Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana zarówek mijania jest banalna w 1,4

Featured Replies

Napisano

Dla nie zorientowanych przypomne ,że 2 dni temu padły mi obydwie zarówki swiateł mijania H7 zlosnik.gif

Przyznam sie, że z wielką obawa podszedłem do ich wymiany nauczony doswiadczeniami kacikowiczów oslabiony.gif

Ale do rzeczy. Po krótce opiszę moje zmagania.

Robiłem to pierwszy raz i sama wymiana obydwu zarówek zajęła mi ok 30 min nie śpiesząc sie i bez nerwów.

dla wprawy zacząłem od prawej strony. W tym celu

1. odkreciłem górną nakretke mocującą zbiornik spryskiwacza.

2. nastepnie odpieta została wtyczka zasilania reflektora. w tym celu wysuwamy szara plastikowa obejme na wtyczce - w strone błotnika.

3. odpinamy drucianą klamrę mocujacą plastikowa klapkę zasłaniającą dojscie do zarówek.

4. odchylamy (od strony zapiecia , czyli od strony silnika) klapke plastikową. Jak nie idzie to mozna pomóc jej płaskim wkretakiem odessać sie od obudowy zlosnik.gif Teraz mamy dostep do zarówek

5. Nastepnie sciagamy konektor zasilajacy z zarówki

6. Odpinamy druty mocujace sama zarówke w kloszu (na boki i nastepnie do góry)

7. Wyjmujemy zarówkę, najlepiej płaskimi waskimi szczypcami przez szczelinę w otwartej klapce.

Co do klapki lepiej jej nie wyjmować w całości bo jak patrzyłem to moga być problemy z jej załozeniem zlosnik.gif

8. wkładamy nowa zarówkę (dzyndzlem na obwodzie do góry)

9. Postepujemy w odwrotnej kolejności do powyzszych punktów.

A teraz to co sprawia (podobno zlosnik.gif) najwiecej problemów, czyli wymiana lewej zarówki swiateł mijania.

1. Zdejmujemy osłonę akumulatora

2. Patrz pkt 2 -4

3. Odpinamy konektor z zarówki, ale tu juz mamy mniej przestrzeni do operowania. pomocne bedą szczypce płaskie do ścągniecia.

4. Patrz pkt 6

5. wyciagamy żarówkę : dla ułatwienia zrobiłem w ten sposób:

Palcem lewej ręki przytrzymałem zarówkę aby nie wypadła z obudowy i trzymajac szczypce starałem sie złapać żarówkę za konektory. Jak juz trzymałem pewnie szczypcami, lewa ręką odchylałem mocniej klapkę i wyciagałem zarówkę w lewo i do góry. Tak najłatwiej wyjac bez zbednego kombinowania.

6. nowa zarówkę wsadziłem w odwrotny sposób

7. palcami lewej ręki ustaliłem połozenie żarówki i tak ja dociskając, szczypcami złapałem wtyczke i wsunałem ja w konektory zarówki.

8. Załozyłem druty mocujace, zamknałem klapkę, obudowę akumulatora i to cała zabawa.

dsc01653gz3.th.jpg

dsc01651ng0.th.jpg

dsc01652fa3.th.jpg

dsc01655zi2.th.jpg

Na zdjeciach widać ile da sie odchylic klapkę, ale jak widzicie to nie problem, zarówka przejdzie smile.gif

Przy okazji dodam, że klosze lamp maja od wewnatrz całkiem spore jakby nacieki oslabiony.gif

Napisano

Polak/czytaj Rado...d/potrafi.

Napisano

Jak moderator mówi że łatwo jest wymieniac żarówki to następnym razem niech wymieni każdemu komu się przepaliły rotfl.gif w JTD i 2.4 :jupi:

Napisano
  • Autor

> Jak moderator mówi że łatwo jest wymieniac żarówki to następnym razem

> niech wymieni każdemu komu się przepaliły w JTD i 2.4 :jupi:

Moze jeszcze w cromie tak hehe.gif,

Kupiłem 1,4 właśnie z tego wzgledu rotfl.gif

Napisano

a wiecie co sie dzieje jak zapinka zleci na glebe .... albo gorzej zapalete sie gdzies na oslonie...... ja tak mialem po ob stonach......same k.... lece jak probowalem zapinke zarowki nalozyc z powrotem na haczyko w reflektozre.....

Napisano

> Na zdjeciach widać ile da sie odchylic klapkę, ale jak widzicie to

> nie problem, zarówka przejdzie

Potwierdzam - od poczatku tak zmienialem. Jak sie wyjmie klapki to pozniej jest problem zeby je dobrze zamontowac.

Jedyne na co trzeba uwazac do drut trzymajacy zarowke - jak spadnie podczas odpinania to kaplica - montowalem go przy uzyciu odpowiednio wygietego wzmocnienia piora wycieraczki i scyzoryka ktory sluzyl jako lusterko smile.gif (oczywiscie klapka w lampie odchylona ale bez odkrecania zbiornika spryskiwacza).

> Przy okazji dodam, że klosze lamp maja od wewnatrz całkiem spore

> jakby nacieki

Chyba TTTM

Napisano

> a wiecie co sie dzieje jak zapinka zleci na glebe .... albo gorzej

> zapalete sie gdzies na oslonie...... ja tak mialem po ob

> stonach......same k.... lece jak probowalem zapinke zarowki

> nalozyc z powrotem na haczyko w reflektozre.....

To jest fullwypas ! wink.gif

Mi sie to przytrafilo jak wieczorem postanowilem wymienic zarowki - w koncu to 2x15min smile.gif Skonczylem chyba kolo 2 w nocy hehe

Mocowanie tej zapinki jest kiepskie, nie mowiac o tym, zeby ja spowrotem w to zapiecie wdusic ...

Napisano
  • Autor

> powiedz lepiej dlaczego wszystkie trzasnęly naraz

Chyba takie fochy robią stilaki czasami. Na kaciku juz było kilka takich przypadków, ze obydwie na raz padły. Co dziwne żona twierdzi, ze przed zgaszeniem silnka wyłaczyła światła. hmm.gif

Napisano

> Chyba takie fochy robią stilaki czasami. Na kaciku juz było kilka

> takich przypadków, ze obydwie na raz padły. Co dziwne żona

> twierdzi, ze przed zgaszeniem silnka wyłaczyła światła.

przez rok padła mi tylko jedna żarówka,ale ja w swoim lenistwie nie wyłączam świateł wogóle, tak samo jak i w bravie, jeżdzę cały rok na światłach.

Napisano

moze bys tak pdf-a z tego zrobil i na smietnik polozyl?

Napisano
  • Autor

> moze bys tak pdf-a z tego zrobil i na smietnik polozyl?

będzie chwila w domu to sie zrobi palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.