Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie i Pukanie

Featured Replies

Napisano

witam smile.gif

Czy ręcznie bokser.gif znaczy samemu uda się zdiagnozować co stuka i puka z przodu??

nowe wahacze, myślałem że już poleciały frown.gif ale niby nie , drążki i łączniki stabilizatora niby mocne, bez luzów;

Co tam może stukać, coś się wyrobiło, po wymianie wahaczy strasznie twardo i sztywno było a teraz stuka i puka beksa.gif

jak mogę sprawdzić gumy na stabilizatorze ?

Jak ktoś je już wymieniał to jaki to stuk ?? Głuchy czy metaliczny.

Mój to taki głuchy aczkolowiek dość wyraźny

Napisano

mam to samo - wahacze, łączniki sztywne, idealne.

Przy najeżdzaniu na wyboje głucho wali, w dodatku przy hamowaniu i ruszaniu pojawia się taki stuk, jakby się cos przemieszczało...

Niestety, z wyminana musze poczeklac, aż będę robił rozrząd i sprzęgło ( czyli conajmniej 10 kkm) - do tego czasu mogę tylko klnie.gif .... Na szczęście na bezpieczeństwo jazdy to nie wpływa, jedynie lekko wałściwości trakcyjne ucierpiały - auto ma tendencje do myszkowania przy wiekszych predkosciach

Napisano

Mam to samo! Nie przejmuj sie! Jest na to zlota rada.... jak stuka to podglosnij radio i juz nie slychac zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Mechanior przetrzepal cala zawieszke i jest OK! Tak ma byc w tych modelach 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mechanior przetrzepal cala zawieszke i jest OK! Tak ma byc w tych

> modelach

Niekoniecznie.

W 1,2 bez LPG nic nie stuka hahaha.gif

Napisano

U mnie dokladnie to samo:) Po wymianie wahaczy bylo cicho ale teraz po ok 5 tys km gluche stuki:(( Bylem na szarpakach i niby wszystko ok . Zastanawiam sie czy to nie wala jakies plastiki albo naprzyklad IC??/ Sprawdzse to przy najblizszej okazji:) Pozdrawiam

Napisano

> Mechanior przetrzepal cala zawieszke i jest OK! Tak ma byc w tych

> modelach

-- zmień mechaniora, bo ten to leń albo lebiega...

tak _może_ byc kiedy samochód ma spory przebieg, ale to się _likwiduje_ , naprawia. No chyba, ze komuś nie przeszkadza to...

Napisano

> U mnie dokladnie to samo:) Po wymianie wahaczy bylo cicho ale teraz

> po ok 5 tys km gluche stuki:(( Bylem na szarpakach i niby

> wszystko ok . Zastanawiam sie czy to nie wala jakies plastiki

> albo naprzyklad IC??/ Sprawdzse to przy najblizszej okazji:)

> Pozdrawiam

Od kiedy 1,6 ma IC chyba ze dodatkowy FMIC hehe.gif

Pozrawiam

Napisano

Przylaczam sie do stukow... mam tak samo - stuk gluchy u mnie z prawej strony. Wymieniony łącznik i gumy stabilizatora. Wszystko sprawdzone, według mechaników nie ma sie do czego przyczepic.

Co dziwne - jak ruszam i jade spokojnie jest cisza ale jak raz stuknie np. po najechaniu na studzienke czy dziure stuka juz wlasciwie non stop. Po dlugim postoju (kilka godzin) znowu cisza do pierwszego wiekaszego walniecia.

UFF ale sie rozpisalem

Napisano

Heh... to sie robi smieszne,ale mi tez puka. czasami na nierównosciach z prawej strony,a jak przejezdzam powoli przez tory to wali cały przód... mlotek.gif

Kurna w germanach takiego czegos nie ma ,ale ja nie cierpie germanów czerwona.gif Italy passione... zlosnik.gif

Napisano

> Heh... to sie robi smieszne,ale mi tez puka. czasami na

> nierównosciach z prawej strony,a jak przejezdzam powoli przez

> tory to wali cały przód...

> Kurna w germanach takiego czegos nie ma ,ale ja nie cierpie germanów

> Italy passione...

W kazdym puka zeby.GIF Trzeba sie przyzwyczaic i juz zeby.GIF u kumpla z bloku tez puka! 270751858-jezyk.gif

Co do germanow to nienawidze tych ich aut tak samo ja i ich 270751858-jezyk.gif

Napisano

> witam

> Czy ręcznie znaczy samemu uda się zdiagnozować co stuka i puka z

> przodu??

> nowe wahacze, myślałem że już poleciały ale niby nie , drążki i

> łączniki stabilizatora niby mocne, bez luzów;

> Co tam może stukać, coś się wyrobiło, po wymianie wahaczy strasznie

> twardo i sztywno było a teraz stuka i puka

> jak mogę sprawdzić gumy na stabilizatorze ?

> Jak ktoś je już wymieniał to jaki to stuk ?? Głuchy czy metaliczny.

> Mój to taki głuchy aczkolowiek dość wyraźny

trzeba pamietac jeszcze o przegubach wewnętrznych układu kierowniczego, ale ja jednak stawiłabym na wachacze, ojciec w bravce wymieniał na jakies tanie i dosłownie po kilku tys. kilometrów coś zaczynało głucho pukać, aż w konću nie wstydziło się i waliło, diagnoza zawsze ta sama : wachacze,

u mnie w nic nie wali, a auto nie jest dziewicą smile.gif wniosek?

może nic nie stukać ! a tłumaczenie mechaniorów?

wg mnie byzydura! zawsze np. może stukać koniec ruru w maglownicy(choć nie sadzę), zwłaszcza przy skręconym kole nie?, a sprawdzali?

Napisano

Siemka. U mnie jest trochę inaczej, jak jade po większych dziurach i wybojach to nic się nie dzieje, ale za to jak jadę po nierównych płytach to dopiero jest symfonia. A zawias jest OK.

Napisano

Właśnie najechałem na ogranicznik prędkości z prędkością 5 km/h - bo wiem że tam leży smile.gif i jak coś nie pier......lnie z lewej strony z przodu, że aż się spociłem taki był dzwięk.

Zawiechę robiłem równo tydzień temu - wymienione wachacze, wszystko sprawdzone podokręcane itp. .. slowem, na jakiś czas miałem mieć spokój. Ale widzę że fiaty to istne skarbonki. Lubię sobie wyjść na balkon i posieszyć oko ładnym kształtem, ale jak pomyślę o komforcie jazdy to mnie krew zalewa.

Nie wspomnę już o przejeżdżaniu przez tory kolejowe - przejeżdżam je codziennie do pracy , najwolniej jak się da i jest to po prostu straszne. Mam wrażenie że zaraz się to wszystko porozpada i się rozkraczę. Drogi brukowane najchętniej bym polami omijał....

Także chyba będę musiał zbierać pieniążki żeby zainwestować w coś innego, bo zdrowie ważniejsze. A jak się tak będę stresował to 40 nie dociągnę wink.gif

Pozdro dla wszystkich fiatolotów.....

Napisano

Panowie nie chce wam nic mowic ale czeka Was wymiana gum stabilizatora.

To samo mialem u siebie byl na nich luz i kazde nierownosci bylo "uvbu dubu" guche uderzania.

Po wymianie nastpila cisza cool.gif

Koszty gum 10zł sztuka wymiana troche skaplikowana (ciezki dostep) ale po treningu na jednej stronie (zajelo mi 2,5 godziny) druga zrobilem w 25min cool.gif

Napisano

u mnie tez stukalo, najbardziej przy malej predkosci na krotkich poprzecznych nierownosciach, gluche lup umiejscowione +/- w okolicach nog kierowcy i pasazera. Na szarpakach i metoda lomowa nic nie wyszlo, 0 luzow. Ale kazalem mechanikowi, przy okazji wymiany amorkow, wymienic tylne tuleje wahaczy. I po wymianie cisza, spokoj, furka hyca jak nowa smile.gif

Napisano

U mnie też wali - z prawej strony z przodu na nierównościach, jak mam skręcone koła. Wymieniłem wahacz - nic nie dało. Myślę, że może mi pękł łącznik stabilizatora. Niedługo będę go wymieniał. Zobaczymy co dalej...

Napisano

> Panowie nie chce wam nic mowic ale czeka Was wymiana gum

> stabilizatora.

wymienione jak i lacznik, stuka nadal

Napisano

> U mnie też wali - z prawej strony z przodu na nierównościach, jak mam

> skręcone koła. Wymieniłem wahacz - nic nie dało. Myślę, że może

> mi pękł łącznik stabilizatora. Niedługo będę go wymieniał.

> Zobaczymy co dalej...

o przegub sprawdzałeś??

Napisano

To raczej nie jest wina przegubu, sprawdzałem. Podczas jazdy w kółko nic nie wali. Stawiam na ten łącznik, jak wymienie to dam znać czy pomogło czy nie. biglaugh.gif

> o przegub sprawdzałeś??

Napisano

> witam

> Czy ręcznie znaczy samemu uda się zdiagnozować co stuka i puka z

> przodu??

> nowe wahacze, myślałem że już poleciały ale niby nie , drążki i

> łączniki stabilizatora niby mocne, bez luzów;

> Co tam może stukać, coś się wyrobiło, po wymianie wahaczy strasznie

> twardo i sztywno było a teraz stuka i puka

> jak mogę sprawdzić gumy na stabilizatorze ?

> Jak ktoś je już wymieniał to jaki to stuk ?? Głuchy czy metaliczny.

> Mój to taki głuchy aczkolowiek dość wyraźny

napisałem wczesnie j że jednak może coś nie stukać nie nadługo wczoraj wracałem z Karpacz wjechałem w to cholerne miasto i usłyszałem...dyg..dyg..dyg.dyg.dyg.....dygdygdyg qurde mam

coś od strony pasazera, ale jestem pewien, że to łącznik dziwne bo wczesnie słyszałem cos jakby z tyłu nawet wspomniałem gdzieś o tym na kąciku podejrzewając tylna klapę. słychać tylko wtedy, gdy jedno koło przemieszcza się względem drugiego w płaszczyźnie poziomej dobrze że to tylko ok 30zeta tongue.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

U mnie akurat na szczescie nie puka i mykam nawet po torach ostro, ale.... niewiem jak opisac.. ostatnio zaczelo trzeszczec i to nie na dziurach tylko np jak jade tak jakby cos o cos tarlo badz cos, sam niewiem, bylem na szarpakach itp nic nie znalezli, auto sztywne 0 luzów, a moze to przegub ?

Napisano

hej u mnie nic nie puka nic nie stuka, a stukalo 10tys km temu, wymienilem wahacze, amorki lożyska amorków i jest ok ale ja mam inny problem <b> cos mi szeleści podczas ruszania na 1 pod góre a potrm ok jak ruszam po plaskim tez ok co to może byc</b> pozdrawiam

Napisano

> trzeba pamietac jeszcze o przegubach wewnętrznych układu

> kierowniczego, ale ja jednak stawiłabym na wachacze, ojciec w

> bravce wymieniał na jakies tanie i dosłownie po kilku tys.

> kilometrów coś zaczynało głucho pukać, aż w konću nie wstydziło

> się i waliło, diagnoza zawsze ta sama : wachacze,

> u mnie w nic nie wali, a auto nie jest dziewicą wniosek?

> może nic nie stukać ! a tłumaczenie mechaniorów?

> wg mnie byzydura! zawsze np. może stukać koniec ruru w

> maglownicy(choć nie sadzę), zwłaszcza przy skręconym kole nie?,

> a sprawdzali?

pozwólcie, że zacytuje sam siebie, bo to nie prawda że nic u mnie nie stuka , a raczej nie stukało, ponieważ dopiero co wymieniłem co?

ano łacznik, coś stukało w powietrzu, jakby z tyłu, tylna klapa?-> regulowałem;tuleja wachacza?->samochód stoi prosto; a tu okazało się że łącznik stabilizatora, co ciekawe wymieniany w tamtym roku przy zakupie auta w serwisie na ludowej w Wałbrzychu, jakiś no name, co jeszcze ciekawsze nowy wytrzymał mniej niż stary, w przegubie pod gumką było coś co przypominało konsysytencją i wyglądem fusy z kawy, lipa!

wniosek?

tanie mięso psy jedzą kupować "markowe" zamienniki!

• 1 rok później...
Napisano

Witam

U mnie podobnie - stuka czy tez raczej puka, zwlaszcza w lewym zakrecie. Mechanior powiedzial mi ze to łożysko prawego kola. Sam juz nie wiem.

Napisano

> Witam

ups chyba sobie cos zle oblukalem - dosyc stary warek

wszystko sie zgadza poza rokiem - sorry.

Napisano

Ja z przodu po wymianie wahaczy a raczej samych tulei mam cisze no może tylko jak popada to docierają do kabiny czasem takie głuche zgrzyty ale to chyba łączniki stabilizatora bo ich gumki są aż popękane ze starości.

Za to z okolic tylnego koła na krótkich nierównościach słychać stuki, docierają jakby z tylnej kanapy, co dziwne jak zwolnie oparcie z jednego zamka to te stuki stają się znacznie cichsze i jest ich dużo mniej, czasem pawie znikają....

Tylne koła raczej luzów nie mają, już nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny czy w zamku oparcia(raczej mniej prawdopodobne,bo jak próbuje ruszać oparciem to luzów nie czuć) czy w zawieszeniu, ale nie bardzo wiem co tam z tyłu jeszcze może pukać?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.