Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cykanie przy niskich obrotach

Featured Replies

Napisano

Miałem ostatnio regenerowaną głowicę (zapomniałem sprawdzić poziom oleju) + rozrząd.

Przy niskich obrotach, tak do 2000 w silniku słychać jakby delikatne stukanie zaworów. Gdzieś na forum wyczytałem żeby się tym nie przjemować, jednak wydaje mi się, że przed remontem tego nie było. Olać sprawę?

I jeszcze jedna kwestia:

Nigdy wcześniej nie sprawdzałem oleju - przez prawie 8 lat jeździł od przeglądu do przeglądu. Teraz, po reparacji głowicy, wziął mi już prawie 4 litry po przejechaniu 8 kkm. Mechanik powiedział, że się jeszcze wszystko układa i po wymianie oleju (za 2kkm) nie powinien brać więcej niż 1l na 5kkm. Niby nie jest przekroczona norma OPLA, ale wcześniej tyle nie brał. Nie ma nigdzie wycieku, dymu i rura wydechowa jest ok.

Czy ktoś też tak ma?

Ja przejechałem 190kkm bez dolewania oleju, a teraz sprawdzam co 500km.

Napisano

przytarłes ten silnik , naporawa samej głowicy dała to co dała , a wiec nie za wiele , trzeba było też pierscienie wymienic ,

Napisano
  • Autor

Niedawno byłem u tego mechanika wyżalić się w sprawie oleju (o cykaniu zapomniałem wspomnieć) i mruknął coś tam do siebie, że to mogą być pierścienie...

Czy wymiana pierścieni to kosztowna (i konieczna) zabawa?

Napisano

Troche zabawy jest , koszt pierscieni to chyba około 150 zł , ale też panewki tzreba wymienic jak jzu sie rozbierze silnik , a to około 90 żł kokbowodowe i 140 zł główne , sprawdzic też trzeba czy nie przytarła sie pompa oleju , jej wymiana na uzywaną dobrą to około 50 zł itd.

Napisano

Myśle ze to cykaja popychacze panweki grają przy o koło 2500-300 tyś jak silnik zchodzi z robotów.... u mnie po ręmącie starego silnika brał jakieś 0.3-0.5 na 1000km po jakiś 10 tyś brał już 1.5 na 1000 zeby.GIF dlatego nie bawiłem się tylko zmieniłem silnik

Napisano
  • Autor

Jak nie dotykam pedału gazu, to silnik chodzi cichutko - jak nowy. Podobnie na szybkich obrotach.

Czy to zmienia dignozę?

Napisano
  • Autor

Luźna była rolka napinająca pasek. Już jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.