Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgon silnika...?

Featured Replies

Napisano

Eeeeeh... az mi sie pisac nie chce... rece opadaja. Wczoraj pojechalem z moim serce.gif do Czech na weekend mielismy byc na caly ale cos mnie tknelo i wracalismy dzis. 4 km przed Klodzkiem sie zaczelo temperatura zaczela rosnaci przekroczyla 100 stopni, do tej pory wiazalem to z usterka termostatu bo nie przelaczal na duzy obieg, jakos na luzie doczlapalem sie do klodzka, wylaczylem autko, a gdy silniczek zupelnie ostygl zapalilem go. Zdziwil mnie brak ogrzewania, tak jakby garzewnica padla. Silniczek zaczal chodzic bez zarzutu po czym obroty delikatnie sie obnizaly a silnik jakby wyrywal, nagle obroty zaczely falowac a oglos zmienil sie w turkot, z wydechu polecial bialy dym... frown.gif Wylaczylem autko... Z tego co juz czytalem jest to prawdopodpobnie w najlepszym wypadku uszczelka pod glowica, w najgorszym pekniety cylinder lub glowica buu.gif Pytanko do ludzi dobrej woli z okolic... Moze wiecie kto sie podejmuje rozkrecania silniczka? No nic tylko beksa.gif

Napisano

Witam

Raczej stawiam jednak tylko na UPG więc głowa do góry i do mechanika z tym problemem.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Mam taka nadzieje... Choc wiem ze Isuzu bardzo lubia pekac frown.gif a moze ktos sie orientuje jaki jest koszt wymiany uszczelki pod glowica...? bo chyba przy okazji trzeba planowac glowice...?

Napisano

> Mam taka nadzieje... Choc wiem ze Isuzu bardzo lubia pekac a moze

> ktos sie orientuje jaki jest koszt wymiany uszczelki pod

> glowica...? bo chyba przy okazji trzeba planowac glowice...?

Planowac trzeba gdy jest nierowna a koszt planowania nie jest duzy. W poniedzialek rano napisze Ci ile chca za robote w TOS-ie tam jeszcze nie zdazyli nic spieprzyc znam kilku tanszych ale niestety zawiedli mnie juz wczesniej i nie dawalbym im takich powazych rzeczy do zrobienia.

A tam jezeli kupisz czesci to prawdopodobnie dostaniesz jakas gwarancje na wykonana usluge.

Napisano

> Eeeeeh... az mi sie pisac nie chce... rece opadaja. Wczoraj

> pojechalem z moim do Czech na weekend mielismy byc na caly ale

> cos mnie tknelo i wracalismy dzis. 4 km przed Klodzkiem sie

> zaczelo temperatura zaczela rosnaci przekroczyla 100 stopni, do

> tej pory wiazalem to z usterka termostatu bo nie przelaczal na

> duzy obieg, jakos na luzie doczlapalem sie do klodzka,

> wylaczylem autko, a gdy silniczek zupelnie ostygl zapalilem go.

> Zdziwil mnie brak ogrzewania, tak jakby garzewnica padla.

> Silniczek zaczal chodzic bez zarzutu po czym obroty delikatnie

> sie obnizaly a silnik jakby wyrywal, nagle obroty zaczely

> falowac a oglos zmienil sie w turkot, z wydechu polecial bialy

> dym... Wylaczylem autko... Z tego co juz czytalem jest to

> prawdopodpobnie w najlepszym wypadku uszczelka pod glowica, w

> najgorszym pekniety cylinder lub glowica Pytanko do ludzi

> dobrej woli z okolic... Moze wiecie kto sie podejmuje

> rozkrecania silniczka? No nic tylko

Jestes pewien ze to termostat sie przyczynil? Ile bylo wody (plynu chlo...)? Moze byl wyciek? Mi raz sie tylko zdarzylo ze z temperaturą wszedl na czerwone pole, bo mi woda uciekla przez dziure w chlodnicy. Ale widze ze w tym silniku początek przegrzania objawia sie tak samo, tzn. poczulem jak by delikatnie mocniej silnik drgal, poprostu dziwnie sie zachowywal, patrze a tu czerwone pole yikes.gif, wyłączyłem szybko silnik i w ten sposób go uratowałem. Dolalem wody, zapalilem i jest spoko. Ta cala akcja trwala doslownie 2 min od zapalenia. Tak szybko ten silnik sie nagrzewa do granicznej temp. bez wystarczającej ilosci chlodziwa (brakowalo ok 3 litrow).

Z temperaturą w isuzu trzeba bardzo uważać! 2 lata temu kupowalem pare mniej znaczących czesci do tego auta, od goscia ktoremu pekl blok w isuzu bo go przegrzal, jechal sobie w korku, bo myslal ze tak dojedzie powoli do domu. Tyle że wtedy blok do tego auta kosztowal tyle co teraz dwa takie silniki, no to astre sprzedal na czesci. Niech to bedzie przestroga dla wlascicieli isuzu. Od razu jak tylko temperatura podniesie sie powyrzej 95stopni wylączcie silnik. Nie ma: ze sie dojedzie! Zwracajcie uwage na temperature silnika. Te silniki są dosyc mocne i wytrzymale, ale nie na temperature.

Nie chce cie straszyc ale sprawdz tez blok.

Napisano
  • Autor

Chlodnice mam praktycznie nowa, kupowlem rok temu. Hmmm termostat z tego wzgledu ze rura na gorze ktora powinna byc wypelniona plynem przy chlodniczym przy zmienie obiegu na duzy, byla pusta i bez cisnienia... Mozna jakos sprawdzic czy blok nie pekl bez rozbierania silnika? Tego sie najbardziej obawiam... ze cus peklo, wtedy asterka pojdzie tez na czesci beksa.gif

Napisano

na alledrogo jest mnóstwo silników Isuzu w przyzwoitych cenach, więc nie wiem czy jest sens puszczać ją na części i męczarnia z szukaniem nowego auta

Napisano

> Bede wdzieczny za pomoc

Nie martw sie na zapas. Odezwij sie do mnie na gg w poniedzialek kilka minut po 8 to powinienem cos wiedziec o orientacyjnych kosztach.

I mozliwosciach dokladnego zdiagnozowania awarii.

Napisano
  • Autor

> na alledrogo jest mnóstwo silników Isuzu w przyzwoitych cenach, więc

> nie wiem czy jest sens puszczać ją na części i męczarnia z

> szukaniem nowego auta

no sprawdzalem... ceny oscyluja w granicach 2000zl yikes.gif a glowice kolo 1000 yikes.gif coz... w tej chwili mnie ta na przyjemnosc nie stac frown.gif

Napisano
  • Autor

> Nie martw sie na zapas. Odezwij sie do mnie na gg w poniedzialek

> kilka minut po 8 to powinienem cos wiedziec o orientacyjnych

> kosztach.

> I mozliwosciach dokladnego zdiagnozowania awarii.

Odezwe sie napewno!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.