Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż halogenów

Featured Replies

Napisano

Witam,

jeżdżę Astra F rocznik 1993 czyli sprzed facelifting'u. Dostałem w prezencie (?!?) halogeny - do Astry F, ale nieco nowszej (PO facelifting'u).

Czy takie halogeny (VALEO, są trochę szersze niż te montowane w Astrach 1993 i starszych) będą pasowały? W zderzaku znajdują się trzy uchwyty mocujące (dwa poziome i jeden pionowy), ale nie wiem czy ich rozmieszczenie odpowiada ochtywom przy moich halogenach. Jako. że (jak wspomniałem) autko mam sprzed facelifting'u, będę musiał wyciąć otwory na halogeny własnoręcznie no i nieco "na oko" - w zderzaku nie ma przetłoczeń.

Proszę o pomoc - zanim wytnę niepotrzebnie dziury smile.gif

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> zacznij od przeczytania:

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/przeciwmgielne.html

Witam!

Udało się założyć te przeciwmgielne smile.gif W dwóch słowach po kolei:

1. Jeżdżę Astrą C18XE kombi, rocznik '93 - wiadomo, że przed facelifting'iem. Co się z tym wiąże, na zderzaku nie było przetłoczeń (od zewnątrz!), w autku nie było ani 5 cm kabla, który można było wykorzystać do podłączenia przeciwmgielnych, podobnie nie znalazłem okablowania w skrzynce bezpieczników, nie było przekaźnika i wyłącznika.

2. Światła - VALEO - kupiłem w Katowicach w hurtowni AUTO-ELEMENTS i kosztowały ok. 160zł za parę. Do tego dwie żarówki H1 - ok. 10 zł za parę. Trochę kabla - w przedziale silnika kabel dwużyłowy, w dodatkowej izolacji; wewnątrz kabel jednożyłowy, bez dodatkowej izolacji - sumaryczny koszt poniżej 10zł. Do tego chyba z 15 końcówek do kabelków (typu MS6,3/2) i bezpiecznik 20A, groszowe sprawy. Przekaźnik - 10zł, wyłącznik świateł przeciwmgielnych przednich (kupiony w "szrocie" - wymontowany z jakiegoś rupiecia) - 10zł. Sumarycznie: koszt ok. 200zł (+ robota wink.gif ).

3. Powinienem był zacząć od sprawdzenia, czy VALEO'skie reflektory (montowane były w ASTRAch po face lifting'u) będą pasowały do modelu nieco starszego. Jednak z uwagi na zamiłowanie do elektryki najpierw zrobiłem całe okablowanie, łącznie z przekaźnikiem i wyłącznikiem. I to pochłonęło sporą część dnia. Same kable udało się "przepchnąć" między przedziałem silnika i wnętrzem przez już wywiercone otwory po stronie kierowcy (powstały wcześniej, przy montażu alarmu).

4. Dalej przystąpiłem do demontażu zderzaka celem wycięcia otworów na światła. Jedyny problem powstał ze śrubką znajdującą się najgłębiej w prawym nadkolu - ciężko tam dotrzeć z uwagi na skutecznie przeszkadzającą obudowę filtra powietrza (?)

Po odkręceniu zderzaka i przymierzeniu reflektorów "na oko" - z pozytywnym skutkiem - czekała na mnie miła niespodzianka - zderzak posiadał przetłoczenia, tyle, że od środka. Pomogło to orientacyjnie wymierzyć otwory na światła. Później już tylko godzinka piłowania, obrabiania pilnikiem itp. i otwory były gotowe. Pozostało przykręcenie świateł i pierwsze "odpalenie" kontrolne". Z uwagi na brak stosownych wtyczek pasujących do gniazd przy reflektorach zostałem zmuszony do przylutowania kabli, zaś same "wtyczki" wykonałem z POXILINY. Mam nadzieję, że spełni ona swoje - niełatwe - zadanie uszczelnienia całości. W końcu te wtyczki są chyba najbardziej ze wszystkich narażone na wpływy warunków środowiskowych (błoto, woda, sól). W razie problemów spróbuję innego rozwiązania, tzn. z silikonem. Po utwardzeniu "wtyczek" druga próba i wszystko jest w porządku. Pozostało ustawienie świateł i jazda smile.gif

Jestem po pierwszych testach, póki co nikt nie "migał" światłami sugerując, że te moje mogą być ustawione zbyt wysoko. Mam to jednak na uwadze - w razie problemów przeprowadzę korektę.

Pozdrawiam! Życzę powodzenia wszystkim chcącym zamonotować przeciwmgielne u siebie! Chętnie odpowiem na pytania dotyczące tego wątku!

Napisano

No kawał dobrej roboty waytogo.gif

A co do tego:

> Pozostało ustawienie świateł i jazda

> Jestem po pierwszych testach, póki co nikt nie "migał"

Nie chcesz wiedzieć co myslę o tych, którzy jeżdżą z włączonymi przeciwmgłowymi kiedy nie ma mgły wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie chcesz wiedzieć co myslę o tych, którzy jeżdżą z włączonymi

> przeciwmgłowymi kiedy nie ma mgły

Ja to często takim daje długimi, ale ostatnio zaczęło byc modne zakładanie świateł do jazdy dziennej, i sam juz nie wiem czy to halogeny czy te do jazdy dziennej.

Ale tak czy siak jak w nocy takiego widze

angryfire.gif to po długich i tyle. No chyba ze jakiś tirowiec to odpuszczam bo kiedyś jak odpalił pozostałe na dachu a miał z 4!!!

Napisano

A co do halogenów to moje(żółte) świecą jak dwie małe świeczki angryfire.gif i nie wiem co z tym fantem zrobić we mgle nie widać prawie żadnej różnicy. Gdy miałem "malucha" to tam halogeniki świeciły że aż miło a tu .d....

Napisano

> No kawał dobrej roboty

> A co do tego:

> Nie chcesz wiedzieć co myslę o tych, którzy jeżdżą z włączonymi

> przeciwmgłowymi kiedy nie ma mgły

> Pozdroofka

Ja też nei powiem

%#$%^*$^&

DObrze że panowie w mundurkach i ich taryfikator podzielają moje zdanie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też nei powiem

> %#$%^*$^&

> DObrze że panowie w mundurkach i ich taryfikator podzielają moje

> zdanie

Hehe, spoko spoko. Bynajmniej nie należę do jeżdżących na światłach przeciwmgielnych 24h/dobę. Używam rzadko, ale gdy już jest okazja to się przydają. Kilka (kilkanaście?) dni po założeniu mogę powiedzieć, że bardzo dobrze oświetlają pobocza. Przy okazji zmieniłem ustawienie świateł mijania - wydaje mi się, że teraz są lepiej ustawione, jak do tej pory nikomu z jadących z przeciwka nie przeszkadzało obecne ustawienie.

Pozdrawiam!

Napisano

Jedziecie na tych co jezdza na halogenach...OK macie racje.Ale zazwyczaj mrugaja delikwenci nie majacy halogenow!Osobiscie wlaczam halogeny czesto bo inni maja,tez wszystko gdzies i jezdza na zalaczonych.Ile osob jezdzi na rozlegulowanych swiatlach mijania,to jest dopiero zaraza!Albo wszystkie pseudo ksenony,zenony itd.Ciekawe kiedy u nas na przegladach bedzie,chociaz polowa rygoru z Niemiec rodem.

Troche nie na temat,ale wylalem co mialem na sercu!

Napisano

> Ale zazwyczaj mrugaja delikwenci nie majacy halogenow!

Ja co prawda nie mrugam lecz posyłam wiąchy ale mam halogeny.

> Osobiscie wlaczam halogeny czesto

A ja w ciągu dwóch lat tylko 2 razy bo tyle razy przyszło mi jechać we mgle,

> Osobiscie wlaczam halogeny czesto bo inni maja,tez wszystko gdzies i

> jezdza na zalaczonych.

Sorry, ale to argumentacja na poziomie szkoły podstawowej.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ja co prawda nie mrugam lecz posyłam wiąchy ale mam halogeny.

> A ja w ciągu dwóch lat tylko 2 razy bo tyle razy przyszło mi jechać

> we mgle,

> Sorry, ale to argumentacja na poziomie szkoły podstawowej.

> Pozdroofka

Witam,

Koledzy więcej luzu smile.gif

Racja z tymi światłami mijania, często spotykam jadących z przeciwka z lewym światłem świecącym w niebo itp.

Inna sprawa, że chyba nawet dobrze ustawione halogeny nie powinny razić? No ale wiadomo - najlepiej znaleźć "złoty środek".

Byłoby super gdybyśmy mogli montować po kilkanaście reflektorów, no ale dla nas samych, a co z jadącymi z naprzeciwka? Wszystkim życzę rozsądku na drodze smile.gif

Pozdrawiam!

Radek

Napisano

> Witam,

> Koledzy więcej luzu

> Racja z tymi światłami mijania, często spotykam jadących z przeciwka

> z lewym światłem świecącym w niebo itp.

> Inna sprawa, że chyba nawet dobrze ustawione halogeny nie powinny

> razić? No ale wiadomo - najlepiej znaleźć "złoty środek".

> Byłoby super gdybyśmy mogli montować po kilkanaście reflektorów, no

> ale dla nas samych, a co z jadącymi z naprzeciwka? Wszystkim

> życzę rozsądku na drodze

> Pozdrawiam!

> Radek

wink.gifNapisalem,jak to widze.Wiedzialem ze ktos mnie zjedzie.Zapomnialem dodac ze nie jezdze na halogenach w sytuacji gdy asfalt jest mokry,wtedy caly strumien swiatla z halogenow idzie w niebo.

Napisano

> Wiedzialem ze ktos mnie zjedzie.

Nie miałem zamiaru "jechać" grinser006.gif

Chciałem tylko powiedzieć, że taka argumentacja "robię tak bo inni też mają wszystko gdzieś" jakoś mi do ciebie nie pasuje smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie miałem zamiaru "jechać"

> Chciałem tylko powiedzieć, że taka argumentacja "robię tak bo inni

> też mają wszystko gdzieś" jakoś mi do ciebie nie pasuje

> Pozdroofka

OK!! waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.