Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniłem przegub

Featured Replies

Napisano

Godzinka roboty i po zawodach. Koszt przegubu 90 zł (przegub z ABS-em), robocizna zero zł (na piwo.gif będzie), no tylko szkoda, że fotek nie popełniłem żadnych. Mogę tylko po krótce opisać co i jak, może komuś się przyda zlosnik.gif. Przed podniesieniem samochodu należy poluzować nakrętkę piasty koła (klucz nasadowy 24), no i śruby koła. Po podniesieniu samochodu zdejmujemy koło, odkręcamy nakrętkę przegubu, ściągamy osłonę i ... tutaj zastosowałem mały trick polegający na odkręceniu mocowania sworznia wachacza (trzy śruby) i ciągnąc za tarczę wyciągamy cały sworzeń z wahacza (tak jest duużo szybciej), a następnie przegub z piasty. Teraz należy znaleźć zawleczkę (od wewnątrz przegubu) i ją rozszerzyć, ściągnąć stary przegub z półosi i starą osłonę. Oczyszczamy półoś, zakładamy nową osłonę, osadzamy zawleczkę-zabezpieczenie w przegubie nakładamy smaru do przegubu (do osłony też) i nakładamy przegub na półoś zwracając uwagę na to, aby zaskoczyło zabezpiecznie. Teraz osłona, opaski i kolejność montażu odwrotna do demontażu. Należy tylko uważać, aby za mocno nie dokręcić nakrętki koronowej (za słabo też nie), bo może się to skończyć uszkodzeniem łożyska.

No i ustąpiły pukania, strzelania i co najciekawsze odgłos przy puszczaniu pedłu sprzęgła, a powróciła radość z jazdy yay.gif893goodvibes.gif.

Napisano

> Godzinka roboty i po zawodach. Koszt przegubu 90 zł (przegub z

> ABS-em), robocizna zero zł (na będzie), no tylko szkoda, że

> fotek nie popełniłem żadnych. Mogę tylko po krótce opisać co i

> jak, może komuś się przyda . Przed podniesieniem samochodu

> należy poluzować nakrętkę piasty koła (klucz nasadowy 24), no i

> śruby koła. Po podniesieniu samochodu zdejmujemy koło, odkręcamy

> nakrętkę przegubu, ściągamy osłonę i ... tutaj zastosowałem mały

> trick polegający na odkręceniu mocowania sworznia wachacza (trzy

> śruby) i ciągnąc za tarczę wyciągamy cały sworzeń z wahacza (tak

> jest duużo szybciej), a następnie przegub z piasty. Teraz należy

> znaleźć zawleczkę (od wewnątrz przegubu) i ją rozszerzyć,

> ściągnąć stary przegub z półosi i starą osłonę. Oczyszczamy

> półoś, zakładamy nową osłonę, osadzamy zawleczkę-zabezpieczenie

> w przegubie nakładamy smaru do przegubu (do osłony też) i

> nakładamy przegub na półoś zwracając uwagę na to, aby zaskoczyło

> zabezpiecznie. Teraz osłona, opaski i kolejność montażu odwrotna

> do demontażu. Należy tylko uważać, aby za mocno nie dokręcić

> nakrętki koronowej (za słabo też nie), bo może się to skończyć

> uszkodzeniem łożyska.

> No i ustąpiły pukania, strzelania i co najciekawsze odgłos przy

> puszczaniu pedłu sprzęgła, a powróciła radość z jazdy .

zapomniałeś dodać ze należy założyć opaski zabezpieczajace gumową osłonę przegubu zgodnie z kierunkiem rotacji, gdyz istnieje prawdopodobieństwo jej odpięcia....a co do dokręcenia nakretki koronowej moze ktoś wie z jakim momentem powinna być dokręcona? ja jak wymieniałem u siebie przegub to dokręciłem prawie na max i lekko poluzowałem....ale czy tak jest dobrze to nie wiem

Napisano
  • Autor

Według Etzolda - dokręcać momentem 70Nm (jeśli nie wchodzi zawleczka to nie luzować tylko dociągnąć nieco).

Według Korpa - dokręcić momentem 130Nm, poluzować, dociągnąc momentem 20 Nm i dokręcić o 1/4 obrotu.

Napisano

> Według Etzolda - dokręcać momentem 70Nm (jeśli nie wchodzi zawleczka

> to nie luzować tylko dociągnąć nieco).

> Według Korpa - dokręcić momentem 130Nm, poluzować, dociągnąc momentem

> 20 Nm i dokręcić o 1/4 obrotu.

no dziex, luzowałem gdzieś 1/4 obrotu, ale dokręcałem bez dynamometru:( jeszcze raz dziex za info, jutro sprawdze ( mam jush klucz:)

Napisano

> No i ustąpiły pukania, strzelania i co najciekawsze odgłos przy

> puszczaniu pedłu sprzęgła, a powróciła radość z jazdy .

czyli takie walniecie jakby delikatne przy puszczeniu sprzegla jak u mnie szczegolnie po zmianie z 1 na 2 to bedzie przegub? wyglada to tak jakby byl luz a potem nagle na zeba napotykalo i dopiero jest efekt przeniesienia napedu na os, takie mam odczucie i jest wlasnie takie pukniecie oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

U mnie wyglądało to tak, że przy puszczaniu sprzęgła zaczynało już ciągnąć i potem następowało stuknięcie, najgłośniej na 1 biegu, nieco ciszej na 2 i 3. Obstawiałem docisk, bo działo się to w trakcie puszczania pedału, ale dzisiaj po wymianie przegubu wydaje mi się, że nie ma tego puknięcia. Tzn. słychać docisk przy energicznym puszczeniu sprzęgła ale nie jest to takie ostre walnięcie.

Napisano

no wlasnie tez to poczatkowo obstawialem ale to chyba nie docisk, tym bardziej ze wlasnie to pukniecie pojawia sie jak jeszcze nie puszcze do konca sprzegla tylko tak jak lapie polos, a czy jest mozliwosc ze to polos jest jakas uszkodzona?pewnie musze rozebrac i sie dowiem, ok a gdzie kupowales ten przegub i jaki to jest zewnetrzny ? ja nie mam absu wiec moze by bylo troche taniej smile.gif szkoda ze nie masz fotek bo by mi sie przydaly crazy.gif

aha i jak sprawdzic ktory przegub jest do wymiany? jakis prosty sposob,bo nie chce zeby sie okazalo ze wymienilem nie ten ale wydaje mi sie ze to lewy grinser006.gif

Napisano

male pytanie, to jest lozysko ktore jest na stale w piascie czy mozna je oddzielnie wmieniac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.