Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Huk w czasie jazdy. Krzywe opony?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po wymianie opon z zimowych na letnie w czasie jazdy jest słyszalny hałas. Wystarczy już 40km/h, a im szybciej tym głośniej.

Właśnie wymieniłem piasty w obu przednich kołach - 2x400zł + 120zł robocizna. Hałas nie zniknął.

Na podnośniku jak się zakręci kołem, to widać że cała opona jest powykrzywiana. Najbardziej prawy tył, ale reszta też odstaje od ideału. Mam Dunlopy SP Sport 01 kupione w zeszłym roku i przejechane 30kkm. Czy mam szansę na reklamację? Czy krzywe opony mogą powodować taki hałas?

Napisano

> opony mogą powodować taki hałas?

jak najbardziej!!

a co do reklamacji to bedą sie bronić ze źle przechowywane, i takie tam

a jak je przechowywałeś? zamieniałeś miejscami obracałeś były na kołach napompowane?

Ostatnio u ojca w mondeo szumiały strasznie, jakieś były takie wyząbkowane i szumiały strasznie. Wójaszek który ma wulkanizacje powiedział że trzeba je porządnie spalić cfaniaczek.gif

No to myk na boczną droge, zaciągnęłem ręczny, 1 gaz w podłoge, puszczam sprzęgło i devil.gifdevil.gifmlot.gifbananaevil.gifmlot.gif potem szybka zmiana na 2 i 3 .... uzbroj_zlo.gifbut.gif ... a gumy sie palą

a potem shhh.gifshhh.gifspineyes.gif i było ok nic już nie szumi a oponki równe palacz.gif

Napisano
  • Autor

Niestety były przechowywane u znajomego w garażu i nie wiem co z nimi się działo; wymieniam tylko opony - nie mam dodatkowych kół.

A ile czasu je paliłeś? Kilka sekund, minutę?

No i takie rozwiązanie załatwia tyko przednie opony (jeżeli w ogóle coś pomoże). Potem zamienić przód z tyłem i powtórzyć akcję?

Napisano

paliłem jakieś 10 sek potem sprawdzenie szumią dalej i tak zrobiłem ze 2 razy aż ustało ale moje wyby wyząbkowane bo była rozbita zbierzność a jak twoje sa jajowate krzywe jak piszesz to nic nie pommoże palenie chyba że sa ząbki, przejedź ręką po bierzniku i wyczuj czy są schodki

Napisano
  • Autor

No to kiepsko, bo cała struktura opony jest naruszona. Nie tam żeby była po spotkaniu z kilkoma krawężnikami, ale jak się kręci, to widać że bieżnik lekko się odchyla we wszystkie strony. Gdyby nie ta krzywizna, to oponki przetrwały by jeszcze kilka sezonów, w końcu z najniższej półki nie były...

Napisano

możliwe że źle były przechowywane i tak się dzieje.Opony przy leżakowaniu trzeba obracać io przekładać co jakiś czas.Gdyby były wyząbkowane to wulkanizator by ci o tym powiedział.Mi zwraca uwagę zawsze jak montuję Kormorany SnowPro i mówi żebym nie poprawiał wyważania bo opony sa kiepskie smile.gif Jeszcze jedno.Gdybys miał jajowate opony to chyba by jeszcze drgania jakiś doszły w jeździe.Wydaje mi się że możesz mieć tarcze hamulcowe do obejrzenia ew. wymiany i sprawdź sobie łożyska z przodu i z tyłu.

Napisano

Łożyska to on nawet wymieniał wink.gif

Napisano
  • Autor

> możliwe że źle były przechowywane i tak się dzieje.Opony przy

> leżakowaniu trzeba obracać io przekładać co jakiś czas.Gdyby

> były wyząbkowane to wulkanizator by ci o tym powiedział.Mi

> zwraca uwagę zawsze jak montuję Kormorany SnowPro i mówi żebym

> nie poprawiał wyważania bo opony sa kiepskie Jeszcze

> jedno.Gdybys miał jajowate opony to chyba by jeszcze drgania

> jakiś doszły w jeździe.Wydaje mi się że możesz mieć tarcze

> hamulcowe do obejrzenia ew. wymiany i sprawdź sobie łożyska z

> przodu i z tyłu.

Tarcze były wymieniane w zeszłym roku, a łożyska, ściślej całe piasty z ABSem - wczoraj. Większych drgań nie odczuwam.

Napisano

No to jedyne teraz wyjście zanim się wpędzisz w koszta to dorwać kogoś i podmienić koła z przodu na inne (bo pisałeś że nie masz zimówke na osobnych felgach) i sprawdzić jak i czy będzie hałasować.Jeśli nie to napewno opony.

Napisano

> Witam,

> Po wymianie opon z zimowych na letnie w czasie jazdy jest słyszalny

> hałas. Wystarczy już 40km/h, a im szybciej tym głośniej.

> Właśnie wymieniłem piasty w obu przednich kołach - 2x400zł + 120zł

> robocizna. Hałas nie zniknął.

> Na podnośniku jak się zakręci kołem, to widać że cała opona jest

> powykrzywiana. Najbardziej prawy tył, ale reszta też odstaje od

> ideału. Mam Dunlopy SP Sport 01 kupione w zeszłym roku i

> przejechane 30kkm. Czy mam szansę na reklamację? Czy krzywe

> opony mogą powodować taki hałas?

sprawdź czy czasem nie masz zamienionych stron , t.zn. lewa <---> prawa . Taka zamiana w oponach , które już po jednej stronie trochę jeździły będzie powodowała głośną pracę opon skromny.gif

Napisano

Powyginanie to jedno - sprawdz czy nie sa pozabkowane.. Ja tez tak mialem - zabkowaly sie z tylu w lato i halas pewnie rosl ale stopniowo i sie przyzwyczajalem widac. Pozniej na zime zamienilem na zimowki i bylo ciszej. Po zimie znowu letnie i wtedy sie zaczelo... huczenie straszne. Lepiej wyrzucic niz sie z tym meczyc. Przynajmniej ja sie chcialem troche pomeczyc - zalozylem te z tylu //pozabkowane// na przod i "palilem" gumy" ostra jazda zeby wyrownac ale efekt marny a auta szkoda. Zamienilem na nowe i jak reka odjal (podejrzewalem jeszcze lozyska ale sa ok). Taka rada na przyszlosc - jezeli przypadloscia auta jest "dziwne" zuzywanie opon - a moj tak ma mimo wielokrotnego super ustawiania geometrii ma tendencje do zabkowania z tylu - proponuje czesto zamieniac opony przod/tyl i pomaga - nawet zuzycie jest wtedy rowne

Pozdro -calv

Napisano
  • Autor

Dzięki za radę.

Dzisiaj byłem zareklamować opony. Gościu zdjął wszystkie i znalazł przyczynę: wygięte obie prawe felgi. Jakby krawężnik albo większa dziura. Poza tym ciśnienie było zbyt niskie. Efekt - wygięte i poząbkowane opony. Jedną felgę udało się wyprostować (w ruch poszedł młot), a drugą zamieniliśmy z kołem zapasowym. Następnie zaproponowałem gościowi spalenie opon, na co on przystał. Niestety to jest zawodowy rajdowiec i troszkę przecenił swoje umiejętności - Zobaczyłem pokaz kaskaderski od środka wink.gif

Po zakończeniu show okazało się, że ręczny zatrzymał skutecznie jedno koło - starła się w jednym miejscu jedna opona - teraz wali ostro. Na szczęście kolo okazał się w porządku - przyznał się do błędu i na jutro załatwi mi nowe używane opony (niby gratis). Te z przodu są już wyrównane. Jak na razie nic nie wziął. Zobaczymy jak się to skończy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.