Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VOILA pytanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam kompa VOILA w moim astrolocie, ostatnio spalanie wychodziło mi 14l a autko praktycznie nie miało mocy. Wracając wczoraj z gór odpiąłem sonde i zamulenie mineło, teraz zobacze jak spalanie. A taraz pytanko. Jak pracuje taraz komp od gazu i benzyny na jakich wartościach, mają wartości zaprogramowane? VOILA na lambdzie opiera całe sterowanie to co teraz? skąd ma dane?

Jak ktoś coś może poradzić to b. prosze.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Mam kompa VOILA w moim astrolocie, ostatnio spalanie wychodziło mi

> 14l a autko praktycznie nie miało mocy. Wracając wczoraj z gór

> odpiąłem sonde i zamulenie mineło, teraz zobacze jak spalanie. A

> taraz pytanko. Jak pracuje taraz komp od gazu i benzyny na

> jakich wartościach, mają wartości zaprogramowane? VOILA na

> lambdzie opiera całe sterowanie to co teraz? skąd ma dane?

> Jak ktoś coś może poradzić to b. prosze.

> Pozdrawiam

Przypuszczam, że przy braku sygnału z sondy lambda silnik krokowy został przez sterownik otwarty na jakąś tam wartość i masz teraz instalacje I generacji. cool.gif

Komp od benzyny chodzi pewnie na wartościach domyślych i jest w trybie awaryjnym.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

Tak jak pisałem wcześniej padła mi sonda i autko na LPG jeździło kiepsko i paliło sporo. Po odpięciu sondy spalanie i przspieszenie porwaiły się znacznie (10L miasto). Wymieniłem sonde i kicha !

Wróciło zamulenie, autko przy ok 2000obr nie chce wogóle przyspieszać przy obciążeniu (4bieg, lub górki). Pojechałem do regulacji, regulacje gazownik zrobił chyba tak jak tu opisał ktoś tzn. odłaczył komp. na zgaszonym silniku, podłączył, kazał zapalić i patrząc na diode pogazował i OK, bez żadnego kręcenia i podłączania urządzeń. Autko troche orzyło, brak zaniku mocy. Niestety po przejechaniu ok 50km dolegliwość powróciła dość nagle. Dzisiaj sam zrobiłem to co gazownik i pomogło, zobaczymy na jak długo. Nie wiem jeszcze jak spalanie.

Teraz mam pytanie czy ktoś może pomóc co jest nie tak z instalką, sądze że to komp gazowy nawala - traci ustawienia.

Jak się reguluje VOILE na "diode", z tego co czytałem to 3 razy przegazówka i potem chwilowe utrzymanie obrotów.

Dioda przy po odłączeniu i podłączeniu kompa, zapala się na chwile, gaśnie, potem zaczyna mrugać po przegazowaniu gaśnie i zapala się ponownie, po dodaniu gazu mruga przez chwile i potem świeci już ciągle- chyba tak to wygląda.

Proszę i jakieś rady co dalej z tym robić, bo szkoda odpinać sondy i mieć instalke I gen.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kurcze nikt nie wie co siedzi w tej Violce beksa.gif

Może jakiś link do stronki z dokładnym opisem?

Pzdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Kurcze nikt nie wie co siedzi w tej Violce

> Może jakiś link do stronki z dokładnym opisem?

> Pzdrawiam

ja też mam voilę, a praktycznie to od dzis nie mam voili, bo też miałem spalanie 17l i dziś wstawiłem śrubkę po trzech regulacjach kompa. jesli spalanie spadnie to prawdopodobnie komp padł. ci też radze to samo zrobić i bedziesz wiedział.

Napisano
  • Autor

O witam Kolegę

Widze że jest nas już dwoch biglaugh.gif już troche info zdobyłem.

Ja od 2tyg pomykam na śrubce jump.gif

Reguluje sam do testera sondy (sonde mam nową 115zł w plecy). Jak ustawiłem za pierwszym razem to 11,5l, po porawieniu (zuborzeniu) wyszło 10,5l. Czyli nie jest najgorzej (miasto+regulacje). Dynamika przy bogatszej była lepsza niż na noPB. W sobote założyłem atutator (wcześniej dyndał sobie luźno) pozostawiając śrubke, podregulowałem i jest niestety gorzej sciana.gif

Autko głupieje na niskich obrotach, po chwilowej pracy na wolnych obrotach, jak chce ruszyć to jest efekt jakby braku gazu, dopiero po chwili zaczyna się zbierać, jak wcześniej przegazuje lekko to dziura nie występuje. Sama jazda jest OK. Zobacze jak spalanie, narazie na plus to że nie strzela w rure ok.gif.

Może podreguluje jeszcze na reduktorze (napięcie membran lub wolne obroty) i zobacze co się zmieni. Jak nie poprawi się to zostawie samą śrubkę. Jest jeszcze opcja odłączenia sondy od komp. gazowego.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.