Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierównomierna praca na wolnych obrotach - help

Featured Replies

Napisano

auto na wolnych obrotach gasło obroty spadały (wcześniej 900 obrotów) na 500. Przy jeździe wszystko ok. Byłem z tym u elektryka ten wziął autko na komputer i stwierdził że wszystko jest ok wykręcił przepustnice i przeczyścił bo stwierdził że był nagar. Teraz nie gaśnie ale na wolnych obrotach zdarza się że obroty nieznacznie spadają na 600 lub wzrastają na 1100. Czy ktoś może mi udzielić jakiejś pomocy. Lub tez wskazać dobrego mechanka z okręgu Rybnika (śląsk) co by mógł mi to zrobić do porządku. grinser006.gif

Napisano

Heh .. nie chcę Cie straszyć ale znalezienie przyczyny może być baaaardzo długotrwałe.

Zrób sobie na początek może reset kompa i zobacz czy się poprawi.

A jeździsz na lpg czy pb ? 1,2 to pewnie na pb.

Napisano

> Heh .. nie chcę Cie straszyć ale znalezienie przyczyny może być ...

Ja na szczęście nie mam z tym problemów (odpukać). Ale juz wiele wątków na tym forum i właśnie na ten temat było poruszanych. Czy to jakaś skaza BBM-ów?

Napisano
  • Autor

na bp śmigam. Obacnie nie gaśnie juz ale krew mnie zalewa taka jazda gdzie przed każdym skrzyżowaniem się patrze czy czasem nie zgaśnie i jak wyjade to nie stanie i ktoś we mnie nie klepnie. Jeśli mieliście ten problem i jakoś go wyleczyliście to proszę o pomoc.

Napisano

Witaj, ja tez tak miałem i kupiłem na alegro nowy silniczek krokowy (ok.70zł) niby objawy ustapiły ale za miesiąc znów obroty zaczęły wariować, więc dałem sobie spokój do momentu aż musiałem wymienić sponde lambda (wyszło na kompie przy okazji awari gazu) obroty są ok. i to była główna przyczyna pływania obrotów na biegu jałowym. Pozdrawiam

Napisano

Znam ten ból .. chociaż u mnie już to ustało.

U mnie było tak:

1. Nie zrobili mi autoadaptacji po wymianie pompy i komputer zglupial

2. Walnięta sonda lambda - mieszanka była zbyt bogata (komp wykrył po którymś tam resecie z kolei).

Teraz wydaje się że jest dużo lepiej - chociaz to wachnięcie w dól nadal się pojawia. Długo z tym walczyłem kombinując z różnymi rzeczami i prawdopodobnie wina leży po stronie korpusa przepustnicy .. ale czy tak jest naprawdę ?

Narazie auto mi nie gaśnie, mam nadzieje ze spalanie wróci do normy po wymianie lambdy, kultura pracy silnika jest całkiem dobra a te wachnięcia zdarzające się z żadka poprostu olałem.

Napisano
  • Autor

elektryl stwierdził po przeczyszczeniu przepustnicy ze jest ok i było dwa dni teraz znowu są wahnięcia nie gaśnie ale sie gibie. NA kompie wyszło ok pewnie elektryk jest dupiaty albo cos.

Napisano

> elektryl stwierdził po przeczyszczeniu przepustnicy ze jest ok i było

> dwa dni teraz znowu są wahnięcia nie gaśnie ale sie gibie. NA

> kompie wyszło ok pewnie elektryk jest dupiaty albo cos.

Nie koniecznie. Niestety bywa tak że czasami czujnik działa źle, ale nie dokońca podaje wadliwe informacje. Czasem dopiero o którymś tam restarcie kompa udaje się taki błąd złapać i zadziałać - tak było z moją lambdą, a znam też identyczny przypadek z czujnikiem ciśnienia w kolektorze w 1.2 (objawy takie jak u ciebie, a po restarcie kompa juz sie wogole nie udalo odpalic auta i trzeba bylo wymienic czujnik)

Napisano
  • Autor

czy gdzieś na śląsku jest ktoś kto umie to naprawić??

Czy we fiacie to sie znają na czymś takim. Autko nie jest już serwisowane i nie wiem jak oni takich traktują.

Napisano
  • Autor

Czy ktoś to miał i zlikwidował cołkowicie -co zrobił?

Napisano

> Czy ktoś to miał i zlikwidował cołkowicie -co zrobił?

Przeczytaj mój post, mi się to udało. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Więc tak dzwobniłem do jakiegoś eksperta mechanika i powiedział, że w bravo 1,2 nie ma silnika krokowego a zresztą przy 83000km to nie ma siły aby padł, sonda lambda odpada bo bym miał spalanie duże a mi pali niecałe 6l/100. Więc tylko nagar jest przyczyną tyle że nie wszyscy potrafią go dobrze poczyścić. Po poczyszczeniu autku należy solidnie dać po dupsku w czasie jazdy i niby wystarczy.

Napisano
  • Autor

acha po czyszczeniu przepustnicy wczoraj dostał po dupsku 170km/h i dziś praca silnika bez zarzutów 0 wachnięć i spadków obrotów. Zobaczymy jak sie będzie zachowywał dłużej no ale narazie jest poprawa.

Napisano

> acha po czyszczeniu przepustnicy wczoraj dostał po dupsku 170km/h i

> dziś praca silnika bez zarzutów 0 wachnięć i spadków obrotów.

> Zobaczymy jak sie będzie zachowywał dłużej no ale narazie jest

> poprawa.

No to Bracie tylko się cieszyć i do przodu, tylko ostrożnie! pozdrawiam

Napisano

> acha po czyszczeniu przepustnicy wczoraj dostał po dupsku 170km/h i

> dziś praca silnika bez zarzutów 0 wachnięć i spadków obrotów.

> Zobaczymy jak sie będzie zachowywał dłużej no ale narazie jest

> poprawa.

Wyczyść odmę, koniecznie drożny musi cieńszy koniec. Z uporem maniaka będę to powtarzał, ale to może być najprostsza przyczyna Twoich problemów. Miałem dokładnie to samo...

Napisano

Czy

> to jakaś skaza BBM-ów?

Skaza BBM 1,2 `99-00 popełniona przez Boscha, żeby było jasne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Czy ktoś to miał i zlikwidował cołkowicie -co zrobił?

Prawda jest taka, że bylekto tego Tobie, ani nie zdiagnozuje, ani nie naprawi, nawet większość ASO nie wie jak sobie z tym poradzić...

Ale to co możesz zrobić we własnym zakresie napisałem Ci wyżej. No i najlepiej nie odkręcaj krokowego (siłownika biegu jałowego wink.gif ) od przepustnicy, bo problemy dopiero mogą się zacząć. A jeżeli czyszczenie i reset parametrów nie pomogą to ostatecznie wymiana krokowca Cię czeka...

U mnie dwukrotnie w ciągu ok. 50 kkm miałem takie objawy jak Ty, i dwukrotnie odma w tym momencie była zalepiona syfem...

Napisano

> Przeczytaj mój post, mi się to udało. pozdrawiam

Ty masz zupełnie co innego. 1,2 to nie 1,6...

Napisano

> lol, nie potrafisz napisac tego wszystkiego w 1 poscie?

> napikowales tych postow...

coś Ci nie pasuje? bokser.gif

Napisano

miałem również ten problem

W ASO wykasowali błąd od sondy i falowanie oraz skaczące obroty ustały. Kilka tygodni po tym silnik dostał drgawek aż do dzisaj, na razie nie wiem co za przyczyna. Pomierzyłem cewke wyszly cuda.Zakładam również że sonda szwankuje już na dobre.

Pozdro

Napisano

Ha, dzisiaj obroty w moim 1.4 tez falowaly, w górę i w dół, nie chciał palić, gasł i takie tam, sytuację poprzedzała migająca og czasu do czasu marchewa, pojechałem i okazało się że to termostat. Teraz mój Fiatek hasa niczym kózka ;D

Napisano

> Ha, dzisiaj obroty w moim 1.4 tez falowaly, w górę i w dół, nie

> chciał palić, gasł i takie tam

obroty ci falowały przy uszkodzonym termostacie , a temperatura na wskaźniku nie ? smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.