Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

typowe usterki Astry F C18XEL

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, od niedawna drive.gif asterką C18XEL '96 i nie wiem, jakie są typowe przypadłości tej wersji i na co zwracać szczególną uwagę. Może ktoś, kto wie cokolowiek, skrobnie kilka uwag. Będę very wdzieczny.

Napisano

> Witam wszystkich, od niedawna asterką C18XEL '96 i nie wiem, jakie

> są typowe przypadłości tej wersji i na co zwracać szczególną

> uwagę. Może ktoś, kto wie cokolowiek, skrobnie kilka uwag. Będę

> very wdzieczny.

Ja taką powożę kilka latek tylko w wersji kombi (caravan).

Przejechałem nią 90 000 km, a łącznie ma przejechane 200kkm

Od początku mojego użytkowania jest zagazowana, w związku z tym padła mi uszczelka pod głowicą.

Oprócz tego generalnie brak usterek.

Musisz pamietać o wymianie paska rozrządu, co 60 000 km, najlepiej wraz z rolkami i pompą wodną. Koszt około 700 zł, ale nie warto oszczędzać, bo jak Ci padnie pasek to masz drogi remoncik silnika.

Spalanie przy mojej ciężkiej nodze, to około 8,5l benzyny na 100km ale to tylko 2 czy 3 razy testowałem

Spalanie gazu od poniżej 10l/100 do 12/100, średnio jazda mieszana 11l, na trasie nie szalejąc za bardzo potrafi zejść poniżej 10l.

Olej leję Lotos Semisyntetic co 12 000 km, od wymiany do wymiany dolewam około 0,5l.

Napisz co chcesz jeszcze wiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Ja taką powożę kilka latek tylko w wersji kombi (caravan).

> Przejechałem nią 90 000 km, a łącznie ma przejechane 200kkm

> Od początku mojego użytkowania jest zagazowana, w związku z tym padła

> mi uszczelka pod głowicą.

> Oprócz tego generalnie brak usterek.

> Musisz pamietać o wymianie paska rozrządu, co 60 000 km, najlepiej

> wraz z rolkami i pompą wodną. Koszt około 700 zł, ale nie warto

> oszczędzać, bo jak Ci padnie pasek to masz drogi remoncik

> silnika.

> Spalanie przy mojej ciężkiej nodze, to około 8,5l benzyny na 100km

> ale to tylko 2 czy 3 razy testowałem

> Spalanie gazu od poniżej 10l/100 do 12/100, średnio jazda mieszana

> 11l, na trasie nie szalejąc za bardzo potrafi zejść poniżej 10l.

> Olej leję Lotos Semisyntetic co 12 000 km, od wymiany do wymiany

> dolewam około 0,5l.

> Napisz co chcesz jeszcze wiedzieć.

Wielkie Ci dzięki za te informacje, ja w swojej nie mam LPG, bo nie jeżdzę na tyle dużo, by to się opłaciło (koszt instalacji pewnie ok. 2000 pln).

Mam jeszcze parę pytań:

1. Jakie świece stosować - GM, NGK, czy jeszcze jakieś inne?

2. Jaki wydech - najtańszy czy markowy, ale droższy?

3. Czy zmieniać olej w skrzyni biegów?

4. Ile wytrzymuje sprzęgło?

Chyba tyle na razie, z góry wielkie dzięki, pozdro

Napisano

> 1. Jakie świece stosować - GM, NGK, czy jeszcze jakieś inne?

GM a i NGK ludzie chwalą

podstawa to dobrać dokłądnie do silnika

> 2. Jaki wydech - najtańszy czy markowy, ale droższy?

jaki lubisz zlosnik.gif

> 3. Czy zmieniać olej w skrzyni biegów?

jak od nowości nei był zmieniany to można

chyba ze biegi dobrze wchodzą, to tylko spr. poziom oleju

> 4. Ile wytrzymuje sprzęgło?

zależy

150kkm powinno minimalnie wytrzymać

Napisano

To ja może dodam, że typowym uszkodzeniem dla tych silników są pęknięcia kolektora wydechowego. Mój tez jest pęknięty (pęknięcie o długości około 3 cm) ale się tym zbytnio nie przejmuję i jeżdżę dalej smile.gif

Nadmienię jeszcze, że mój silnik nie polubił się z gazem (uszkodzony został ECU). Lecz po wywaleniu gazu i wymianie kompa śmiga całkiem fajnie i oszczędnie. W trasie potrafi zejść do 6 l/100km.

Życzę miłego użytkowania!

Napisano
  • Autor

> To ja może dodam, że typowym uszkodzeniem dla tych silników są

> pęknięcia kolektora wydechowego. Mój tez jest pęknięty

> (pęknięcie o długości około 3 cm) ale się tym zbytnio nie

> przejmuję i jeżdżę dalej

> Nadmienię jeszcze, że mój silnik nie polubił się z gazem (uszkodzony

> został ECU). Lecz po wywaleniu gazu i wymianie kompa śmiga

> całkiem fajnie i oszczędnie. W trasie potrafi zejść do 6

> l/100km.

> Życzę miłego użytkowania!

Wielkie Wam dzięki za porady, troche sobie poprawiłem humor, bo spodziewałem się, że zbankrutuję na paliwo i naprawy, a tu w sumie dobre informacje. Mam nadzieję, że trochę pojeżdzę ta asterką w miarę bezproblemowo. smile.gifok.gif

Napisano

Witam,

C18XE, kombi, rocznik '93.

Od nowości instalacja gazowa KOLTEKa. Wg licznika ma przejechane 187kkm, kupiłem gdy było 150kkm. Od razu dodam, że w taki przebieg nie wierzę smile.gif Ale wymieniam olej co ok. 10kkm i w międzyczasie dolewam niecałe 0,5L, więc o silnik się nie martwię (olej Opel pólsyntetyk 10W40). Ciśnienie w cylindrach ok. 11, równo we wszystkich.

Od momentu kupienia wymieniałem tarcze / klocki hamulcowe z przodu. bębny / okładziny hamulcowe z tyłu (tylko, że jeden prawy bęben coś się ostatnio zaczął tłuc głośno przy hamowaniu - podejrzewam skrzywienie, które ujawniło się po przytarciu nowych okładzin, bez wymiany bębna raczej się nie uspokoi). Do tego nowe świece BOSCH, kable wysokiego napięcia z aparatem zapłonowym z Calibry (używane). Regularnie wymiana filtra powietrza, filtra pyłkowego powietrza do kabiny, przegląd instalacji gazowej z wymianą filtrów. Pół roku temu nawalił silnik krokowy w rozdzielaczu instalacji gazowej, wymiana na nowy. Ostatnio pojawiły się problemy z wolnymi obrotami - zarówno na gazie jak i benzynie (przy czym na benzynie "mniej czuć" - odsyłam do wątku - "Superwolne obroty po uruchomieniu silnika"). Dwa tygodnie temu zamontowałem światła przeciwmgielne (całość instalacji, fabrycznie nie było nic) oraz CB radio na stałe (wątki są na tym forum, szukaj wg mojego nick'a). Jestem zadowolony z autka, butla do gazu ułożona wzdłużnie w bagażniku przy "prawej burcie", wlew gazu obok wlewu benzyny - wygoda na stacjach. Czeka mnie mała inwestycja w blacharkę - ranty tylnych błotników zaczynają rdzewieć - choć i tak jak na ten rocznik to długo wytrzymały. 125KM to wystarczająca moc jak na tej wielkości autko, prędkość maksymalna to równo 200km/h na prostym, płaskim odcinku, zarówno na gazie jak i benzynie. Spalanie około 10-11 litrów LPG/100km, raczej niewiele się zmienia w zależności od stylu jazdy (na co dzień dokręcam na poszczególnych biegach do 5-5,5tys. obr.). Minimum jakie kiedykolwiek zmierzyłem to 8L/100km przy mega delikatnej jeździe, zaś max to jakieś 12L ale to już trzeba piłować ostro. Jeśli masz jakieś pytania - pisz śmiało, zaglądam tutaj od czasu do czasu.

Pozdrawiam,

Radek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.