Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czasami gaśnie

Featured Replies

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu mój Lanos 1.6, instalka II gen. lubi sobie zgasnąć podczas jazdy na gazie. To znaczy zdarza się to rzadko, ale jednak. Gdy np. tak jak dziś, jadąc 80km/h, nagle złapało mnie czerwone światło, wcisnąłem na raz hamulec i sprzęgło i silnik zgasł. Zdarza się to właśnie tylko podczas większych prędkości. Wiem, że nie jeździ się na gazie na luzie i staram się tego nie robić, ale takie sytuacje jak dziś się zdarzają. I inna sprawa, która uważam że może byc z tym związana to to, że kiedyś Lanos mógł spokojnie jechać na luzie z górki np. 80km/h (tak jak juz pisałem, zazwyczaj nie jeżdżę na luzie, robię to rzadko, głownie żeby go sprawdzić, nie chcę odpowiedzi w stylu nie jeździć na luzie i wszystko bedzie ok) i obroty trzymał idalnie. Dziś jak wrzucę luz przy większej prędkości, to często obroty falują, czasem spadną tak do 500, podskoczą do 1500 itp. albo właśnie zgaśnie. Przy mniejszej prędkości, tak około 60 km/h i poniżej wszystko się uspokaja. Reduktor ma przejechane niecałe 20 tys, krokowiec około 15, gazownik podłącza do kompa, analizatora spalin i mówi, że wszystko jest super wyregulowane. Zamierzam niedługo wymienić filterek, ale wątpię żeby to miało z tym coś wspólnego.

I jeszcze jedno: zauważyłem, że ta śruba do regulacji na reduktorze, jest u mnie prawie całkowicie wykręcona. Czy to normalne ustawienie? Poza tym problemem samochód na gazie chodzi bardzo dobrze, super ciągnie, spalanie w normie, około 8,5 l gazu, przy raczej spokojnej jeździe ostatnio głównie w trasie.

Dlaczego może gasnąć?

Napisano

No to przyłączam się do pytania smile.gif

Męczyłem Was już chyba 2 postami i dalej nie moge znaleźć przyczyny. Otóz podobnie jak u przedmówcy-mam Lanocha 1.5DOHC z fabrycznym LPG BEDINI.

Mimo różnych opini spisuje mi się odziwo doskonale z pominięciem ostatnich 2 czy 3 miesiecy.

Jeździ doskonale, zarówno na noPb jak i LPG. Obroty stabilne, fajnie się wkręca ale co jakiś czas-różnie czasami ok 1000km czasami ok 500km gaśnie na wolnych obrotach na LPG.

Zapalam go normalnie, przełącza się, jade kilkaset metrów i czuje że po odpuszczeniu gazu auto gwałtownie hamuje silnikiem co oznacza że silnik nie pracuje tylko kręci się "od kół". Dodaje lekko gazu, upływają 2-4 sekundy autko szarpie i zaczyna normalnie ciągnąć. Przełączam na noPb chwila zwłoki i zaczyna normalnie jechać. Po kilku takich próbach, ewentualnie zgaśnięciach-rozruch wtedy jest nieco utrudniony tzn trzeba pokręcić kilka sekund żeby ponownie zapalił, auto wraca do normy i następne kilkaset kilometrów mam idealnie chodzącego lanocha zeby.GIF

Wyczyściłem krokowca na przepustnicy, różne złącza i takie tam, miałem myty reduktor chociaż nadal na niego pada podejżenie, dodatkowa masa na silniku i kilka innych czynności i brakuje mi pomysłów.

Najgorzej gdy zajeżdżam do gazownika to zawsze lanoch super chodzi i każdy twierdzi że wszystko oki.

Napisano

> Witam. Od jakiegoś czasu mój Lanos 1.6, instalka II gen. lubi sobie

> zgasnąć podczas jazdy na gazie. To znaczy zdarza się to rzadko,

> ale jednak. Gdy np. tak jak dziś, jadąc 80km/h, nagle złapało

> mnie czerwone światło, wcisnąłem na raz hamulec i sprzęgło i

> silnik zgasł. Zdarza się to właśnie tylko podczas większych

> prędkości. Wiem, że nie jeździ się na gazie na luzie i staram

> się tego nie robić, ale takie sytuacje jak dziś się zdarzają. I

> inna sprawa, która uważam że może byc z tym związana to to, że

> kiedyś Lanos mógł spokojnie jechać na luzie z górki np. 80km/h

> (tak jak juz pisałem, zazwyczaj nie jeżdżę na luzie, robię to

> rzadko, głownie żeby go sprawdzić, nie chcę odpowiedzi w stylu

> nie jeździć na luzie i wszystko bedzie ok) i obroty trzymał

> idalnie. Dziś jak wrzucę luz przy większej prędkości, to często

> obroty falują, czasem spadną tak do 500, podskoczą do 1500 itp.

> albo właśnie zgaśnie. Przy mniejszej prędkości, tak około 60

> km/h i poniżej wszystko się uspokaja. Reduktor ma przejechane

> niecałe 20 tys, krokowiec około 15, gazownik podłącza do kompa,

> analizatora spalin i mówi, że wszystko jest super wyregulowane.

> Zamierzam niedługo wymienić filterek, ale wątpię żeby to miało z

> tym coś wspólnego.

> I jeszcze jedno: zauważyłem, że ta śruba do regulacji na reduktorze,

> jest u mnie prawie całkowicie wykręcona. Czy to normalne

> ustawienie? Poza tym problemem samochód na gazie chodzi bardzo

> dobrze, super ciągnie, spalanie w normie, około 8,5 l gazu, przy

> raczej spokojnej jeździe ostatnio głównie w trasie.

> Dlaczego może gasnąć?

Kompensacja II stopnia reduktora załatwi problem na cacy.

Napisano

Wojtucha:

Coś ci sie przytyka na reduktorze albo na elektrozaworach albo elektryka któregoś z elekrozaworów szwankuje. A może to jest tez problem jakiejś usterki w układzie zapłonowym? Wgląd w stan mieszanki w przypadku wystąpieia objawu mógłby przybliżyć dochodzenie.

Napisano

> Wojtucha:

> Coś ci sie przytyka na reduktorze albo na elektrozaworach albo

> elektryka któregoś z elekrozaworów szwankuje. A może to jest tez

> problem jakiejś usterki w układzie zapłonowym? Wgląd w stan

> mieszanki w przypadku wystąpieia objawu mógłby przybliżyć

> dochodzenie.

No będe musiał coś skonstruować i podłączyć na stałe np jakiś tester sondy-da mi coś to? Mam kawałek dwukanałowego układu zlutowanego-kiedyś służył mi do sprawdzania wysterowania przedwzmacniacza-taka dwukanałowa linijka LED.

Przemyli mi w wawie cały reduktor na Burakowskiej w BREWEL-wyglądało na solidnie zrobione-większość elementów w reduktorze wymieniona, membrana była oki-nie domykało mi gazu i stąd te czynności.

Sprawdziłęm wszystkie połączenia, nawet dorobiłem dodatkowe masy prze elektrozaworze, nawet centralke od gazolinki wyjąłem, wszystkie wtyczki wyczyszczone, obruszane żeby namierzyć ewentualne zimne styki i nic.

Zapalam chodzi dobrze-mam wrażenie że problem jeśli się pojawi to jest po uruchomieniu silnika po kilku minutach więc może faktycznie coś się zacina-tylko pytanie co.

Napisano

> No będe musiał coś skonstruować i podłączyć na stałe np jakiś tester

> sondy-da mi coś to? Mam kawałek dwukanałowego układu

> zlutowanego-kiedyś służył mi do sprawdzania wysterowania

> przedwzmacniacza-taka dwukanałowa linijka LED.

nada się, tylko skalibrowac by ją trzeba było . blush.gifAlbo bezwstydnie polecę kontrolka lambdy

> Przemyli mi w wawie cały reduktor na Burakowskiej w BREWEL-wyglądało

> na solidnie zrobione-większość elementów w reduktorze

> wymieniona, membrana była oki-nie domykało mi gazu i stąd te

> czynności.

> Sprawdziłęm wszystkie połączenia, nawet dorobiłem dodatkowe masy prze

> elektrozaworze, nawet centralke od gazolinki wyjąłem, wszystkie

> wtyczki wyczyszczone, obruszane żeby namierzyć ewentualne zimne

> styki i nic.

> Zapalam chodzi dobrze-mam wrażenie że problem jeśli się pojawi to

> jest po uruchomieniu silnika po kilku minutach więc może

> faktycznie coś się zacina-tylko pytanie co.

Nie tylko masa może dawać w d. Zasilanie też. Sprawdź konektory od +12 i stan kabelkologii i podłączenia do sterownika. A może to sterownik świruje?

Napisano

> nada się, tylko skalibrowac by ją trzeba było . Albo bezwstydnie

> polecę kontrolka lambdy

> Nie tylko masa może dawać w d. Zasilanie też. Sprawdź konektory od

> +12 i stan kabelkologii i podłączenia do sterownika. A może to

> sterownik świruje?

No jest taka możliwość że sterownik pada i co pewien czas głupieje ale... co mógłby robić nie właściwie aby były efekty jak u mnie tzn gaśnięcie tylko po zdjęciu nogi z gazu a przy dodaniu gazu "normalne" przyspieszanie.

Gdyby elektrozawór był zamknięty to przy dodaniu gazu nie zaczynałby normalnie jechać.

Co może być przyczyną że po odpuszczeniu gazu gaśnie zdecydowanym ruchem a przy dodaniu, po krótkiej chwili łapie i ciągnie, na obrotach pracuje wtedy normalnie-problem tylko przy odpuszczeniu.

Przepraszam że tak w kółko powtarzam ale chce jednoznacznie sprecowować objawy bo staram sobie znaleźć wytłumaczenie w jakich warunkach to się może dziać.

Napisano

> No jest taka możliwość że sterownik pada i co pewien czas głupieje

> ale... co mógłby robić nie właściwie aby były efekty jak u mnie

> tzn gaśnięcie tylko po zdjęciu nogi z gazu a przy dodaniu gazu

> "normalne" przyspieszanie.

> Gdyby elektrozawór był zamknięty to przy dodaniu gazu nie zaczynałby

> normalnie jechać.

> Co może być przyczyną że po odpuszczeniu gazu gaśnie zdecydowanym

> ruchem a przy dodaniu, po krótkiej chwili łapie i ciągnie, na

> obrotach pracuje wtedy normalnie-problem tylko przy

> odpuszczeniu.

> Przepraszam że tak w kółko powtarzam ale chce jednoznacznie

> sprecowować objawy bo staram sobie znaleźć wytłumaczenie w

> jakich warunkach to się może dziać.

czekaj bo juz nie rozumiem jak to gaśnie po odpuszczeniu nogi z gazu? Przecież wtedy ma hamować silnikiem?

Napisano

> czekaj bo juz nie rozumiem jak to gaśnie po odpuszczeniu nogi z gazu?

> Przecież wtedy ma hamować silnikiem?

No właśnie-hamowanie silnikiem-jeśli wszystko jest oki to po odpuszczeniu gazu czuć zwalnianie-tzn hamowanie silnikiem. Jeśli są problemy z obrotami to po odpuszczeniu gazu silnik nie pracuje-kręci się od kół-gdy wcisne sprzęgło odrazu zapalają się kontrolki-czyli silnik nie pracuje. Wtedy też hamowanie silnikiem jest mocniejsze-wcześniej tego nie miałem więc nie wiedziałęm że czuć taką różnice.

Objawy są mniej dokuczliwe jeśli jadę na trasie-wtedy ewentualnie szarpnięcia przy odpuszczaniu i dodawaniu gazu i to wszystko-przechodzi po paru minutach. Ale jadąc w korkach kończy to się gaśnięciem-jeśli wyczuje to przełączam na noPb i wracam na LPG dopiero na prostych aby nie pozwolić zgasnąć na luzie.

Napisano

> No właśnie-hamowanie silnikiem-jeśli wszystko jest oki to po

> odpuszczeniu gazu czuć zwalnianie-tzn hamowanie silnikiem. Jeśli

> są problemy z obrotami to po odpuszczeniu gazu silnik nie

> pracuje-kręci się od kół-gdy wcisne sprzęgło odrazu zapalają się

> kontrolki-czyli silnik nie pracuje. Wtedy też hamowanie

> silnikiem jest mocniejsze-wcześniej tego nie miałem więc nie

> wiedziałęm że czuć taką różnice.

> Objawy są mniej dokuczliwe jeśli jadę na trasie-wtedy ewentualnie

> szarpnięcia przy odpuszczaniu i dodawaniu gazu i to

> wszystko-przechodzi po paru minutach. Ale jadąc w korkach kończy

> to się gaśnięciem-jeśli wyczuje to przełączam na noPb i wracam

> na LPG dopiero na prostych aby nie pozwolić zgasnąć na luzie.

rozumiem. Wredna usterka, ale bez podglądniecia czegoś trudne będzie rozstrzygnięcie. Wgląd w spaliny coś by przybliżył. Jezeli wtedy schodzi definitywnie na ubogą no to może być że coś blokuje gaz(padaka sterownika, silnika krokowego, elektryka zaworów, a może tez zkłócony sygnał z lambdy - kto wie?). Jeżeli mieszanka bogata to stawiam na układ zapłonowy.

A cut_off kolega ma załączony?

Napisano

> rozumiem. Wredna usterka, ale bez podglądniecia czegoś trudne będzie

> rozstrzygnięcie. Wgląd w spaliny coś by przybliżył. Jezeli wtedy

> schodzi definitywnie na ubogą no to może być że coś blokuje

> gaz(padaka sterownika, silnika krokowego, elektryka zaworów, a

> może tez zkłócony sygnał z lambdy - kto wie?). Jeżeli mieszanka

> bogata to stawiam na układ zapłonowy.

> A cut_off kolega ma załączony?

Heh sam chciałbym wiedzieć smile.gif tyle się mówi o tym cut_off ale do tej pory nie musiałem się nad tym zastanawiać. Usterka się pojawiła samoistnie-więc jeśli kiedyś nie miałem i wszystko było OK a może miałem włączone smile.gif . Buuu zamontuje może jeszcze tą linijke, skalibruje ją na 0-1V i zobaczymy.

A jak by prawidłowo ona miała byłyskać? Oscylować równomiernie od 0 do 1V?

Napisano

Myślałem o krokowym od gazu-ale kiedyś mi gazownik wymienił-co prawda też na używany ale ponoć jeszcze niezły-na testerze śmigał ładnie.

Na dodatek-nie przeraźcie się-od dołu w trójnik krokowego wkręcony mam wkręt tak aby krokowy nie mógł całkowicie zamknąć dopływu gazu-więc te zabiegi chyba eliminują go z kręgu podejżanych.

Tylko jak możliwe jest że w 99.9% wszystko działa idealnie?

A może to mieć jakiś związek z TPS? Wydaje mi się że jeśli się pojawia to pojawia się ten problem po przeciągnięciu biegów (nawet lekkim).

Napisano

Cóz więcej nie mam pomysłów. Potrzeba więcej danych. Oscylacje - bogata/uboga to wskaxnik poprawnej pracy układu regulującego mieszankę. W momencie wystąpienia defektu ich nie będzie - wtedy bedzie albo bagata albo uboga. Przydałoby się wpiąc laptokiem w ten sterownik aby podglądnąć co w nim i jak. O ile ma taką opcję.

Napisano

> Cóz więcej nie mam pomysłów. Potrzeba więcej danych. Oscylacje -

> bogata/uboga to wskaxnik poprawnej pracy układu regulującego

> mieszankę. W momencie wystąpienia defektu ich nie będzie - wtedy

> bedzie albo bagata albo uboga. Przydałoby się wpiąc laptokiem w

> ten sterownik aby podglądnąć co w nim i jak. O ile ma taką

> opcję.

No to cóż-dzięki za pomoc i chęci. Tester sondy i tak sobie podepnę bo chyba od tego trzeba zacząć.

A tak nawiasem to nigdy nikt nie wpinał się laptopikiem-zawsze regulacje robili na analizatorze spalin lub TESTERZE Bediniego-ten drugi wydaje mi się skuteczniejszy bo jest wpinany do centralki więc ma możliwość wgrania tam jakichś paramterów.

Tylko ciągle mnie zastanawia ta przypadkowość występowania objawu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.