Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po wymianie sprzegla....

Featured Replies

Napisano

Witam,

w mojej bravce po 115 km padlo sprzeglo..wymienilem na nowe Valeo..mam nadzieje ze te zrobi wiecej niz 115km i co sie ciekawego okazuje...jak odpale silnik to tak jakby cos brzeczalo....po czym jak wcisne sprzeglo to brzeczenie ustaje...slychac to oczywiscie tylko jak sie stoi,jestem pewny ze wczesniej tego brzeczenia nie mialem....no to z powrotem do mechanika i pytam skad to brzeczenie/dzwonieni???a on mowi ze tu musi skrzynia wydawac taki dzwiek, jak sie wciska sprzedlo to skrzynia przestaje pracowac i brzeczenie ustaje... ale on sprawdzam slyszl to i wszytsko niby jest ok w kazdym razie on nic na to nie moze poradzic...fajnie tylko ze zanim mi poszlo sprzeglo to silnik chodzil cichutko bez zadnego brzeczenia i nie wazne czy sprzeglo bylo wcisniete czy nie....co o tym sadzicie?czy ten mechanik przypadkiem czegos nie "zrobil tak jak powinnien" i tylko mnie sciemnia?

Napisano

rozumiem że wymieniałeś kompletne sprzęgło , łącznie z łożyskiem dociskowym ?,

bo zużyte też wydaje dźwięk , tyle że przypomina on bardziej szum albo terkotanie , a nie brzęczenie

Napisano

Ja mam taki szum i terkotanie jak puszczam sprzęgło na postoju...

Masz coś takiego samego czy to jakieś metaliczne brzęczenie?

Napisano
  • Autor

wymienione mialem kompletne sprzeglo, jeeli odpalam samochod z rana albo po dlugiej przerwie to na poczatku nic nie slychac, samochod chodzi cichutko..ale po pewnym czasie daje sie slychac brzeczenie...moze mozna to nazwac metalicznym podzwiekim, dzwiek ten nie jest jakis strasznie glosny ale jest dość slyszalny...w momencie kiedy wcisnie sie sprzedlo dzwiek ten sie wycisza....to samo dzieje sie w czasie jazdy tez mam wrazenie ze caly czas slychac ten posluch ktory zanika przy wcisnietym sprzegle...bylem jeszcze raz u mechanika i mowie ze przed wymiana tak nie bylo nic slychac...on na to ze wtedy moje sprzeglo chodzilo tez glosno i moglo ten dzwiek zaklocac teraz chodzi cichutko i dlatego to slysze...mechanik dalej twierdzi ze ten odglos to skrzynia i mowi ze nawet jak bym ja zrobil to nie wiadomo czy chodzila by cicho...i wedlug niego cos takiego ma co drugi samochod????

Napisano

Hmm .. wiesz co .. a może poprostu przy wymianie sprzęgła czegoś nie dokręcili ? Ja coś takiego przerabiałem w ojca samochodzie (citroen) na wolnych obrotach cos strasznie brzęczało, i to taki byl dzwiek oscylacyjny. Słuuugo szukalismy przyczyny az okazalo sie ze brzeczy klakson na wysiegniku. Po dolozeniu podkladki i dokręceniu problem zniknął. Może nie koniecznie brzęczenie jest związane z nowym sprzęgłem ?

Napisano
  • Autor

no a teraz kolejna nowość...sprzędlo po wciśnięciu do końca w momencie kiedy się je puszcza najpierw przez chwile nie odbija sie od razu tylko się kleszcczy, jak się je puści dalej to w koncu odbije dość mocno takze trzeba uważać na wolnych obrotach....bo albo zgaśnie albo szarpnie....takze jazda jest naprawde ciekawa...czy to jest tylko kwestia podciągnięcia linki?

Napisano

A może linka mówi dość? Czy wymieniałeś także linke?

Napisano
  • Autor

nie linka nie była wymieniana....ale czy to może mieć wpływ też na ten dzwięk o którym pisałem na początku?

Napisano

> ten dzwięk o którym pisałem na początku?

na dzwięk nie, ale za nie odbija to jest spore prawdopodobieństwo. Jeśli pedał sprzęgła cieżko pracuje to jest wina linki(zaczyna sie sypać).

Co do tego odgłosu to u mojego staruszka w Lublinku był podobny odgłos, mechanior stwierdził ze sprężyna w docisku jest słaba i wibruje. Nie wiem jak w BBM bo prawde mówiąc nie przyglądałem sie ich budowie jeszcze. Czeka mnie to za jakies 40 tysi.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.