Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

We wtorek do warsztatu - czyli (!), stukania itp ciąg dalszy

Featured Replies

Napisano

Hejka,

Pisałem Wam wcześniej o wstepnych problemkach w mojej Bravce, Wstęp TU - dzisiaj byłem w warsztacie aby się umówić, wycenić, a w szególności wszystko posprawdzać co mi, a w zasadzie jej dolega.

1. Stukania Lewy - Przód

Do wymiany: Jakieś tylne tuleje wahacza (2 lub 4, nie pamiętam)

Robię 2 strony także do zapłaty: 120 + 80 robocizna

2. Rozrząd

Do wymiany: Pasek + Napinacz + Pompa

Koszt: 52 pasek, 167 rolka, 215 pompa, wymiana 100

3. Stukania z tyłu (i tu zong)

Do wymiany: 2 x amorki, 2 x zestaw naprawczy wahaczy tył

Amorki z tyłu miały wspólną pracę na 34% (osobno po czterdziści i pięćdziesiąt parę %)

Koszty: 112 x 2 amorki, i coś tam, razem tył 610,00

4. Wymiana Oleju + filterek

Jeździłem na Mobil1 - 0W/40 -

Koszt wymiany ok 200 zł z olejem i filtrem

Podsumowując przyjemność z jazdy będzie mnie kosztować:

ok 1700,00

Chyba muszę poszukać tańszego wykonawcy i tańszych cześci (te są warsztatowe i być może z 10% sie urwie)

Dodatkowo pisałem o problemie biegów. Pokatowałem go trochę zmianami w górę i w dół i po tych akcjach zaczęło się zgrzytanie:

Podczas wrzucania jedynki, wstecznego i tak jakby jeszcze bardziej ciezkawo wchodzą biegi.

Ja zaczynam myśleć o sprzęgle, bo przy tym przebiegu to chyba już czas na nie :-), a boję się myśleć o skrzyni.

Jak byscie mieli dobrego i trochę tańszego mechanika, który podjął by sie walki za mniejsze pieniądze i najlepiej od poniedziałku to będę wdzięczny za adresik (wawka i okolice).

Pozdro,

Napisano

Ceny części można sporo obniżyć, dużo więcej niż 10 %.

Jaki masz przebieg?

Napisano

Cześć

Mój poprzedni mechanik, prowadząc działalność gospodarczą zakładu mechanicznego, miał - jako stały klient - 40% zniżkę na chyba wszystkie części w InterCars-ie. Ponieważ jest uczciwy, to za części płaciło się tyle ile on musiał zapłacić. Wiem, że takie sytuacje zdarzają się rzadko, większość mechaników kupuje ze zniżką, a sprzedaje po normalnej cenie, biorąc resztę do kieszeni. Problem w tym, że znajomy zamknął warsztat i teraz oddaje do innego znajomego, który niestety nie ma takich możliwości.

Trzymaj się 20.GIF

Napisano

> 138,000

U mnie lada dzień wskoczy 130 kkm. Też jeździłem na Mobil 1,

ale teraz parę dni temu zmieniłem na bodajże Mobil Super (półsyntetyk).

Jakby ciszej silnik zaczął pracować.

Co do pozostałych czynności naprawczych.

W zeszłym tygodniu robiłem tylne wahacze (zestaw naprawczy) + wymiana prawy przód wahacz

+ jakieś tam dziwne przy drążkach + wymiana oleju + hamulce tył + płyn hamulcowy.

Wyszło mi wszystkiego coś około 1800 zł (przedni wahacz + zestaw naprawczy tył kupiłem sam).

Robiłem u Bołtowicza (ASO) na Ursynowie.

Napisano

> 138,000

Mnie sprzęgło wytrzymało 195 kkm, więc może jeszcze nie jest z nim tak źle.

Napisano
  • Autor

> Mnie sprzęgło wytrzymało 195 kkm, więc może jeszcze nie jest z nim tak źle.

Ale szczerze mówiąc nie wiem co bym wolał kosztowo, robić skrzynię czy robic sprzęgło.

Napisano
  • Autor

> ... Wyszło mi wszystkiego coś około 1800 zł

> Robiłem u Bołtowicza (ASO) na Ursynowie. ..

Też nie mało, ale jakby nie patrzeć ASO, a mnie tak policzyli w warsztacie NoASO

Napisano

> Też nie mało, ale jakby nie patrzeć ASO, a mnie tak policzyli w

> warsztacie NoASO

No niestety nie mało.

Parę dni po naprawie zaczęła świecić się kontrolka hamulców, zadzwoniłem

i człowiek powiedział, żeby natychmiast do nich przyjechać to sprawdzą.

Pojechałem, autko od razu na podnośnik, wycieków brak (zapomniałem napisać, że przewody hamulcowe przednie wymieniali).

Dolali płynu hamulcowego (moim zdaniem nie do końca odpowietrzyli) i finito. Nic nie płaciłem.

Tak więc na razie Bołtowicza będę polecał.

Napisano
  • Autor

Ja na razie mam za dużo do zrobienia i z ASO poszedł bym z torebeczkami, bo nawet nie torbami :-).

Za pardzo panikuje icon_eek.gif (pozostałość po nowych sam) i każde nawet małe stuknięcie doprowadza mnie do obsesji grinser006.gif

Napisano

> Ale szczerze mówiąc nie wiem co bym wolał kosztowo, robić skrzynię

> czy robic sprzęgło.

Mnie sprzęgło kosztowało 285 zł + kilka browarów. Robocizna własna. Znajomy mechanik chciał 150 za wymianę. Remont skrzyni chyba będzie droższy.

Napisano

> Hejka,

Hej!

> 1. Stukania Lewy - Przód

> Do wymiany: Jakieś tylne tuleje wahacza (2 lub 4, nie pamiętam)

> Robię 2 strony także do zapłaty: 120 + 80 robocizna

120 to chyba za komplet (4 szt.) silentbloków. Jeśli się na to zdecydujesz, to szukaj części firmy IMPERGOM - są np. w Inter-Cars

Wg większości tutaj nie warto wymianiać samych tulei, tylko wahacze w całości - 300 za dwie sztuki + własna wymiana.

> Koszty: 112 x 2 amorki

Dużo - poszukaj tańszych (Magnetti Marelli - Cofap) np. na allegro. .

Zestaw naprawczy od 45 PLN maks. do 80 PLN za stronę.

> 4. Wymiana Oleju + filterek

> Jeździłem na Mobil1 - 0W/40 -

> Koszt wymiany ok 200 zł z olejem i filtrem

> Chyba muszę poszukać tańszego wykonawcy i tańszych cześci

Zdecydowanie...

Napisano
  • Autor

Byłem na zakupach w IC i zakupiłem:

Sprzęgło Valeo - (nawet w ASO mi to dzisiaj powiedzieli, że to juz koniec, a byłem tam ukradkiem z prośba o sprawdzenie czemu mi warczy na wstecznym i 1 - Pan wsiadł poruszał i powiedział :-), cóż za fachowiec... yikes.gif )

Zapłaciłem: 306, ASO chciało 600, Warsztat 450.

Amorki tył: Magneti Marelli: po 61 zł (Warsztat chciał po 120)

Zestaw naprawczy wahacza Tył - 95 za sztukę x 2 (Warsztat chciał po 170 za stronę)

Tulei, poduszek na belkę i reszty nie kupuje, bo sie na tym nie znam, także zostawię to warsztatowi. (Co do wymiany całych wahaczy z przodu to postaram się to zrobic po wakacjach).

Acha, byłem dzisiaj w Auchanie i jest jakas promocyjka na Żarówki H1/55 (Xenon Gas) - może to kiedys obok gazu do ksenonków leżało ale wziąłem 2 komplety po 15,99. I o dziwo świeci na biało :-), tylko jakoś postojówki nie pasują. Czas więc odwiedzić allegro z Ledsami.

Do wtorku pozostało jeszcze 5 dni, a ja jeszcze nie mam całej kasiory dla warsztatowca... hehehe, najwyzej odpracuje podlewając trawniki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.