Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oj, jaki ten tuning niedobry........

Featured Replies

Napisano

Umieszczanie linków do skanów gazet nie jest chyba w pełni legalne, ale......

Poniżej dwa artykuły do przeczytania na weekend.

Pierwszy z Motoru o tym, że auta Tuningowe to w 90% przypadów graty: strona 1, 2 i 3

Co jest jeszcze ważne, przed w/w artukułem była całostronicowa reklama filmu "The Fast and The Furious".

Możemy go przeczytać dzięki Mapetowi z forum VWGolf'a

Drugi z Autoświata: jak wirusy niszczą silniki: 1, 2 i 3

Oglądamy dzięki Torze z forum Diagtronika.

A tu b. dobry komentarz: Tu

Napisano

> Umieszczanie linków do skanów gazet nie jest chyba w pełni legalne,

> ale......

> Poniżej dwa artykuły do przeczytania na weekend.

> Pierwszy z Motoru o tym, że auta Tuningowe to w 90% przypadów graty:

> strona 1, 2 i 3

> Co jest jeszcze ważne, przed w/w artukułem była całostronicowa

> reklama filmu "The Fast and The Furious".

> Możemy go przeczytać dzięki Mapetowi z forum VWGolf'a

> Drugi z Autoświata: jak wirusy niszczą silniki: 1, 2 i 3

> Oglądamy dzięki Torze z forum Diagtronika.

> A tu b. dobry komentarz: Tu

świetny artykuł pod publiczke nie mających o niczym pojęcia szarych zjadaczy chleba ...

coś mi sie zdaje że nieco przejaskrawione to wszystko sick.gif

Napisano

Czytałem oryginał (w sensie "autobilda na landy wschodnie z wdzięcznym polskim tytułem "autoświat") i konkluzje mam troszkę bardziej wypośrodkowane.

Po pierwsze - artykuł dotyczył BOXÓW.

Nie zmiany softu w ECU, tylko BOXÓW, których zadaniem jest mniej lub bardziej inteligentne oszukiwanie ECU aby uzyskać zamierzone efekty.

Jakby nie patrzeć u podłoża wszelkiego rodzaju boxów leży ich praojciec i hit allegro - "czips-rezystor +20KM".

Wykrycie takiego "czipsa", a raczej efektów jego działalności, o ile nie zostanie zresetowane ECU nie stanowi dla serwisu problemu i tu nie sposób nie zgodzić się z tym, że klient może być w plecy.

Natomiast co do samej idei tjuninka, to faktem jest, że KAŻDA ingerencja w silnik mająca na celu zwiększanie jego osiągów BĘDZIE odbijała się negatywnie na jego trwałości.

Taki jest niezaprzeczalny fakt i tyle - nie robi się modsów, żeby potem cruisować 40 kmph po bułki do osiedlowej piekarni, więc już sam styl jazdy będzie powodował spadek żywotności sprzętu, dodatkowo dokładamy modsy i mamy ten spadek jeszcze większy.

Dodatkowo tak na dobrą sprawę też do końca nie wiemy co nam warsztat modsuje co też może być powodem dodatkowych problemów.

Pytaniem otwartym jest JAKI to będzie spadek i czy to, że silnik zamiast (dajmy na to) 500 000 km wytrzyma 300 000 km czy nawet 250 000 km ma jakieś znaczenie dla użytkownika czy też nie.

I faktem jest też to, że wszelkiej maści warsztaty, czy firmy tjunerskie są ubogimi kuzynami producentów, w związku z czym o ile nawet wymiana silnika dla producenta to pryszcz, o tyle dla warsztatu tjunerskiego może to być śmierć finansowa. Jak się to przekłada na POTENCJAŁ poziomu świadczonej obsługi posprzedażnej, to niech sobie każdy sam odpowie.

Żeby nie było - prywatnie lata mi koło zadka wszelki "tjunink" i się w to nie bawię, ale jak kto chce, to jego byznes - wyda kasę, podatki odprowadzi, będzie więcej szmalu na mój zasiłek ;-D

Natomiast co do artykułu w Motorze, bo do niego komentarz z linka się nie odnosił, to zimna prawda jest taka, że wydane x kpln na "tjunink" nie oznacza, że auto "po tjuninku" dalej spełnia jakiekolwiek wymagania dotyczące dopuszczenia do ruchu.

Są auta za miliony zeta, które nie mają prawa poruszać się po drogach publicznych i jakoś nie ma z tym problemów...

Napisano

niejaki Jaszur z fot 1 ten od Golfo/Corrado ma zabójczego loka smile.gif

Napisano

> Umieszczanie linków do skanów gazet nie jest chyba w pełni legalne,

> ale......

> Poniżej dwa artykuły do przeczytania na weekend.

> Pierwszy z Motoru o tym, że auta Tuningowe to w 90% przypadów graty:

> strona 1, 2 i 3

> Co jest jeszcze ważne, przed w/w artukułem była całostronicowa

> reklama filmu "The Fast and The Furious".

> Możemy go przeczytać dzięki Mapetowi z forum VWGolf'a

ale to Mapet jest autorem artykulu czy on go tylko zeskanowal i wrzucil do sieci niewiem.gif

pozdr.

Napisano

Wczoraj woziłem gosci po sklepach i kupiłem sobie motor. Ogólnie to jestem wielkim przeciwnikiem wszelkich przerówbek które przeszkadzają /zagażają innym. Ale akurat w tym artykule to demonizują zdeczko. W sumie żaden z samochodów nie odpadł za stan techniczny a to jest chyba najgorsze jak cisną jakies trupy z amortyzatorami o 0 tłumieniu i hamulcami czy oponami na granicy śmierci technicznej bo jak kupił spojler to nie starczyło na resztę. Kwestia oślepiania, stanu mechanicznego zawieszenia i głośności wydechu jest IMHO ważniejsza niż brak klamek czy folia na szybach.

A najlepszy był opis wypadku tej kobity. No moze i blacha zamiast gumy się przyczyniła, ale jak się wsiada w szpilkach do auta to wiadomo,że nie są one przytosowane do pracy pod takim kątem. Szpilka może się złamać na krzywych chodniku a co dopiero jak walniemy ją pod kątem w podłogą przy ostrym hamowaniu.

Napisano
  • Autor

> ale to Mapet jest autorem artykulu czy on go tylko zeskanowal i

> wrzucil do sieci

> pozdr.

Tych gazet ja niestety nie kupiłem, nie zeskanowałem i nie umieściłem w sieci wiec dodanie informacji o osobie, która to zrobiła uznałem za jak najbardziej stosowne.

Poziomem i emocjonalnym stylem obydwa te artykuły przypominają te ukazujące się w Fakcie czy Superekspresie tak że autorzy powinni się wstydzić.

Napisano

tiaaaaaaa.... znowu nagonka.... to już nudne jest... kolejne fachowe artykuły na temat... jak ktoś się nie zna, to przynajmniej nie powinien się w ten sposób błaźnić publicznie wink.gif

Napisano

> Tych gazet ja niestety nie kupiłem, nie zeskanowałem i nie umieściłem

> w sieci wiec dodanie informacji o osobie, która to zrobiła

> uznałem za jak najbardziej stosowne.

> Poziomem i emocjonalnym stylem obydwa te artykuły przypominają te

> ukazujące się w Fakcie czy Superekspresie tak że autorzy powinni

> się wstydzić.

Chodzilo mi o to czy to Mapet pisal zlosnik.gif bo czytalem ten artykul i wnioskuje ze pisal to nie tylko sceptyk ale i laik w temacie tuningu, a do Mapeta mi to nie pasowalo 270751858-jezyk.gif

A co myslicie o tym golfie w ktorym przy strzale "NOSu" wyrwalo kolo wraz z blotnikiem spineyes.gif bo IMO albo zmyslone albo mocno podkoloryzowane screwy.gif

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.