Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaślepienie EGR w 16cnz, a spalenie gazu

Featured Replies

Napisano

No właśnie, zaślepiłem EGR-a (żaślepiłem, a nie wywaliłem) przewód podciśnienia też. Auto chyba lepiej przyspiesza, ale spalenia na gazie wzrosło mi o 2 litry na 100 km. Na benzynie nie wiem bo nie używam.

Napisano

> Auto chyba lepiej przyspiesza, ale spalenia na

> gazie wzrosło mi o 2 litry na 100 km.

Pewnie testowałeś jak poprawiła się dynamika i dawałeś po garach smile.gif Z doświadczeń kącikowych wynika, ze zaslepienie EGRa nie ma wpływu na zurzycie paliwa.

Napisano

> No właśnie, zaślepiłem EGR-a (żaślepiłem, a nie wywaliłem) przewód

> podciśnienia też. Auto chyba lepiej przyspiesza, ale spalenia na

> gazie wzrosło mi o 2 litry na 100 km. Na benzynie nie wiem bo

> nie używam.

=======================

Dobrze Lelek mówi.Ma wpływ ale na dynamike i lepiej silnik się "zbiera" na niskich obrotach.Mojemu silnikowi coś "odbiło" i pali 7 litrów z groszami gazu na 100 km.Wcześniej zjadał 8 litrów.

Napisano
  • Autor

Z

> doświadczeń kącikowych wynika, ze zaslepienie EGRa nie ma wpływu

> na zurzycie paliwa.

Paliwa, a LPG. Jeśli sprawdzałem dynamikę to co najwyżej na pierwszym baku. Myśle, że może mieć EGR coś wspólnego ze spaleniem. Czy zaślepie EGR nie powoduje, że jest mniej powietrza i wtedy więcej spala LPG?

Napisano

> Paliwa, a LPG.

A LPG to nie paliwo? wink.gif

> Czy zaślepie EGR nie powoduje, że jest mniej powietrza

Zaślepienie EGRa powoduje zlikwidowanie domieszki spalin w mieszance.

Napisano
  • Autor

> A LPG to nie paliwo?

> Zaślepienie EGRa powoduje zlikwidowanie domieszki spalin w mieszance.

Czyli co, zbieg okoliczności? Wcześniej na 100 km palił mi 8 litrów gazu, a teraz 10. Czy te upały mogą mieć wpływ?

Napisano

> Czyli co, zbieg okoliczności? Wcześniej na 100 km palił mi 8 litrów

> gazu, a teraz 10. Czy te upały mogą mieć wpływ?

zaślepiłeś i pewnie dynamiczniej zeździłeś i takie spalanie

Napisano

> Czyli co, zbieg okoliczności? Wcześniej na 100 km palił mi 8 litrów

> gazu, a teraz 10. Czy te upały mogą mieć wpływ?

Tak, zimne powietrze jest gęstsze i więcej go wchodzi w m3, gorące jest rzadsze i powoduje że silnik słabnie. Przez to możesz odruchowo dociskać bardziej przyśpiesznik - efektem czego rośnie spalanie.

Pozdr,

Grid

Napisano
  • Autor

Zaczynacie mi wmawiać, że szaleję na drodze, a zapominacie, że przed zaślepienim EGR palił dużo mniej. Piszę że chyba lepiej przyspiesza /a nie, że zmieniłem technikę jazdy/, a to oznacza , że nie muszę wciskać wiecej gazu. Zauważyłem też, że po dłuższej trasie na wolnym obrotach silnik jakby przygasał, bardzo nierówno chodzi, aż budą trzęsie. Jak codziennie jezdzę do pracy ok 6 km to na wolnych obrotach jest cichutko i chodzi równo. Jak niedawno wracałem z nadmorza ok 500 km to kupę razy mi zgasł po wrzuceniu na luz.

Napisano

> A LPG to nie paliwo?

hehe pewnie potraktowal to doslownie zeby.GIF

zaslepienie egr nie ma wplywu na spalanie ani paliwa ani lpg. sam przez to przechodzilem rok temu.

Napisano

> Jak niedawno wracałem z nadmorza ok 500 km to kupę razy mi zgasł po

> wrzuceniu na luz.

A to już zupełnie inna bajka. Co tydzień ktoś pisze o tym objawie na forum i zawsze pomaga poprawienie dolotu powietrza.

A co do objawów, które opisujesz. Nie jest istotne to, ze zaślepiłeś EGR tylko to jak to zrobiłeś. Może odwaliłeś kiszkę z uszczelnieniem i ciągnie ci lewe powietrze. Trzeba było zupełnie go wywalić i dać blachę zaślepke a nie bawić się w podkładki.

Look tu:

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Number=276608925

Napisano
  • Autor

> A co do objawów, które opisujesz. Nie jest istotne to, ze zaślepiłeś

> EGR tylko to jak to zrobiłeś. Może odwaliłeś kiszkę z

> uszczelnieniem i ciągnie ci lewe powietrze. Trzeba było zupełnie

> go wywalić i dać blachę zaślepke a nie bawić się w podkładki.

Zakładając, że masz rację (choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, egr jest sztywny i idealnie prosty (nie to co jakś wycinana blacha) więc docisk powienien być lepszy, to czy objawy są właśnie takie - zwiększenie spalania?

Napisano

> czy objawy są

> właśnie takie - zwiększenie spalania?

Nie wiem jaką masz instalację gazową i nie wiem jak to u ciebie jest robione ale może być tak, że przez lewe powietrze mieszanka się zubaża, sonda lambda wykrywa za duża ilość tlenu w spalinach co powoduje, że komputer zwiększa dawkę paliwa. Ale jakąkolwiek byśmy teorię nie wymyślili to i tak nie ma znaczenia bo ważne jest to pokazuje praktyka.

Wyjmij blaszkę i sprawdź spalanie. Możliwe, że to tylko zbieg okoliczności, że spalanie wzrosło po zaślepieniu. Przyczyna może być zupełnie inna.

Na forum kupa ludzi jeździ z zaślepionym EGRem lub wogóle bez niego i NIKT nie wspomina, że wzrosło mu spalanie. Sorry, ale 2 litry na 100 to spory wzrost, nietrudny do zauwazenia, więc z pewnością ktoś by się awanturował wink.gif

Napisano

> to po co montuja EGR, jezeli wszyscy go zaslepiaja?

Ekologia, kolego, ekologia... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.