Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Thalia

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika smile.gif

Rozglądam się za nowym pojazdem i rozważam również zakup Thali. Proszę o informację jak te autka się sprawują, na co zwracać uwagę. Wszelkie uwagi mile widziane. Mam też pytanie, czy jakbym chciał zagazować to autko, to jaka instalacja tam podejdzie (II generacja, czy sekwencja)?

pozdr.

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika

> Rozglądam się za nowym pojazdem i rozważam również zakup Thali.

> Proszę o informację jak te autka się sprawują, na co zwracać

> uwagę. Wszelkie uwagi mile widziane. Mam też pytanie, czy jakbym

> chciał zagazować to autko, to jaka instalacja tam podejdzie (II

> generacja, czy sekwencja)?

> pozdr.

Jeżeli rozważasz takie auto to wrażenia estetyczne nie są dla Ciebie priorytetem :-) Mam taki wynalazek z motorkiem 1.4 8V - mógłby nieco mniej palić - podobno 16V są pod tym względem lepsze (można mniej zużywać) ale tam jest problem cewek zapłonowych - Sagemy padaja jak muchy. Co do gazu się nie wypowiem - tak mało jeżdżę, że nie opłaca mi sie zakładać gazu. Autko przyzwoite, nawet komfortowe jak na takie maleństwo, no i ten bagażnik - piwnicę w bloku mam niewiele wiekszą. Rodzine 2+1 zawiezie wszedzie i z wszystkim co zechcesz. Ja jestem zadowolony, posiadam Thalie od nowości, właśnie kończy 2 rok. Usterek nie miałem żadnych. Z upierdliwości to bardzo mało schowków w kabinie - nie ma żadnego uchwytu na kubek, czy butelkę. Widocznie wszystko ma się schować do bagażnika ...

Napisano
  • Autor

Co do wrażeń estetycznych to chcę powiedzieć, że Thalia zawsze mi się podobała i uważam, że z wszystkich aut z tzw. doczepionym kufrem jest najładniejsza.

A ile spala to autko?

Napisano

Posiadam...

Kupiłem nowy 2.5 roku temu.

Co do napraw... na gwarancji wymiana paska klinowego, piszczał i mnie to wkurw mad.gif, linka do schowka (standart), osłona katalizatora( trza wymienić był śrubke na większą, bo oryginalna się odkręcała i osłona wpadała w wibracje)

To byłoby tyle, jak widać pierdółki... a i jeszcze linka gazu (troszkę przetarta ) zblokowała się jak jechałem z żoną na porodówke crazy.gif i ostatni kilometr pokonaliśmy taxi.

Linke wymienili na gwarancji...

Niestety ostatnio miałem wyciek, chyba z osi wink.gif przedniej, troszkę to olałem i musiałem zapłacić za to troszkę więcej...

Uszczelnienie, wymiana paska klinowego i rozrządu( sam pasek) bo były zaolejone, do tego alternator, bo cuś piszczało łożysko, i ręczniak nie trzymał...

Za to wszystko z częściami i robocizną zapłaciłem 600zł.

Co do gazu, mam 4 gen. sekwencyjny wtrysk OMVL XXI DREAM, montowałem go ponad 2 lata temu, koszt się już zwrócił, a był niemały prawie 4tyś.

Jednak z gazem nie miałem problemu...

Spalanie średnie na gazie 8.5l (70/30 miasto/trasa) ale nie oszczędzam na klimie itp.

Ile palił na benzynie, nie pamiętam ale przy tych proporcjach na pewno delikatnie ponad 7l

Silnik 1.4 8v wersja alize

Jeśli Ci wygląd nie przeszkadza to na pewno warto brać ten samochód pod uwagę...

Nie wiem jak obecnie ale jak brałem ten samochód to jeszcze jedno co mnie angryfire.gif to brak filtra p/p w samochodzie z klimatyzacją, co więcej brak możliwość wsadzenia go bez delikatnej przeróbki wrrr.gif

Co do bagażnika to fakt jest on wielki, ale wink.gif no właśnie jest ale, wsad jest dość wąski ok 40cm. więc niektóre przedmioty albo nie wejdą albo będzie problem z ich załadunkiem... np telewizor, oparcie tylnej kanapy jest co prawda składane, ale bagażnik jest oddzielony od części pasażerskiej blachą (usztywnienie doklejonego tyłu wink.gif) co też ogranicza funkcjonalność tego bagażnika... więc wykładzine 3 lub 4 m będzie ciężko przewieść.

Ale codzienne mega zakupy w markecie to nie problem wyjazd na wakacje, mały pryszcz... w czerwcu bez problemu weszło do bagażnika 5 dużych toreb podróżnych, wózek i łóżeczko turystyczne + pomniejsze graty, a dodam że przestrezń bagażnika mam ograniczoną przez koło zapasowe, butla gazu w miejscu koła.

czy brałbym ten samochód pod uwagę gdybym teraz stał przed wyborem nowego hmm.gif napewno tak, nie mówie ze bym go kupił, bo nie śledzę obecnie cen i upustów nowych samochodów...

Jest na pewno jedną z mniej awaryjnych renówek.

Idealny samochód dla mniej zamożnego Kowalskiego z żoną i dziećmi.

Napisano

> Co do wrażeń estetycznych to chcę powiedzieć, że Thalia zawsze mi się

> podobała i uważam, że z wszystkich aut z tzw. doczepionym kufrem

> jest najładniejsza.

> A ile spala to autko?

ja mam 5-letnią, silnik 1.4 8V (w nowych w tej chwili juz go nie dają-zamiast niego jest 1.2 16V) i mi spala moim zdaniem niewiele-w mieszanym cyklu okolo 6,3. wazne zeby go nie dławić na zbyt niskich obrotach bo wtedy spala wiecej (moment obrotowy dopiero przy 4200 obr). dynamika niby wystarcza ale zawsze chcialoby sie wiecej. zawieszenie strasznie miekkie-w zakretach nie da sie szybko jezdzic. ma niezłe hamulce. miejsca w srodku jak dla mnie ciut za malo (na szczescie nigdy nie siadam z tyłu). poza wymiana tylnej sprezyny jak narazie powaznych usterek brak (odpukać). zdarzają sie tylko drobne-oslona katalizatora, centralny w bagazniku nie dziala (wszyscy mowia ze kabelek).

wychodzi na to ze autko ma jakies swoje wady, ale z jakiegos powodu go lubie.

Napisano

Jeżdżę (a częściej żona) 3 lata. Bez poważnieszych awarii (standard to porąbane mocowanie pokrywy schowka; ostatnio po kolejnej wymianie dostałem dodatkowo ten ogranicznik gratis na zapas).

Auto ma trochę zbyt miękie zawieszenie (ale zdajesie, że to problem wszystkich francuzów). Bagażnik OK, choć prześwit zbyt mały na większe przedmioty. Spalanie mogło by być mniejsze, ale przy silniku 1.4 8V i z żoną za kółkiem jest dopuszczalne zlosnik.gif

W sumie w tym segmencie do przyjęcia smile.gif

Napisano

> A ile spala to autko?

Wg moich danych statystycznych (mam malego świra na tym punkcie) to najmniejsze wyszło mi 6.1 l/100km, największe 8,58 a uśrednione na dystansie 14 kkm to 7,43 l/100km. Rejestruję każde tankowanie, a mój styl jazdy oceniam jako "mało oszczędny"

A samochód spełnia moje wymagania.

Napisano

Używam Thalia 1.4 16v +LPG Dream XXI z klimą. Głównie w W-wie. Przez rok tylko na Pb 7,4 l/100km, potem LPG 9,1/100km. Po 3 latach 90kkm. Nigdy nie musiałem korzystać z powodu awarii z pomocy drogowej. Zepsute:linka schowka, czujnik zamknięcia bagażnika, cewki zapłonowe Sagem - wymieniłem komplet jak padła jedna żeby mieć spokój. Odginają się uszczelki szyb przednich drzwi, ale nie powoduje to poza szumem przy >120 km jakichś przecieków. Wymiana obu sworzni i drążków kierowniczych, raz klocki, wymiana rozrządu po 80kkm (chociaż piszą, żeby to zrobić po 80-120kkm) i standardowe wymiany oleju i filtrów.

Jestem szczupłą osobą, ale jak z przodu usiądzie ktoś delikatnie mówiąc szeroki w barach (lub otyły), to podczas zmiany biegów ręką dotyka się pasażera.

Dynamika silnika ładna i jak tylko chcę, to większość samochodów na skrzyżowaniu zostaje daleko z tyłu (jedyny mankament to max moc przy 6000 obrotów, co jest już głośne, ale max moment przy 3750)

Po tych 3 latach jestem w sumie zadowolony. Teraz mamy dziecko i jestem w stanie przy kole zapasowym w bagażniku spakować bagaże i wózek a nawet jeszcze dodatkową osobę, praktycznie wszystko w bagażniku. Był to zakup na zasadzie typowania cena/jakośc. Nie wiadomo czy dzisiaj wygrałaby.

Napisano

A ja poleciłbym koledze Thalię z silniczkiem diesla 1.5 dCi. POprostu klasyczny "Tadek niejadek:. Znajomy ma i potrafi przy kapeluszniczej jeździe zmieścić się w granicach 4.1 litrów na 100 km.

Napisano

> A ile spala to autko?

A ja dodam, iż moje autko pali na LPG jak smok 12 w mieście, a 10 w trasie. Gaz sekwencyjny, za 3500pln i długo się będzie zwracać.

Ogólnie wymagam wiele od tureckiej roboty, ale jestem zadowolony. cool.gif

Co do hamulców: zmieniłem zaciski z większego auta, bo autko naprawdę potrafi pojechać swoje katalogowe 170 km/h, a potem krucho z hamowaniem.

Napisano

dCi może i tak ,ale jeśli chodzi o ostateczne rozrachunki to jednak nie jest aż tak tani samochód (chodzi mi o wymiany standardowe - cholernie drogie. Poza tym 65 KM to troszkę mało. No chyba że nie zamierza się nikogo wyprzedzać i szybko ruszać - tam chyba jest 15 albo 16 sek do 100km/h.

> A ja poleciłbym koledze Thalię z silniczkiem diesla 1.5 dCi. POprostu

> klasyczny "Tadek niejadek:. Znajomy ma i potrafi przy

> kapeluszniczej jeździe zmieścić się w granicach 4.1 litrów na

> 100 km.

Napisano

> A ja dodam, iż moje autko pali na LPG jak smok 12 w mieście, a 10 w

> trasie. Gaz sekwencyjny, za 3500pln i długo się będzie zwracać.

> Ogólnie wymagam wiele od tureckiej roboty, ale jestem zadowolony.

> Co do hamulców: zmieniłem zaciski z większego auta, bo autko naprawdę

> potrafi pojechać swoje katalogowe 170 km/h, a potem krucho z

> hamowaniem.

Mam tę samą instalacje, ale mi spala co najmniej 2l mniej yikes.gif

Proponuje wizyte u gaziarza celem regulacji... niekoniecznie tego co zakładał wink.gif

Przez 15 miesięcy po założeniu gazu (z czasem mi się znudziło wink.gif) zapisywałem dane i obliczyłem średnie spalanie 8.53l większość przejechana w mieście...

Tylko raz wyszło mi spalanie ponad 10l. ale wtedy mi nie odbiło i gość zalał do oporu...

U mnie spalanie wynosi ok. 9l miasto, 7.5l trasa.

Dodam że klima chodzi często gęsto.

Napisano

Witam.Mam Thalie 1.4 8V(kupiona luty 2003) + LPG Dream XXI(zamontowana pazdziernik 2004).Na samej benzynie zrobilem 27kkm - srednie spalanie 6-6.5; po zalozeniu instalacji LPG srednio bierze gazu 7.5-8.Na gwarancji wymienilem gorna uszczelke przedniej szyby bo hamsko wystawala...Po gwarancji cos piszczalo w czasie skretu w przednim kole - "czyszczenie hamulcow" pomoglo-nie wiem o co chodzi ale tak sie ta usluga nazywa w pewnym zakladzie

Poza tym oczywiscie urwal sie badziewny plastik ze schowka(klasyka widze...) no i od 2 lat piszczal mi silnik od nawiewu szczegolnie na biegu nr.2.Dzisiaj sie z tym uporalem-wyczyscilem silnik i zapodalem mu WD40 i przestal piszczec.Przy okazji moze wie ktos gdzie taki silniczek mozna kupic-oznaczenie A74 Magneto Marelli oczywiscie? bo przewiduje ze za pewien czas znow zacznie piszczec...Poza tym mam wrazenie ze dziwnie chodzi sprzeglo na biegu jalowym-jak go wysprzegle to jest ok ale jak puszcze to cos "stuka" Moze ktos wie co to moze byc?

Co do LPG to przejechalem 38kkm na nim i spisuje sie ok-niedawno wymienlem filtry gazu za 95 PLN (Rzeszów) :-( U Was tez tak drogo??? Ostatni zauwazylem tez dziwne dyskretne drgania kierownicy w lewo i prawo przy predkosci 50-60 km/h,przy wyzszej znikaja(kola przednie sa swiezo wywazone-nic to nie pomoglo).Moze mial ktos taki objaw?

Generalnie za ta cene samochod warto kupic.Pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> Mam tę samą instalacje, ale mi spala co najmniej 2l mniej

> Proponuje wizyte u gaziarza celem regulacji... niekoniecznie tego co

> zakładał

> Przez 15 miesięcy po założeniu gazu (z czasem mi się znudziło )

> zapisywałem dane i obliczyłem średnie spalanie 8.53l większość

> przejechana w mieście...

> Tylko raz wyszło mi spalanie ponad 10l. ale wtedy mi nie odbiło i

> gość zalał do oporu...

> U mnie spalanie wynosi ok. 9l miasto, 7.5l trasa.

> Dodam że klima chodzi często gęsto.

Bo w Krakowie macie lepsze powietrze - więcej tlenu ;-)

To chyba tak się skończy. Ale pytanie gdzie i do kogo jechać....

Zadałem temat na Gaz'owym kąciku i ..... "felerny gaz na lato".

W związku z tym ponawiam pytanko do Szanownych!

angryfire.gif Dokąd jechać by nie błądzić? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.