Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

slizgajace sie sprzeglo?

Featured Replies

Napisano

testowalem dzis rano nowy przeplywomierz - autko zbiera sie duzo lepiej, nie ma dziur ale ak przy ok. 3000 obrotow zaczyna mi sie uslizgiwac sprzeglo frown.gif przebieg 90kkm i brak czipa... czy to sie daje jakos regulowac czy juz tylko wymiana? wlasnie mi mechanik uszczelnial skrzynie moze cos napsocil przy okazji?

Napisano

> testowalem dzis rano nowy przeplywomierz - autko zbiera sie duzo

> lepiej, nie ma dziur ale ak przy ok. 3000 obrotow zaczyna mi sie

> uslizgiwac sprzeglo przebieg 90kkm i brak czipa... czy to sie

> daje jakos regulowac czy juz tylko wymiana? wlasnie mi mechanik

> uszczelnial skrzynie moze cos napsocil przy okazji?

slizga sie z dwoch powodow, albo zuzyles sprzeglo, czego przy braku chipa nie zakladam

albo na tarczy znalazl sie olej (nawet odrobina) co spowodowalo poslizg

praktyka mechanikow mowi, ze jak raz sie posliznelo, to tylko bedzie gorzej.....Sprawa nie jest gardlowa, daj sobie czas, poobserwuj. Ale jezeli nadal beda sie zdarzac poslizgi, pozostaje tylko wymiana. Niestety kosztowna....

Napisano
  • Autor

mechanik mowi ze myl obudowe skrzyni w benzynie ekstrakcyjnej, myl tez tarcze sprzegla... mowi zeby dac temu do 1000km i wtedy testowac...

Napisano

> mechanik mowi ze myl obudowe skrzyni w benzynie ekstrakcyjnej, myl

> tez tarcze sprzegla... mowi zeby dac temu do 1000km i wtedy

> testowac...

no to masz przyczyne, oby to byla tylko benzyna.....

choc ta na moja glowe powinna juz dawno zniknac

Napisano

A miales wywalony blad dotyczacy przeplywomierza? Sasiad mastilaka i wlasnie w czasie przyspieszania czuc delikatne szarpnieca i walczy z tym juz jakis czas niestety bezskutecznie.

Napisano
  • Autor

nie... przeplywomierze umieraja na raty wink.gif

Napisano

> nie... przeplywomierze umieraja na raty

rozumiem ze warto sprawdzic:) przekazu mu dzis ta cenna rade grinser006.gif

Napisano

Podepnę się pod sprzęgłowy wątek.

Gdy byłem w ASO, mechanik wjeżdżający na halę stwierdził, że mam już końcówkę sprzęgła, bo bierze bardzo wysoko. Jeżdżąc codziennie pewnie do tego się przyzwyczaiłem i według mnie działa tak samo jak 50kkm temu. Na 1,2 spokojnie zapiszczą kółka (215/45/17), chip jest, sprzęgło nigdy się nie ślizgało. Pytanie - mechanik miał rację i mam szykować gotówkę, czy dać na wstrzymanie i czekać... tylko na co? Aż auto nie ruszy? Przebieg: 104kkm.

Napisano

90tyś to nie jest mało więc różnie może być .Czy podczes uszczelniania była wyciągana skrzynia ? W zaolejenie raczej nie wierze bo w spoczynku tarcza jest dociśnięta do przez docisk a pozatym siła odśrodkowa powinna odrzucić benzyne (z odrobiną oleju nawet)na zewnątrz.Więc zostają dwie rzeczy albo zła regulacja (czyli wysoko bierze) albo niestety sprzęgło sie kończy (jak mechanik wyjmował skrzynie to powinien sprawdzić sprzęgło) Teraz to już musztarda po obiedzie zaciągnij ręczny włącz 4 i ruszaj jak zgaśnie to sprzęgło jeszcze dobre jak będzie silnik chodził po puszczeniu pedału sprzęgła to już wiesz co cie czeka

Napisano

Jak już dyskutujemy o sprzęgle, czy ktoś jest w stanie napisać co się dzieje ze "sprzęgłem" w Salespeed'zie? Czy wymienia się coś i jeśli tak to po jakim przebiegu? jakie są oznaki zużycia mechanizmu?

Napisano

> Jak już dyskutujemy o sprzęgle, czy ktoś jest w stanie napisać co się

> dzieje ze "sprzęgłem" w Salespeed'zie?

Dlaczego w cudzysłowie? hmm.gif Tam jest normalne sprzęgło zlosnik.gif

> Czy wymienia się coś i jeśli tak to po jakim przebiegu?

Z przebiegami różnie bywa, ale - patrząc na Alfy - można założyć 80-120 kkm. W przeciwieństwie do zwykłej skrzyni manualnej odpada tu "czynnik ludzki". biglaugh.gif

> jakie są oznaki zużycia mechanizmu?

Wszelkie problemy ze zmianą biegów, blokowanie się biegów, wypadanie, niemożność wrzucenia biegu/ruszenia z miejsca, itd są potencjalnie podejrzane. Tzn. w takiej sytuacji pierwszym krokiem jest próba regulacji w ASO, które ma o tym jakieś pojęcie (czyli wybór nie za duży no.gif), ale trzeba mieć świadomość że wszystko się zużywa - w pewnym momencie po prostu trzeba wymienić sprzęgło na nowe, bo regulacja już nie pomoże.

Oczywiście czasem przyczyną dziwnego zachowania się skrzyni może być "szalejący" sterownik zlosnik.gif - na to również należy wziąć poprawkę. ok.gif

Napisano

Chciałem się spytać co się stało z przepływką z Allegro? Nie działała prawidłowo, jakie były objawy?

Napisano
  • Autor

pojawily sie dziury przy wyzszych predkosciach (przyspieszanie od 110km/h)... zamejlowalem, pan przyslal 2 kolejne

Napisano
  • Autor

na razie czuc tylko przy max obciazeniu, przy ruszaniu nic nie czuc

Napisano

Więc bacznie będę zwracał uwagę na jakieś zgrzyty i tego typu rzeczy.

A czy orientujesz się czy taka przyjemność wymiany sprzęgła jest dużo droższa od standardowej operacji na normalnej skrzyni?

Napisano

> Więc bacznie będę zwracał uwagę na jakieś zgrzyty i tego typu rzeczy.

> A czy orientujesz się czy taka przyjemność wymiany sprzęgła jest dużo

> droższa od standardowej operacji na normalnej skrzyni?

Nie wiem, czy sprzęgło jest to samo co w 2.4 z manualną skrzynią, ale chyba raczej to samo, więc i koszt całej operacji w jej podstawowym zakresie powinien być w miarę zbliżony.

Różnica polega na tym, że po wymianie sprzęgła Selespeeda trzeba "skalibrować" - jałowy skok sprzęgła reguluje się z pomocą examinera, bez tej czynności na 99.9% auto po wymianie nawet nie ruszy z miejsca o własnych siłach. zlosnik.gif

Konkretne ceny potrafią się różnić dość znacznie zależnie od miejsca - trzeba podzwonić i popytać. Pamiętam że trzy lata temu wymiana sprzęgła w AR 156 2.0 z Selespeedem kosztowała 1900 zł (wszystko - materiały i robocizna) i to była w miarę atrakcyjna cena. ok.gif

Napisano

Ok, dzięki, w zasadzie będę w serwisie w Sobotę, postaram się nie zapomnieć zapytać o tę sprawę.

Napisano

> czekać... tylko na co? Aż auto nie ruszy? Przebieg: 104kkm.

spokojnie, albo zacznie sie slizgac, albo bedziesz mial problemy z wysprzegleniem

w tym drugim przypadku za dlugo tak nie jezdzij, bo w koncu nie bedziesz mogl biegu zmienic zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Podepnę się pod sprzęgłowy wątek.

> Gdy byłem w ASO, mechanik wjeżdżający na halę stwierdził, że mam już

> końcówkę sprzęgła, bo bierze bardzo wysoko. Jeżdżąc codziennie

> pewnie do tego się przyzwyczaiłem i według mnie działa tak samo

> jak 50kkm temu. Na 1,2 spokojnie zapiszczą kółka (215/45/17),

> chip jest, sprzęgło nigdy się nie ślizgało. Pytanie - mechanik

> miał rację i mam szykować gotówkę, czy dać na wstrzymanie i

> czekać... tylko na co? Aż auto nie ruszy? Przebieg: 104kkm.

Takie samo zachowywało się sprzęgło u mnie.Dzisiaj zostało wymienione przy przebiegu 101 tkm.W tarczy sprzęgłowej z jednej strony nity są na wierzchu,grubość tarczy 5 mm.Tarcza dociskowa porysowana ślady przegrzania,sprężyna centralna ok 30% zużycia.W łożysku wyciskowym tuleja ślizgowa pęknięta.Po wymianie sprzęgło bierze na samym dole,siła nacisku/nogi/zmniejszona ok 50%/tak mi się wydaje/.

Napisano

i ja sie podepne ...... przebieg obecny 140 tys

0 do 60 seria......

60 do 120 soft p.Marka 147\320

12o do 140 takie tam wydechy 2,5 cala plus now soft ponownie p.Marka 160\345

....................... i jak na razie sprzeglo trzyma ale moze to byc zwiazane tez z faktem ze 90 % przebiegu jechalem sam..........

Sie zobacze kiedy powie dowidznia...

Napisano
  • Autor

wczoraj testowalismy z mechnikiem moje sprzeglo i jest wszystko ok, czyli sie jednak ulozylo...

skusilem sie tylko na smarowanie lozyska pedalu sprzegla (profilaktycznie) i zesz w morde skrzypi jak potepione... sciana.gif sam sobie po lapach dam za to ze dalem ruszac jak dzialalo... wink.gif

Napisano

a masz juz pozmianowe czy z plastikowa kulka??? bo mnie tez juz szlag jasny trafia czasem z tym sprzeglem ...moz enie chodzi tylko o skrzypienie ale przede wszystkim o nierowny skok tzn raz silniej puszcza raz slabiej...

Napisano

> ...moz enie chodzi tylko o

> skrzypienie ale przede wszystkim o nierowny skok tzn raz silniej

> puszcza raz slabiej...

Prawdopodobnie zaciera się łożysko sprzęgłowe na tulei ślizgowej.

Napisano
  • Autor

mam chyba przedzmianowe po jakiejs asowskiej modyfikacji; ogolnie dzis juz nie skrzypi a i chodzi w miare ok

Napisano

.... kajarzysz mniej wiecej na czym ta modyfikacja polegala??? moze bym sobie podlubal sam i naprawil......

Napisano
  • Autor

modyfikacja polegala na wymianie jakiejs tulejki ktora przyszla jako zestaw naprawczy... przy okazji podpytam mechanika co to bylo

Napisano

> modyfikacja polegala na wymianie jakiejs tulejki ktora przyszla jako

> zestaw naprawczy... przy okazji podpytam mechanika co to bylo

Też jestem ciekaw, ostatnio trudniej operuje mi siętym lewym pedałem, jakby skok nie był płynny, skrzypi jak zawsze ...

Napisano
  • Autor

ostatnio poprosilem mechanika zeby profilaktycznie nasmarowal - zaczelo skrzypiec na potege ale po 2 dniach sie kompletnie wyciszylo; teraz chodzi lekko i bezglosnie

Napisano

Witam stilo 1.9 JTD MW na boxie przebieg niecałe 100 tyś.km. Dziwna sprawa, test na postoju 4 i odrazu gaśnie. Z 1 rusza płynnie ale czasami jak jedzie sie na 3 i wyrzej ok max momentu i wdepnie się pedał gazu rzeby przyspieszyć obroty w góre a samochód bez zmian dopiero odpuszczenie gazu i wdepnięcie i jedzie niebardzo wiem co jest grane bo chyba sprzęgło się nie skończyło, czy może być jakiś delikatny przeciek na tarcze ze skrzyni? a moze jakaś regulacja czy jest jakaś ??

Napisano
  • Autor

regulacji nie ma - sprzeglo jest hydrauliczne, co do przecieku to chyba slizgalo by ci sie sprzeglo wyczuwalnie; imo sprzeglo zaczyna pad zaliczac frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.