Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blacharka w Astrze F

Featured Replies

Napisano

Moje pytanie to od którego roku w niemczech zaczęto robić asterki f z ocynkowanej blachy?

Mam samochodzik z 97" sprowadzony 2 miechy temu z niemiec, w ubiegłą sobotę zakładałem nadkola i zobaczyłem że mam korozję i co śmieszne i zarazem tragiczne prawie na wszystkich zewnętrznych ktawędziach blach-chodzi o podwozie. a dowcip polega na tym że orginalne zabezpieczenie biała warstwa gumy nadal przylega do powierzchni nie ma jej ubytków a po zerwakiu kawałka zabezpieczenia widać rdzę, Zerwałem na pewnym odcinku, potraktowałem Cortaninem x2 warstwy do tego 2 warstwy stalochronem + 2x bitex cziekawe na jak dlugo pomoże?

Byłem swięcie przekonany że już powinienem mieć ocynkowane blachy

food.giffood.giffood.giffood.giffood.giffood.giffood.giffood.giffood.giffood.giffood.gif

Napisano

ja tesh mam problem z rudą, tylko ze mnie czeka blacharka, ale musze najpierw wyrobić samochody które u mnie stoja w kolejce..... ale jak narazie rdza jest jedyną wadą w tym samochodzie, oby tak dalej!

Napisano

Panowie! Ja mam 94' i jeśli znajdzie ktoś u mnie rudą to jest naprawdę farciarzem. W jednym miejscu a dokładnie przy wlewie zrobił się pęcherz po lakierwm ale wątpię aby przerodziło się to w wielkie ognisko rdzy.

Ktoś mi właśnie mówił że od 94 już cynkowali ale to było róźnie. Obecnie pracuję od 2 miesięcy w firmie produkującej skrzynie dla firm telekomunikacyjnych na stanowisku operator lini malarskiej i nieraz widziałem jak malarze gdy coś nie wyszło brali zwykły spray i zamalowywali jakąś lipe! A cały element był malowany farbą proszkową.

Napisano

> Panowie! Ja mam 94' i jeśli znajdzie ktoś u mnie rudą to jest

> naprawdę farciarzem. W jednym miejscu a dokładnie przy wlewie

> zrobił się pęcherz po lakierwm ale wątpię aby przerodziło się to

> w wielkie ognisko rdzy.

> Ktoś mi właśnie mówił że od 94 już cynkowali ale to było róźnie.

> Obecnie pracuję od 2 miesięcy w firmie produkującej skrzynie dla

> firm telekomunikacyjnych na stanowisku operator lini malarskiej

> i nieraz widziałem jak malarze gdy coś nie wyszło brali zwykły

> spray i zamalowywali jakąś lipe! A cały element był malowany

> farbą proszkową.

nie wiem, moze i niektóre asterixy były robione na lipe, kumpel ma z tego samego roku co moja i na jego nie ma nawet pecherza, a u mnie reperaturki do wymiany:(

Napisano

> Moje pytanie to od którego roku w niemczech zaczęto robić asterki f

> z ocynkowanej blachy?

Temat był na forum poruszany nieraz i wyszło na to, że ASTRA F nigdy nie miała ocynkowanych blach czy niemiecka czy polska, żeden rocznik od 1991 do 2002 nie miał ocynku.

Ocynkowane blachy stosowane były dopiero od modelu ASTRA G.

Napisano

> Moje pytanie to od którego roku w niemczech zaczęto robić asterki f

> z ocynkowanej blachy?

> Mam samochodzik z 97" sprowadzony 2 miechy temu z niemiec, w ubiegłą

> sobotę zakładałem nadkola i zobaczyłem że mam korozję i co

> śmieszne i zarazem tragiczne prawie na wszystkich zewnętrznych

> ktawędziach blach-chodzi o podwozie. a dowcip polega na tym że

> orginalne zabezpieczenie biała warstwa gumy nadal przylega do

> powierzchni nie ma jej ubytków a po zerwakiu kawałka

> zabezpieczenia widać rdzę, Zerwałem na pewnym odcinku,

> potraktowałem Cortaninem x2 warstwy do tego 2 warstwy

> stalochronem + 2x bitex cziekawe na jak dlugo pomoże?

> Byłem swięcie przekonany że już powinienem mieć ocynkowane blachy

znajomy blacharz gadał ze od 94 roku szły w niemczech w ocynku chyba bym sie z nim zgodził bo moja jest z czerwca 94 i jak by była zwykła blacha to już bym pewnie pół blachary wymienił a w konserwacji nie była nigdze ruda nie wychodzi oby jak najdłuzej

Napisano

> znajomy blacharz gadał ze od 94 roku szły w niemczech w ocynku chyba

> bym sie z nim zgodził bo moja jest z czerwca 94 i jak by była

> zwykła blacha to już bym pewnie pół blachary wymienił a w

> konserwacji nie była nigdze ruda nie wychodzi oby jak najdłuzej

oj nie zgodze sie w astrze F nie ma i nie bylo ocynku grinser006.gif ja mam z 93 do pewnego czasu tez sie nie pojawialo, ale teraz juz gdzieniegdzie zaczela wychodzic, wiec i Ciebie to kiedys spotka

czego nie zycze ale takie sa realia, trzeba bedzie robic zaprawki i to w miare szybko, a jesli chodzi o blachy to te nasze z niemiec asterki mogly miec lepsze blachy, bo popatrz na poloneza on tez jest z blachy i co z tego jak go zjada ruda po dwoch latach, a astry w Polsce produkowane tez potrafi zjadac, moim zdaniem duzo zalezy od jakosci blachy, jej wytrawienia przygotowania i powloki lakierniczej, poza tym moja astra jezdzila 11 lat po Niemczech a tam w zimie nie sola tyle co u nas a to wierz mi bardzo szkodzi i potrafi zjesc blache bardzo szybko no.gif

Napisano

> znajomy blacharz gadał ze od 94 roku szły w niemczech w ocynku chyba

> bym sie z nim zgodził bo moja jest z czerwca 94 i jak by była

> zwykła blacha to już bym pewnie pół blachary wymienił a w

> konserwacji nie była nigdze ruda nie wychodzi oby jak najdłuzej

Zmień blacharza no.gif

Napisano

Blachy w Astrze F,nawet nie staly obok ocynkowanych!Astra to swietne auto,lecz blachy ma do d...! sick.gifBlach mozemy pozazdroscic,glownemu konkurentowi Astry F czyli Golfowi III.

Znam osobiscie 5 osob majacych,Golfy III z rocznika 93-96 ich auta nie maja zadnych ognisk korozji.Naszczescie w mojej Astrze,tylko lekko wzielo prog i wlew paliwa.Ale juz sobie z tym poradzilem wink.gif

Napisano

> Blachy w Astrze F,nawet nie staly obok ocynkowanych!Astra to swietne

> auto,lecz blachy ma do d...! Blach mozemy pozazdroscic,glownemu

> konkurentowi Astry F czyli Golfowi III.

> Znam osobiscie 5 osob majacych,Golfy III z rocznika 93-96 ich auta

> nie maja zadnych ognisk korozji.Naszczescie w mojej Astrze,tylko

> lekko wzielo prog i wlew paliwa.Ale juz sobie z tym poradzilem

Z tym Gofrem 3 jako wzorem to chyba lekko przesadziles. Fakt ze nie koroduje expresowo jak Astra ale mimo wszystko koroduje. Wg mnie wzor to Audi (bezwypadkowe) od rocznika 1985 kiedy wprowadzono calkowicie ocynkowane nadwozie waytogo.gif

Napisano

> Z tym Gofrem 3 jako wzorem to chyba lekko przesadziles. Fakt ze nie

> koroduje expresowo jak Astra ale mimo wszystko koroduje. Wg mnie

> wzor to Audi (bezwypadkowe) od rocznika 1985 kiedy wprowadzono

> calkowicie ocynkowane nadwozie

Zrobilem porownianie z glownym konkurentem Astry F!Porownalem poprostu auta z tej samej polki wink.gifJako wzor nie podalem Golfa III!Oczywistym jest,ze wzorem jest AUDIca!!Odpryski lakieru do golej blachy,dla tego auta nie sa straszne.To jest prawdziwy ocynk blachy samochodowej...

Napisano

Panowie! Weźmy też pod uwagę inne czynniki zewnętrzne które mogą decydowa o tym że ten sam 2 kolesi mających ten sam rocznik u jednego wcina ruda a drugi jej szuka z lupa:

I Samochód garażownany - stojący na zewnątrz. Na 12 lat ten drugi spędził ok 6 lat na dworzu często na deszczu....

II Użytkowanie w zimie. Znam ludzi którzy w zimie wyjeżdzają raz na miesiąc (kobitki) a rdza kocha sól

III użytkowanie! Wiadomo że odpryśnięty lakier, gruba rysa, wgniecenia blachy są najlepszym "gruntem" pod rdzę!

Fakty ,nie mity!

Napisano
  • Autor

> Panowie! Weźmy też pod uwagę inne czynniki zewnętrzne które mogą

> decydowa o tym że ten sam 2 kolesi mających ten sam rocznik u

> jednego wcina ruda a drugi jej szuka z lupa:

> I Samochód garażownany - stojący na zewnątrz. Na 12 lat ten drugi

> spędził ok 6 lat na dworzu często na deszczu....

> II Użytkowanie w zimie. Znam ludzi którzy w zimie wyjeżdzają raz na

> miesiąc (kobitki) a rdza kocha sól

> III użytkowanie! Wiadomo że odpryśnięty lakier, gruba rysa,

> wgniecenia blachy są najlepszym "gruntem" pod rdzę!

> Fakty ,nie mity!

A niemcom nie chciało się montować tylnich nadkoli i to właśnie dla tego tak szybko zżera wlewy paliwa. smile.gif

Napisano

> A niemcom nie chciało się montować tylnich nadkoli i to właśnie dla

> tego tak szybko zżera wlewy paliwa.

A wystaczy przy każdym myciu auta dokładnie wypłukać błoto z nadkoli i problem rdzy przy wlewie paliwa nie powinien wystąpić.

Napisano

> A wystaczy przy każdym myciu auta dokładnie wypłukać błoto z nadkoli

> i problem rdzy przy wlewie paliwa nie powinien wystąpić.

masz racje, ale konserwacja jest podstawą (tak bynajmniej twierdził mój były szef, i chyba mniał racje), ja mieszam bitex + fluidol + troche przepalonego oleju i dotąd psikam ropownicą aż zacznie cieknąć na ziemie z okolic progów, a nadkola i progi od zewnątrz w baranku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.