwiek z tej nranzy... tuk.gif

Napisano

> Jak w temacie, przymierzam się do kupna i zastanawiam się nad

> lokalizacją radia w aucie, rodzajem anteny (stała vs magnes) i

> jej umiejscowieniem oraz miejscem przeciągnięcia kabli.

> Wiercenie dziur odpada. Którędy ciągniecie kabel do magnesówki,

> przytrzaskując go drzwiami nie odkształcę trwale uszczelki? Mile

> widziane wszelkie fotki i Wasze doświadczenia w kwestii

> użytkowania CB w Bravie

Najlepszym miejscem na antenę jest dziura centralnie w dachu,można też wykorzystać istniejącą dziurę po antenie UKF(trzeba tylko załatwić inną antenę do radia UKF-może być na ogrzewaniu tylnej szyby).

Ja mam jak na zdjęciach oraz dołączam dwie foto klubowicza.

post-48468-1435247253976_thumb.jpg

Napisano

Foto 2

post-48468-14352472540169_thumb.jpg

Napisano

Foto 3

post-48468-14352472540561_thumb.jpg

Napisano

Foto 4

post-48468-14352472540971_thumb.jpg

Napisano

Foto 5

post-48468-14352472541381_thumb.jpg

Napisano

Foto 6 nie moje

post-48468-14352472541723_thumb.jpg

Napisano

Foto 7 nie moje

post-48468-14352472542376_thumb.jpg

Napisano

> Moze z wygladu wg Ciebie magnesowka i stala antena to to samo, chodzi

..tak to to samo mówiąc o antenach a nie o protezach palacz.gif

bat jest ten sam tylko Ty wybierasz czy zamopntujesz go w magnesie czy w uchwycie na klapie .. efekt ten sam nadawania i odbioru jest tan sam palacz.gif

> o mase i manesowki sa gowno warte, pojedz do jakis gosci co sie

> zajmuja CB i zapytaj sie pierwszego lepszego, a swisty to Ty

> wysylasz jadac z szybsza predkoscia.

.... beksa.gifhahaha.gifhahaha.gif czyścisz mi monitor ..

U mnie widac wyswietlacz

> super, zmieniam kanaly bez problemu i z gruchy tez moge zmienic.

fakt ale pisałem że ja mam maree a w niej jest inna 4 tamienna kierownica .. i w moim przypadku jedno ramie zasłaniało by CB .. zlosnik.gif

tu sie zgodze ale co do anten NIE .. i znam to nie z opowiadania lecz z własnego doświadczenia .. palacz.gif

Napisano

Wsio zalezy od anten ale z doświadczenia i oczytania wiem ze magnes jest z lekka gorszy !

ale tez nie ma porowniania, bo jak ktos kupi najtanszy magnes i najtnasza stala to stala wygra!

kupujac bardzo dobra magnesowke np alan ml145 to np srednia stala antenka to ta sama jakosc, jednak magnesowka nie pobije nigdy dobrej anteny zamontowanej na stale !!! wiem z doswiadczenia !

Jezeli duzo sie bujasz autem po kraju itp to kup stala, jezeli sporadycznie np raz na 3 tygodnie gdzies sie ruszasz kupuj magnes !!! zawsze sciagniesz, ale jak juz to ML 145 smile.gif mmmmm ladnie cyka ! a radio np alanik 1001z podro

Napisano

> Wsio zalezy od anten ale z doświadczenia i oczytania wiem ze magnes

> jest z lekka gorszy !

> ale tez nie ma porowniania, bo jak ktos kupi najtanszy magnes i

> najtnasza stala to stala wygra!

> kupujac bardzo dobra magnesowke np alan ml145 to np srednia stala

> antenka to ta sama jakosc, jednak magnesowka nie pobije nigdy

> dobrej anteny zamontowanej na stale !!! wiem z doswiadczenia !

> Jezeli duzo sie bujasz autem po kraju itp to kup stala, jezeli

> sporadycznie np raz na 3 tygodnie gdzies sie ruszasz kupuj

> magnes !!! zawsze sciagniesz, ale jak juz to ML 145 mmmmm

> ladnie cyka ! a radio np alanik 1001z podro

chodzi Ci o Midlanda 1001z ??

Napisano

Ale popisy urządzasz. Ty widać tez się raczej nie znasz. Bo jak juz napisałem jak ktoś jeździ mało w trasy a chce mięc CB to nie potrzebuje stałej anteny, a jak ktoś jeździ sporo to zakłada sobie stałą antenę. Ja mam antenę Hustlera i na trasie dogadałem sie z gościem oddalonym ode mnie o około 27km!!Może poprostu masz kiepską antenę albo CB. Radzę sprawdzić. Ja nie narzekam na zasięg.

Napisano

> Ale popisy urządzasz. Ty widać tez się raczej nie znasz. Bo jak juz

> napisałem jak ktoś jeździ mało w trasy a chce mięc CB to nie

> potrzebuje stałej anteny, a jak ktoś jeździ sporo to zakłada

> sobie stałą antenę. Ja mam antenę Hustlera i na trasie dogadałem

> sie z gościem oddalonym ode mnie o około 27km!!Może poprostu

> masz kiepską antenę albo CB. Radzę sprawdzić. Ja nie narzekam na

> zasięg.

albo źle zestrojoną antenę np SWR na 5 zlosnik.gif

Napisano

> albo źle zestrojoną antenę np SWR na 5

Dokładnie. Po co takie podniecanie się kto ma lepszą. Ja mam Alana 100 plus i antenę hustlera (magnes) i działa i dogaduje się. Wiadomo, że na trasie jest inaczej i w mieście też.Może i zamontowałbym sobie stałą bo nie neguje tego, że jest lepsza i ma wiekszy zasięg ale nie chce mi się dziury w Bravce robić. A dogadanie się zależy również od propagacji powietrza dlatego raz jest lepiej a raz gorzej. Pozdrawiam i może sie kiedyś usłyszmy w CB smile.gif

Napisano

> Dokładnie. Po co takie podniecanie się kto ma lepszą. Ja mam Alana

> 100 plus i antenę hustlera (magnes) i działa i dogaduje się.

> Wiadomo, że na trasie jest inaczej i w mieście też.Może i

> zamontowałbym sobie stałą bo nie neguje tego, że jest lepsza i

> ma wiekszy zasięg ale nie chce mi się dziury w Bravce robić. A

> dogadanie się zależy również od propagacji powietrza dlatego raz

> jest lepiej a raz gorzej. Pozdrawiam i może sie kiedyś usłyszmy

> w CB

ale ja sie z tobą zgadzam 20.GIF pisze tylko o onanistach antenowych oslabiony.gif ...

chodzi mi oto że np .. TĄ .. antenę można zamontować zarówno na magnesie jak i na stałe i nie ma różnicy w nadawaniu i odbieraniu j..

... 20.GIF

Napisano

I ja również się z Tobą zgadzam 20.GIF . Jak by co to ogólny i wołaj doktora to zrobimy jakąś Colawkę cool.gif

Napisano

> I ja również się z Tobą zgadzam . Jak by co to ogólny i wołaj

> doktora to zrobimy jakąś Colawkę

woooo stary ... niewiem jak wielką musiał bym mieć antenę i jak wielki dopał byś mnie usłyszał z mych okolic ..

a jak będę wybierał się w twe strony to zapewne na Colawce się nie skończy .. cfaniaczek.gif ... 20.GIF

Napisano

Oczywiście chodziło mi o to jak byś był w moich stronach smile.gif Pojechałem już skrótem myślowym hehe. 3m się i szerokiej drogi bez policial.gif

Napisano

> U mnie to tak wyglada:

> http://img157.imageshack.us/img157/3781/1005993ah3.jpg

> http://img157.imageshack.us/img157/9592/1005994us5.jpg

> Realny zasieg to okolo 4 - 5 km i mi wystarcza pozdr

> Radio to Midland Alan 100 plus

radyjko mam identycznie zamontowane claps.gifok.gif .. i gruszkę przewiesiłem przez lusterko .. palacz.gif

Napisano

Kolego magnesówka zawsze bedzie i jest gorsza od stalej i chodzi tu glownie o mase, odsyłam np do lektur na temat BC jak sie dalej spierasz

Napisano

> dogadałem

> sie z gościem oddalonym ode mnie o około 27km!!Może poprostu

> masz kiepską antenę albo CB. Radzę sprawdzić. Ja nie narzekam na

> zasięg.

moze w super propagacji i jeszcze z jakiejs gorki, a SWR mam zestrojony idealnie, radze tez wiecej sie dowiedziec o CB a nie piszesz co uslyszales gdzies...

I nikt sie tu nie pdnieca kto ma lepsza tylko pytanie padlo jaka antena jest lepsza...

Pozdro

Napisano

Ale pisanie, że magnesówka to jest lipa i ma o połowę mniejszy zasięg też nie jest z Twojej strony szczytem wiedzy na ten temat. Pozostaje więc lektura.

Koniec tematu.

Napisano

Samo radio miałam zamontowane tak jak Marcino20 i było bardzo wygodnie,wcześniej było zamontowane w schowku,ale za dużo trzeba było się nagimnastykować,żeby cokolwiek zrobić.Antena (bat ok.150 cm) na podstawce magnesowej stała w tylnym lewym rogu dachu,kabel do wnętrza wchodził przez szparę między klapą bagażnika a dachem,a dalej przez słupek tylni,podsufitkę,słupek przedni.Z magnesu byłam bardzo zadowolona,zasięg anteny w porywach do 20km,nikt nie narzekał na świsty,gwizdy czy trzaski z mojej strony,ja też nic takiego nie słyszałam.Wcześniej tą samą antenę miałam zamontowaną w miejscu anteny radiowej i radio samochodowe też działało na antenie od CB-fajne rozwiązanie,ale uciążliwe jak musisz często zdejmować antenę (w przypadku tak wysokiej anteny musiałam ją często zdejmować lub kłaść na dachu przed wjazdem na wszelkie parkingi piętrowe/podziemne)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.