Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lambda, katalizator.....o co chodzi?????

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam następujący problem. Auto do pewnych obrotów tj. powyżej biegu jałowego do 2000 nierówno pracuje, kiepsko wkręca się na obroty, potem jest lepiej. Zachowuje się tak jakby chodziło na 3 garach. Problem w tym, że na każdym biegu poniżej 2000 obr/min silnik szarpie i przerywa. Na gazie to prawdziwy horror. Kable i świece nowe. Postanowiłem więc pojechać do serwisu. Zapłaciłem 130zeta i oto diagnoza:

Sonda lambda pracuje w niewłaściwych przedziałach:

powinna od 60 do 4000mV a pracuje 700 do 4000mV.

Według serwisanta to: albo uszkodzona lambda, albo zatkany katalizator....Co Wy na to??? Silnik poza tym bez błędów. Dodam, że mam 20XEV z przebiegiem 102 tkm. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje.

Pozdrawiam Kalkulator

Napisano

podobne objawy jak u mnie... kata wywalilem, swiece i filtry zmienilem i jeszcze zostala mi cewka.... sonda pracuje ok... autko raz chodzi ok, raz nie ok;) i nikt nie wie co dolego mojej astrze... zalalem 2 baki PB przejezdzilem i jakby sie polepszylo.... moze przytkalo wtryskiwacze???

Napisano

> podobne objawy jak u mnie... kata wywalilem, swiece i filtry

> zmienilem i jeszcze zostala mi cewka.... sonda pracuje ok...

> autko raz chodzi ok, raz nie ok;) i nikt nie wie co dolego mojej

> astrze... zalalem 2 baki PB przejezdzilem i jakby sie

> polepszylo.... moze przytkalo wtryskiwacze???

Tomek, ale z tego co pamiętam u ciebie nie było żadnych błedów. A tu kolega mówi, ze serwisant wykrył niewłaściwą pracę sondy.

Nie wiem czemu się zastanawia skoro wie co asterce dolega. Samo się nie naprawi. Może liczy, ze na forum zrobimy zrzutę na nową sondę wink.gif

Napisano

Ja mam troszeczke inny problem.

Obroty mam ok. ok 950-1000 (sprawdzone na diagnostyce)

Nie wykazuje żadnych błędówZadnych świecących się kontrolek i kontrola kompa nie wykazała zapisanych błędów.)

Wymienione świece. filtry, olej, przeczyszczona kopułka

A jednak.... frown.gif

Asterka ma dziwny odgłosik silnika, jakieś pykanie na wolnych obrotach i z rury wydechowej ma nierówne wyrzucanie spalin (wyrzyca kłębami) mam wrażenie jakby sie lekko krztusiła.

Nie wiem czy paliwo złe zalałem czy jaki ciort.

Jade dzisiaj na reklamacje do mechanika - koszt 0 zł

Sprawdzi co jest nie tak, ale jak można to prosiłbym o wypowiedź - co to do chol....y może być.być confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano
  • Autor

Tak naprawdę Tech nie zgłaszał żadnych błędów.... To servisant stwierdził że sonda zaczyna pracę od wyższych napieć niż standardowo. Jako przypuszczalną przyczynę podał:

a) może po prostu sonda się kończy

b) przytkany katalizator "spowalnia przepływ spalin" i to wpływa na niewłaściwą pracę sondy

Niestety nie dostałem pewnej diagnozy tylko przypuszczenia które chciałbym u Was potwierdzić.

Autkiem robię tylko trasy do pracy i z powrotem tj. 160km dziennie. Dziwi mnie trochę że przy przebiegu 102tkm pada kat lub sonda.... Mam dość wydatków tego lata i nie chcę kupować kata za kilka setek, żeby okazało się że nie trafiłem i muszę jeszcze kupić sondę. Tym nie mniej dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrawiam IThankYou.gif

Napisano

> Witam wszystkich.

> Mam następujący problem. Auto do pewnych obrotów tj. powyżej biegu

> jałowego do 2000 nierówno pracuje, kiepsko wkręca się na obroty,

> potem jest lepiej. Zachowuje się tak jakby chodziło na 3 garach.

> Problem w tym, że na każdym biegu poniżej 2000 obr/min silnik

> szarpie i przerywa. Na gazie to prawdziwy horror. Kable i świece

> nowe. Postanowiłem więc pojechać do serwisu. Zapłaciłem 130zeta

> i oto diagnoza:

> Sonda lambda pracuje w niewłaściwych przedziałach:

> powinna od 60 do 4000mV a pracuje 700 do 4000mV.

> Według serwisanta to: albo uszkodzona lambda, albo zatkany

> katalizator....Co Wy na to??? Silnik poza tym bez błędów. Dodam,

> że mam 20XEV z przebiegiem 102 tkm. Będę wdzięczny za wszelkie

> sugestie i informacje.

> Pozdrawiam Kalkulator

Witam

Nie wiem jak to jest w 20XEV, w moim silniku trochę podobie zachowującym się ( czasami zapalała się kontrolka engine, błędów nie było) musiałem wymienić przepływomierz powietrza ( w serwisie 1300, przez znajomych prosto od Bosha ok 600 zł). Upewniłem się że to to podmieniając na nowy.

Może tu gdzieś leży przyczyna.

Napisano

> Dziwi mnie trochę że przy przebiegu 102tkm pada kat

Katalizator można załatwić na własną prośbę po 10 tysiącach np. Odpalając na popych (oczywiście nie wystarczy raz wink.gif ) czy jeżdząc na niesprawnej swiecy/przewodzie. Generalnie dopuszczając aby niespalone paliwo dostało się do katalizatora.

> żeby okazało się że nie trafiłem i muszę jeszcze

> kupić sondę.

To nie kupuj. Podmień od kogoś i sprawdź. Czasem mechaniory mają.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.