Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nauka jazdy - zgroza mnie ogarnela

Featured Replies

Napisano

Przez okno czesto widuje ciekawa rzecz:

Kursanci z "L" na dachu ucza sie parkowac wsrod stojacych samochodow. Parkuje, odjezdza, przejezdza 100m i probuje w innym miejscu parkingowym. Przodem, tylem itd. Niczym na placu manewrowym. No i jakos nie zwracalem na to uwagi. Ale wczoraj z okna widzialem jak kobitka manewruje kolo mojego autka. Wlos mi sie zjezyl na widok tego co wyprawiala. Niby instruktor siedzial obok ale kilka razy o maly wlos nie przeorala mi autka.

Podejrzewam, ze nawet jakby lekko zahaczyla to instruktor kazalby jej spokojnie odjechac.

Kiedys jak ja uczeszczalem na kurs takich rzeczy uczyli na placu manewrowym a nie wsrod innych samochodow. Niby fajnie tak uczyc sie w prawdziwych warunkach drogowych ale zastanawiam sie ilu kierowcow w zwiazku z tym zobaczylo wgniecenia czy rysy na swoich samochodach. Brrrr...

Napisano

Ja ani jednego, a trochę tego było zeby.GIF

Napisano

I tak masz stalowe nerwy hehe.gifja juz bym zasowal po swoje autka i wial stamtad jak najdalej rotfl.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> I tak masz stalowe nerwy ja juz bym zasowal po swoje autka i wial

> stamtad jak najdalej

Polecialem na dol ale po nauce jazdy sladu juz nie bylo. Na szczescie nic mi nie zrobila zlosnik.gif

A przestawic autko to nie bardzo mam gdzie. Wszyscy parkuja przy ulicy wiec rysyko wszedzie takie samo. Niby moglbym z drugiej strony budynku w takiej malej slepej uliczce ale tam czesto ciezarowki podjezdzaja z towarem do marcpola wiec nie wiem co gorsze smile.gif

Napisano

Kolo mojego autka moga sie uczyc hehe.gif

Wole zeby sie na kursie z instruktorem uczyli parkowac, a nie dopiero po odebraniu PJ.

Napisano

u mnie z kolei jakis żul se kupil stara łade czy co to to jest (podobne do 125p) no i auto calymi dniami stoi na osiedlowym parkingu, a wlasciciel wraz z kolegami potrafia w nim przesiedziec caly dzien, pijac alkohol i ogolnie czasami robia burdel

stanalem raz kolo tego auta, bo akurat bylo wolne miejsce i blisko do klatki

mama zaniepokojona obserowala z okna sytuacje, az w koncu kazala mi isc przeparkowac samochod

pozniej jak wrocilem do domu, to mowila co sie dzialo jak mnie nie bylo, jak juz odjechalem

jakas baba z tego auta wyskoczyla nagle otwierajac drzwi na osciez, wiec pewnie mialbym drzwi wgniecione, a moze nawet ta babka swoim cialem wyrzadzilaby inne szkody :/ od tej pory stawiam auto jak najdalej od tej łady smile.gif

Napisano

Szczerze mówiąc serdecznie współczuję. Na szczęście u mnie nie ma takiej sytuacji,ale wiem,że niektóre supermarkety w 100-licy i w okolicy wywiesiły tablicę,zabrabniające wjazdu i ćwiczenia manewrów na swoich parkingach pojazdom nauki jazdy. Może spółdzielnia osiedlowa lub wspólnota mieszkańców mogła by wywiesić takie same tablicę informacyjne u was przed blokiem. Pewnie wszystko zależało by, kto jest faktycznym zarządcą drogi lub parkingu,bo u mnie właśnie wspólnota m.in. wywiesiła tablicę,że parking tylko dla mieszkańców itp. To już by się musiał wypowiedzieć jakiś spec, chyba od prawa administracyjnego...albo czegoś innego? zlosnik.gif

Napisano

Zgadzamy się ponosić ryzyko jazdy na ulicach, po ktorych jeżdżą L-ki. To normalne. Ale nauka parkowania jest w sumie groźniejsza na żywym organizmie. Szczególnie teraz (za moich czasów, parkowało się na placyku, do znudzenia, aż się cżłowiek nauczył). A teraz to faktycznie strach, jak taki człowiek, słaby jescze w te klocki, usiłuje się zmieścić w ciasnych miejscach przy hipermarkecie. Albo na ulicy. Może by te szkoły, stawiały na swoich placykach, ze 4 wraki po 100 zł i ludki by się uczyli koło nich parkować.

Napisano

>Może by te szkoły, stawiały na

> swoich placykach, ze 4 wraki po 100 zł i ludki by się uczyli

> koło nich parkować.

tylko że w mysl obowiazujących przepisów musieli by za nie płacic OC cfaniaczek.gif

Napisano

> tylko że w mysl obowiazujących przepisów musieli by za nie płacic OC

E icon_eek.gif no a za co?

OC płaci się chyba za sprawny zarejestrowany pojazd gotowy do ruchu, nie za nadwozie bez silnika postawione na cegłach zlosnik.gif

Napisano

Może by te szkoły, stawiały na

> swoich placykach, ze 4 wraki po 100 zł i ludki by się uczyli

> koło nich parkować.

Dobry pomysł,tylko kto go zrealizuję. smirk.gif Po drugie tak jak kolega wyżej zauważył,za wraki się nie płaci OC,jeszcze tego by brakowało,jak by wprowadzili płacenie OC za wraki,to myślę,że w Polsce trzymała by nas już tylko siła grawitacji. rotfl.gif A tak wogóle, to nie jest to wina szkół jazdy,tylko pewnych panów,którzy dla dobra ogółu,ustalili,że osoby biorące udział w kursach i egzaminach na PJ,będą nie tylko więcej musiały jeździć samochodem,ale też nauczyć się parkować obok naszych aut,dzięki czemu staną się odrazu świetnymi kierowcami,nie powodującymi wypadków,ani kolizji drogowych hahaha.gif A że mogą nam porozbijać przy tym samochody, no cóż to taki mały szczegół,w końcu nie robią tego na pewnej znanej ulicy w 100-licy,gdzie jest okrągły budynek, co go często pokazują w TV... cfaniaczek.gif

Napisano

Ja napewo bym wyszedł się przyglądać co się dzieje smile.gif

Napisano

> E no a za co?

> OC płaci się chyba za sprawny zarejestrowany pojazd gotowy do ruchu,

> nie za nadwozie bez silnika postawione na cegłach

Teoretycznie pojazdy wyrejestrowane to znajduja sie jedynie na szrotach, a pisząc swój post miałem na mysli wyeksploatowane, ale kompletne pojazdy nabyte za grosze w normalny "rynkowy" sposób.

Pewnie rzeczywiscie mozna by było pozyskac do takich celów wyrejestrowane auta ze szrotów, tylko jak zauwazył kolega wyzej, kto by to zrealizował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.