Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu z zawieszenia wydobywają się dziwne stuki których nie potrafie zlokalizować,na ostatnim przeglądzie nic nie stwierdzili (wszystkie końcówki są ok. ) a stuki występują tylko przy wolnej jeżdzie po drobnych nierónościach.Czy to może być łożysko lub guma w mac-personie?

Napisano

> a stuki występują tylko przy wolnej jeżdzie po drobnych nierónościach.

Obstawiam łączniki stabilizatora, u siebie wymieniam regularnie co rok angryfire.gif

Napisano

> Od jakiegoś czasu z zawieszenia wydobywają się dziwne stuki których

> nie potrafie zlokalizować,na ostatnim przeglądzie nic nie

> stwierdzili (wszystkie końcówki są ok. ) a stuki występują

> tylko przy wolnej jeżdzie po drobnych nierónościach.Czy to może

> być łożysko lub guma w mac-personie?

umnie było tak samo wiec nowe amorki sprezyny wyjazd z warsztatu a tu puka nadal weiec powrut a tu luzna sruba na

łaczeniu drazka kierowniczego

wyjazd z warsztatu atu to samo wiec powrut i po ogledzinach okazało swie ze to jestpuszka czesc układu dolotowego umnie znajduje sie z prawej strony pod filtrem ale dojscie jest tylko jak zdejmiesz koło i nadkole bo od dołu brak dojscia

napisz jak zlokalizujesz usterke i jeszcze jedno zobacz czy niepekła ci sprezyna i nielezy w mieszku bo tez tak miałem

Napisano

Raczej pionowa tuleja na wchaczu.

--------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> Od jakiegoś czasu z zawieszenia wydobywają się dziwne stuki których

> nie potrafie zlokalizować,na ostatnim przeglądzie nic nie

> stwierdzili (wszystkie końcówki są ok. ) a stuki występują

> tylko przy wolnej jeżdzie po drobnych nierónościach.Czy to może

> być łożysko lub guma w mac-personie?

Witam!

Jakis czas temu byl ten temat, wlasnie stukanie przy dojezdzaniu do pasow na skrzyzowaniu gdzie jest tzn. mala tarka.

Boli mnie frown.gif bo wymienilem teleskopy orginaly gazowe przednie, (warsztat zarobil i jak znam zycie zalozy komus te moje) a one byly sprawne z tym ze juz 100k na liczniku. A stukaly lozyska, poduszka i pozostale gumy mimo takiego przebiegu jak nowe.

Wyszlo to po rozbiorce, przy wymianie amortyzatorow. Lozyska klekotaly w reku, wiadomo w czasie jazdy to bylo zwielokrotnione.

Napisano

U mnie też stukało, więc udałem się do warsztatu wymienić amorki i okazało się że poleciały łączniki stabilizatora, końcówki drążków i jakieś tuleje, wymieniłem też klocki i teraz wszystko ok! smile.gif

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Jakis czas temu byl ten temat, wlasnie stukanie przy dojezdzaniu do

> pasow na skrzyzowaniu gdzie jest tzn. mala tarka.

> Boli mnie bo wymienilem teleskopy orginaly gazowe przednie,

> (warsztat zarobil i jak znam zycie zalozy komus te moje) a one

> byly sprawne z tym ze juz 100k na liczniku. A stukaly lozyska,

> poduszka i pozostale gumy mimo takiego przebiegu jak nowe.

> Wyszlo to po rozbiorce, przy wymianie amortyzatorow. Lozyska

> klekotaly w reku, wiadomo w czasie jazdy to bylo

> zwielokrotnione.

będe musiał podjechać do lepszego mechanika jak naprawie dam znać

Napisano

> Witam!

> Jakis czas temu byl ten temat, wlasnie stukanie przy dojezdzaniu do

> pasow na skrzyzowaniu gdzie jest tzn. mala tarka.

> Boli mnie bo wymienilem teleskopy orginaly gazowe przednie,

> (warsztat zarobil i jak znam zycie zalozy komus te moje) a one

> byly sprawne z tym ze juz 100k na liczniku. A stukaly lozyska,

> poduszka i pozostale gumy mimo takiego przebiegu jak nowe.

> Wyszlo to po rozbiorce, przy wymianie amortyzatorow. Lozyska

> klekotaly w reku, wiadomo w czasie jazdy to bylo

> zwielokrotnione.

to troche zje...les, bo mi to jak cos w warsztacie wymieniaja to mowie zeby mi dali te czesci stare,bo dlaczego nie dosc ze na mnie zarobil to zarobi drugi raz na czesci, ktorej nawet nie kupil, spotkalem sie nawet ze jakies kolo gumowe do chyba citroena, wymienili, bo stare mialo jakis ubutek, zalali guma i wepchneli za kilka stow innemu, takie sa realia, bo w ASO kosytuje to ok 1000pln ! wiec zawsze zabieram moje czesci grinser006.gif

Napisano

> to troche zje...les, bo mi to jak cos w warsztacie wymieniaja to

> mowie zeby mi dali te czesci stare,bo dlaczego nie dosc ze na

> mnie zarobil to zarobi drugi raz na czesci, ktorej nawet nie

> kupil, spotkalem sie nawet ze jakies kolo gumowe do chyba

> citroena, wymienili, bo stare mialo jakis ubutek, zalali guma i

> wepchneli za kilka stow innemu, takie sa realia, bo w ASO

> kosytuje to ok 1000pln ! wiec zawsze zabieram moje czesci

Nie mam warunkow na trzymanie zlomu i nie zabieram starych czesci ktorych ja ponownie i tak bym nie zalozyl. Na nowe amorki mam gwarancje, a i koszt nie byl duzy za wymiane po 50zl za strone.

Do tego staram sie sam kupowac czesci aby nie zrobiono mnie w konia.

Napisano

moze koledze sie amortyzator od poduszki(chyba tak to sie nazywa to co jest pod maska auta) poluzowal ja tak mialem wlasnie do tego doszedlem dzisiaj trzeba sciagnac ta zaslepke z poduszki co jest pod maska i zobaczyc sprobowac dociagnac

Napisano

czy dobrze zrozumialem jak patrze na ta gumowa poduszke od amorka co ja widac po otwarciu maski, to trzeba ja zdjac? tzn moze srodek jej jest zaslepka? jakie ida klucze? moze to mi stuka bo wydaje mi sie ze w obydwu oslabiony.gif

Napisano

> czy dobrze zrozumialem jak patrze na ta gumowa poduszke od amorka co

> ja widac po otwarciu maski, to trzeba ja zdjac? tzn moze srodek

> jej jest zaslepka? jakie ida klucze? moze to mi stuka bo wydaje

> mi sie ze w obydwu

Wlasnie przez te pukania, wymienialem amorki. Po zdjeciu plastikow zakrywajacych, wsadzic palec dotykajac nakretke i bujac. Jesli beda luzy poczujesz. Przed wymiana w warsztacie dokrecili mi te nakretki, u mnie byly i zostaly te same orginalne nakretki na klucz nr 18. Z prawej poszlo okolo pol obrotu a z lewej troche mniej. Ale po paru dniach znowu pukanie i dopiero podczas wymiany okazalo sie ze to lozyska, wybralem warsztat niedaleko sklepu-hurtowni Opla. Oni sobie zrobili przerwe a ja z kapcia do sklepu frown.gif.

Napisano

ok jutro sprawdze co i jak mam nadzieje ze minie i to nie na kilka dni, w ostatecznosci mam przeglad w polowie wrzesnia, to na szarpaku wyjdzie co jest nie tak, a daleko ostatnio nie jezdze, tylko na dzialke i spowrotem grinser006.gif

i wlasnie przydalo sie zdjecie kolegi z dzialu technika grinser006.gif

277305428-05.jpg

chodzi o ta srube w srodku gumowej poduszki ?

post-31684-14352472901089_thumb.jpg

Napisano

tak dokladnie o ta srube ona jest na klucz 18 u mnie ona poszla o jakies 3 obroty ale stuki mialem juz straszne

Napisano

Ja jakieś dwa tygodnie temu też wymieniłem amorki + łożyska + poduszki i niektóre dolegliwości zawieszenia ustąpiły. Natomiast nadal słychać taki klekot przy wolnej jeździe i skręcaniu np. na bruku. Wydaje mi się że to chałąsuje przekładnia kierownicza(w miejscu gdzie się łączy z drążkami kierowniczymi). Czy ktoś już się z tym spotkał?

Napisano

ale jak to sie moze wydawac ? przeciez jak jedziesz to nie masz osoby pod maska ktora by sie przysluchiwala, wiem przeczucie mozna miec, tylko czasami sie pol auta wymieni i bedzie dalej qpa smirk.gif hmm moim zdaniem najlepiej takie rzeczy na szarpaku sprawdzic, a jesli chodzi o to co mowisz, to moze to maglownica juz jest zuzyta i nalezaloby ja albo oddac do regeneracji albo zaopatrzyc sie w jakas dobra uzywke, a z tego co kojarze to chyba masz na mysli takie gumowe laczniki o ksztalcie okregu? hmm moze to to tylko jak to sprawdzic cfaniaczek.gif

Napisano

Jak tam jest luz to go wyczujesz chwytając za drążek przy kolumnie i ruszająć go dół-góra ( wyrabia się tam taka plastykowa podkładka ślizgowa).

-----------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

u mnie niestety te sruby pod zaslepkami w poduszkach nie poszly ani milimetr oslabiony.gif a i jeszcze u mnie nie ma na imbus tych srub w srodku tylko jest koncowka ktora jest jak klucz imbusowy, tzn trzeba miec klucz pt "odwrócony imbus" cool.gif hm no nie wiem co to moze byc, co tam jeszcze szlag trafia w tej kolumnie macphersona czy jak sie to pisze grinser006.gif

Napisano

> u mnie niestety te sruby pod zaslepkami w poduszkach nie poszly ani

> milimetr a i jeszcze u mnie nie ma na imbus tych srub w srodku

> tylko jest koncowka ktora jest jak klucz imbusowy, tzn trzeba

> miec klucz pt "odwrócony imbus" hm no nie wiem co to moze byc,

> co tam jeszcze szlag trafia w tej kolumnie macphersona czy jak

> sie to pisze

Ten odwrocony imbus trzeba przytrzymac plaskim kluczem, ale skoro piszesz ze sruby nie poszly ani milimetr to tylko rozebranie odpowie na pytanie co poszlo. To taka sama cena jak za wymiane amorkow.

U mnie jak dokrecali te sruby nie musieli przytrzymywac, dopiero przy wymianie amorkow popuscil przed wyjeciem mcphersonow uzywajac fajkowa 18 i plaski klucz. Jaki, nie wiem??

Napisano

> Może końcówki drążków kierowniczych.

Przeciez wyraznie napisal ze na przegladzie sprawdzili i koncowki OK.

Czytac dokladnie smile.gif.

Napisano

> Może końcówki drążków kierowniczych.

to chyba nie koncowki, tak mi sie wydaje, bo ja na postoju nacskam na przod i do pukanie z amorkow raczej dochodzi oslabiony.gif za miesiac bedzie przeglad to sie okaze, ale amorki tak czy inaczej kiedys wymienic trzeba grinser006.gif tylko chce sie dowiedziec co to dokladnie tak stuka, a jezdze malo, glownie po miescie wiec wytrzymam do tego czasu grinser006.gif

aha i jeszcze mi sie przypomnialo, te poduszki od amorkow to juz mam tak popekane ze hej , niedlugo to chyba gora odpadnie a reszta sila woli zostanie alien.gif

Napisano

> to chyba nie koncowki, tak mi sie wydaje, bo ja na postoju nacskam na

> przod i do pukanie z amorkow raczej dochodzi za miesiac bedzie

> przeglad to sie okaze, ale amorki tak czy inaczej kiedys

> wymienic trzeba tylko chce sie dowiedziec co to dokladnie tak

> stuka, a jezdze malo, glownie po miescie wiec wytrzymam do tego

> czasu

> aha i jeszcze mi sie przypomnialo, te poduszki od amorkow to juz mam

> tak popekane ze hej , niedlugo to chyba gora odpadnie a reszta

> sila woli zostanie

No to aby ci amorek nie wyskoczyl do gory, bo beda wieksze koszty. Nie tylko mechanik a dojdzie blacharz.

Napisano

> No to aby ci amorek nie wyskoczyl do gory, bo beda wieksze koszty.

> Nie tylko mechanik a dojdzie blacharz.

moze tak byc grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.